Po co przycinać?
Wielu ogrodników nie przycina swoich roślin z obawy przed popełnieniem błędu, jednak znacznie większym błędem jest zaniechanie cięcia! I choć w przyrodzie nikt nie przycina roślin, a i tak doskonale sobie radzą, to gatunki ogrodowe wymagają troskliwej pielęgnacji.
Jeśli rośliny ogrodowe nie będą przycinane, ich pędy będą stale się zagęszczać, co wpłynie na osłabienie ich wigoru i nadmierne zacienianie, co ma negatywny wpływ na powstawanie nowych pąków liściowych i kwiatowych. Cięcie pobudza rośliny do intensywnego wzrostu! Stymuluje obfitsze kwitnienie i owocowanie, poprawia kształt i utrzymuje pożądany rozmiar.
Cięcie prowadzimy po to, by nadać roślinom odpowiedni kształt oraz regulować wzrost i kwitnienie. Przycinamy rośliny o drewniejących pędach: krzewy i drzewa owocowe oraz krzewy ozdobne (liściaste i iglaste).
Podczas zabiegu przede wszystkim pozbywamy się ognisk chorób, pędów uszkodzonych przez szkodniki, niekształtnych, suchych, starych i nadmiernie zagęszczających koronę. Prowadzimy także szczegółową selekcję, regularnie odmładzając rośliny i pozostawiając jedynie te organy (pąki lub całe pędy), które mają dla nas wartość użytkową – t.j.: "wyprodukują" ładnie wybarwione pędy (np. derenie, wierzby); liście lub igły (bukszpany, iglaki); zapewnią obfite kwitnienie (róże, forsycje, budleje, lilaki); lub dorodne owocowanie (jabłonie, grusze i inne owocowe).
Zanim przytniesz, rozpoznaj pąki
Kiedy przycinasz roślinę znajdującą się w spoczynku, powinieneś nauczyć się rozpoznawać dwa rodzaje pąków: kwiatowe i liściowe. Odróżnienie ich od siebie jest niezbędne, jeśli przycięcie rośliny ma pobudzić ją do kwitnienia i owocowania.
Jak przycinać?
Samo cięcie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczą tylko ostre narzędzia, trochę specjalistycznej wiedzy i sporo odwagi. Na początku każdemu zadrży ręka, jednak szybko można nabrać wprawy. Nie warto zrażać się drobnymi pomyłkami. Nawet jeśli przytniemy niewłaściwie, to pędy w przyszłym roku odrosną. Lepiej przyciąć źle i dzięki temu nauczyć się na błędach, niż nie przycinać wcale!
Najważniejsze jest, by narzędzia do cięcia były odpowiednio ostre! Większość nowych sekatorów nie wymaga przygotowania, jednak stare narzędzia wymagają solidnego ostrzenia i oliwienia, a przed samym cięciem – oczyszczenia ostrzy denaturatem! Miejsce cięcia powinno być jak najbardziej równe, a skórka i kora niepostrzępiona – wpływa to na szybkość gojenia się rośliny. Jeśli powierzchnia cięcia jest nierówna, trzeba wyrównać ją ostrym nożem. Warto po cięciu zastosować specjalną maść ogrodniczą wraz z środkiem grzybobójczym (np. Funaben Plus 03 PA).
Cienkie pędy (do 1 cm) można bez problemu wycinać zwykłym ręcznym sekatorem, grubsze (1-3 cm) wymagają już dwuręcznego sekatora, a grube gałęzie specjalnej piły ręcznej – typu lisi ogon. Pędy przycina się 3-4 mm powyżej zdrowego pąka skierowanego na zewnątrz korony. Ważne by cięcie było wykonane tuż nad pąkiem, gdyż cięcie pomiędzy pąkami może spowodować zamieranie pędu.
Do cięcia najgrubszych konarów najlepiej zastosować mechaniczną pilarkę elektryczną lub spalinową. Żywopłoty najlepiej przycinać specjalnymi nożycami (ręcznymi lub mechanicznymi), a gałęzie wysokich krzewów sekatorem na wysięgniku. Grube konary trzeba wyciąć na tzw. obrączkę – t.j. u nasady lub na czop – pozostawiając około 10 cm przy nasadzie pędu. Aby zapobiec wyłamywaniu się grubych konarów, najpierw podpiłuj gałąź z dołu.
Kiedy przycinać?
Większość roślin o zdrewniałych pędach (zarówno gatunków owocowych, jak i ozdobnych) wymaga przycinania, aby móc prawidłowo się rozwijać, jednak termin zabiegu i technika cięcia różnią się znacznie w zależności od gatunku. Niektóre przycina się w pełni uśpienia, inne już w czasie wegetacji. Poznanie odpowiedniego terminu, to klucz do sukcesu.
Przestrzegaj zasad przycinania! Jeśli przytniesz pędy w niewłaściwym czasie, możesz nie doczekać się kwiatów. By mieć pewność, że przytniesz roślinę w odpowiednim terminie, sprawdź termin jej kwitnienia. Jeśli kwitnie latem – przytnij ją wczesną wiosną, jeśli zaś kończy kwitnienie późną wiosną – przytnij ją zaraz po kwitnieniu. Wiosenne przycięcie pędów pobudzi je do rozkrzewienia; letnie cięcie hamuje rozrost i pobudza zawiązywanie pąków kwiatowych; cięcie zimowe pobudza zaś do bujnego wzrostu.
Sprawdź, które rośliny ciąć w: styczniu, lutym, marcu, kwietniu, maju, czerwcu, lipcu, sierpniu, wrześniu, październiku, listopadzie, grudniu.
Wiosenne cięcie
Wczesna wiosna (jeszcze przed ruszeniem wegetacji) to doskonały czas na wykonanie cięcia pielęgnacyjnego, sanitarnego (dla wszystkich gatunków drzew i krzewów). Zabieg ten przeprowadzamy po ustąpieniu najsilniejszych mrozów, ale jeszcze przed ruszeniem wegetacji. Usuwamy wszystkie pędy suche, przemarznięte i z widocznymi ogniskami chorób lub uszkodzeniami.
Jeśli przegapimy termin wczesnowiosenny, to nie ma powodów do wielkich zmartwień. Cięcie można bez szkody dla roślin przeprowadzić nawet później. Niewskazane jest jednak przycinanie roślin w pełni sezonu wegetacyjnego, gdyż każda rana powoduje duże straty wody, co może negatywnie wpłynąć na ich kondycję. Im później i im więcej wytniemy, tym większe będzie to obciążanie dla rośliny.
- Wiosną przycinamy także krzewy kwitnące, jednak w różnych terminach, uzależnionych od kwitnienia, t.j.:
Wczesną wiosną przycinamy gatunki kwitnące latem (np. budleje, hortensje bukietowe, lawendy, róże, pięciorniki, tawuły japońskie i żylistki). Są to rośliny, które kwitną na pędach tegorocznych, tzn. wytworzonych w sezonie. Pędy przycinamy nisko (15-25 cm) nad ziemią. Silne cięcie wpłynie korzystnie na powstawanie mocnych pędów i będzie stymulować obfite kwitnienie!
Wczesną wiosną nie przycinamy krzewów kwitnących wiosną (np. forsycji, lilaków, jaśminowców, krzewuszki, migdałków, tamaryszków, tawuły wczesnej, wierzby iwy i złotlinów). Gatunki te kwitną na pędach zeszłorocznych i przycięcie ich spowodowałoby brak kwitnienia w tym sezonie. Pędy przycinamy dopiero po przekwitnięciu – np. forsycje (zwykle na początku maja), najlepiej jeszcze przed wypuszczeniem liści. Skracamy gałęzie przynajmniej o 1/3, a jeśli chcemy odmłodzić krzew, to nawet o 2/3 długości. Po kwitnieniu przycinamy także wrzośce. - Wczesna wiosna to także doskonały czas na pierwsze cięcie żywopłotów liściastych (z bukszpanów, ligustrów i grabów – usuwa się większą część ostatniego przyrostu) oraz
krzewów o ozdobnych pędach (np. dereni i wierzb) i liściach (berberysów, pęcherznicy) oraz topiarów. - Tuje (żywotniki), cisy, cyprysiki, jałowce i inne iglaki przycinamy dopiero chwilę przed wznowieniem, gdyż ich pędy są wrażliwe na przymrozki.
- Cięcia nie wymagają kaliny, magnolie, oczary, perukowcem, azalie i różaneczniki.
Przycinanie żywopłotu liściastego |
Fot. rawbuffalo/Pixabay | Fot. Karen Arnold/Pixabay |
Przycinanie hortensji |
Przycinanie lawendy |
Fot. Jacqueline Macou/Pixabay | Fot. Andreas Lischka/Pixabay |
Przycinanie róż |
Przycinanie forsycji |
Letnie i jesienne cięcie
- W lipcu i sierpniu przeprowadzamy drugie cięcie żywopłotów (liściastych i iglastych).
- Usuwamy suche kwiatostany lilaków i różaneczników.
- Sukcesywnie wycinamy przekwitłe kwiaty róż.
- Pod koniec lipca przeprowadzamy cięcie prześwietlające jabłoni, a w sierpniu (po zbiorze owoców) przycinamy wiśnie i czereśnie.
- Po kwitnieniu usuwamy kwiaty lawendy i hortensji, aby je zasuszyć.
Fot. keywest3/Pixabay | Fot. L.Bouvier/Fotolia |
Przycinanie roślin owocowych |
Przycinanie tui |
Zimowe cięcie
Większość drzew i krzewów owocowych przycina się zimą lub na przedwiośniu. Zabieg ten nazywany jest cięciem zimowym, bo pędy przycina się w tzw. "okresie uśpienia". Sadownicy wykonują je już od początku lutego, jednak w ogrodzie można z powodzeniem zaczekać do marca, gdy miną już największe mrozy. Cięcie wykonujemy tylko w dni słoneczne, bezdeszczowe, gdy temperatura przekroczy 0ºC.
Zimowe cięcie przeprowadza się dla większości drzew owocowych (t.j. jabłoni, gruszy, śliwy, moreli, brzoskwini i nektaryny). To doskonały czas na wycięcie wszystkich chorych pędów, tych nadmiernie zagęszczających koronę oraz tzw. "wilków", czyli jednorocznych, pionowych pędów, wyrastających z gałęzi.
Wiśnie i czereśnie, również przycinamy zimą, gdyż są podatne na zakażenie rakiem bakteryjnym. Cięcie przeprowadza się dopiero w sierpniu, po zbiorze owoców. Podobnie postępujemy w przypadku krzewów owocowych – np. porzeczek i agrestu. Wycinamy wszystkie stare pędy, gdyż porzeczki owocują na młodych (czarna na jednorocznych i dwuletnich, a czerwona, biała i agrest na dwu i trzyletnich). Przycinamy także stare pędy borówek oraz wszystkie pędy letnich malin, które owocują na pędach jednorocznych.
Źródło: Wiosenne porady ogrodowe, magazyn Budujemy Dom 4/2017, tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, |