Morela zwyczajna Prunus armeniaca

morela drzewo fot. 1010888 - Pixabay
Morela zwyczajna (Prunus armeniaca) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
22
Dekoracyjność: owoce
Gleba: każda ogrodowa, żyzna
Kolor kwiatów: białe
Kwiaty: pojedyncze
Odczyn gleby: lekko kwaśna, obojętna
Owoce: kuliste, owalne, jadalne
Pokrój: rozłożysty
Przydatność do spożycia: owoce
Zapach: kwiaty
Wysokość: 5-8 m
Okres kwitnienia: III, IV
Kolor owoców: żółte, pomarańczowe
Trwałość liści: sezonowe
Korona: zaokrąglona
Wilgotność: gleba wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: ogrody przydomowe

Morela zwyczajna (Prunus armeniaca) to gatunek drzewa lub okazałego krzewu z rodziny różowatych (Rosaceae). Pochodzi z Azji Centralnej i Wschodniej.

Morela dorasta w naturze do ok. 5-8 m. wysokości, ale w uprawie zwykle nie osiąga tak dużych rozmiarów. Roślina tworzy pień pokryty podłużnie spękaną korą i liczne gałęzie pokryte dużymi, jajowatymi, podwójnie piłkowanymi na brzegach liśćmi.

Roślina zakwita bardzo wcześnie, zwykle przed rozwojem liści (1/5 IV), wydając liczne, białe, czasem lekko różowe, pięciopłatkowe kwiaty. Po przekwitnieniu z kwiatów powstają duże, kuliste, mięsiste owoce (pestkowce) nazywane po prostu morelami. Są pokryte delikatną, gładką, żółtopomarańczową skórką z czerwonym rumieńcem. W zależności od odmiany, owoce mogą mieć różną wielkość i mogą dojrzewać w różnym czasie.

Posiada głęboki system korzeniowy.

Wymagania i uprawa

Morela jest drzewem nieco mniej wrażliwym niż brzoskwinia, mimo to jej wymagania także są dość wysokie.

Roślina jest ciepłolubna i światłożądna, dlatego oczekuje ciepłego, słonecznego, osłoniętego stanowiska. Preferuje też żyzne, głęboko uprawione, ciepłe, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne podłoża, najlepiej o obojętnym odczynie pH.

Nie lubi gleb ciężkich, zimnych i mokrych, na których często choruje, a nawet zamiera. Lepiej znosi przejściowe susze niż ulewne deszcze.

Chociaż morela jest bardziej wytrzymała na niskie temperatury niż brzoskwinia (wytrzymują temp. do -30°C), źle znosi wiosenne przymrozki, które często niszczą jej wcześnie rozwijające się pąki kwiatowe.

Morela powinna być uprawiana w najcieplejszych rejonach kraju, na osłoniętych, ciepłych stanowiskach (np. przy południowej ścianie domu). Należy też bezwzględnie unikać sadzenia jej w zastoiskach mrozowych.

Do obfitego owocowania, drzewo oczekuje także systematycznego cięcia, gdyż owocuje zarówno na krótkopędach jak i długopędach. Niektóre z odmian wymagają też zapylaczy, inaczej ich plon staje się słaby, a owoce drobnieją.

Morele uprawiane w ogrodach zwykle rozmnaża się za pomocą szczepienia.

Zastosowanie

Cenne, choć nadające się do uprawy głównie w cieplejszych rejonach kraju drzewo owocowe, wydające smaczne owoce deserowe, nadające się zarówno do spożycia na surowo jak i na przetwory oraz susze.

Wybrane odmiany

  • 'Early Orange' – odm. odporna na mróz, samopylna, owoce bardzo smaczne (dojrz. ½ VII)
  • 'Somo' – odm. polska, samopylna, odporna na mróz (dojrz. k. VIII)
  • 'Harcot' – od. obcopylna, odporna na mróz (dojrz. VII/VIII)
  • 'Wczesna z Morden' – odm. samopylna, odporna na mróz, wczesna (dojrz. 1/2 VII)


Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: 1010888, PIRO4D/Pixabay


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Sałata łodygowa 'Karola'
Sałata łodygowa 'Karola'
Kalarepa 'Gigant'
Kalarepa 'Gigant'
Obserwuj
Więcej na ten temat
Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Komentarze

Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści
Polecamy