Korzenny aromat goździków. Dwa przepisy na dania z kwiatami

Korzenny aromat goździków. Dwa przepisy na dania z kwiatami

Goździki w kuchni kojarzą się przede wszystkim z pierniczkami, bo wysuszone pączki czapetki pachnącej (Syzygium aromaticum) to aromatyczna przyprawa, chętnie wykorzystywana do świątecznych wypieków. Tymczasem goździki z rodzaju Dianthus, czyli sztandarowe i niezawodne kwiaty na bukiety, mogą dostarczyć zupełnie innych wrażeń kulinarnych.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Lipiec 2025
Przejrzyj i kup


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Lipiec 2025

Autorka artykułu
Dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.
Małgorzata Kalemba-Drożdż | Trochę Inna Cukiernia

Aromat i kolor

Płatki goździków są jadalne i niezwykle piękne. Można jeść wszystkie gatunki goździków, zarówno te dziko rosnące i ogrodowe – o pojedynczych kwiatach i pełnokwiatowe (pamiętaj jednak, że kwiatów z kwiaciarni nigdy nie zjadamy!). Płatki pachnących odmian mają przyjemny, delikatnie korzenny aromat przypominający trochę gałkę muszkatołową, ziele angielskie i płatki róż.

Goździków można używać do aromatyzowania deserów, słodyczy, przetworów owocowych, przygotowania syropu, a także do urozmaicenia sałatek, aromatyzowania sosów, octu, wina i lemoniad. Odmiany bezwonne nie mają wyraźnego smaku, ale nadal pięknie się prezentują w potrawach.

W kuchni wykorzystujemy same płatki, z których trzeba usunąć białe nasady, ponieważ mogą być gorzkie. Dna kwiatowe i wszystkie zielone części zawierają saponiny i mnóstwo goryczy, więc ich nie jemy. Kwiaty czerwonych goździków są w Azji uznawane za remedium na stres. Mają działanie przeciwskurczowe, przeciwzapalne, pobudzające krążenie i moczopędne.

Herbatka z kwiatów goździków
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Herbatka goździkowa
SKŁADNIKI: 2-3 łyżeczki suszonych czerwonych płatków goździków ogrodowych lub płatki z 2-3 świeżych kwiatów, 0,5 l wody, sok z cytryny
PRZEPIS: Suszone płatki goździków ogrodowych wrzuć do czajniczka i zalej 0,5 litra wrzątku; odstaw na kilka minut. Jeśli używasz świeżych kwiatów, płatki z dwóch lub trzech goździków wrzuć do szklanki gotującej się wody i odstaw pod przykryciem na kilka minut. Żeby lepiej uwydatnić kolor i smak goździkowej herbatki, dodaj do niej sok z cytryny. Herbatka z goździków ma bardzo przyjemny, lekko korzenny i kwiatowy aromat.
Pamiętaj, żeby nie używać kwiatów z kwiaciarni, ponieważ były uprawiane jako kwiaty ozdobne i pielęgnowane środkami chemicznymi, nieprzeznaczonymi do spożycia. Skorzystaj z kwiatów z własnego ogródka lub kup suszone w sklepie zielarskim lub herbacianym.
Galaretka z kwiatami goździków
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Galaretka z goździkami
SKŁADNIKI: Bukiet goździków w różnych kolorach i wzorach np. po kilka kwiatów goździka ogrodowego, brodatego i chińskiego, 2 przejrzyste galaretki o wybranym smaku, 1 litr wody
PRZEPIS: Wsyp zawartość 2 opakowań galaretki do 500 ml gorącej wody i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dolej pozostałe 500 ml wody, żeby przyspieszyć studzenie (jeżeli deser będzie przeznaczony wyłącznie dla dorosłych, część wody możesz zastąpić przezroczystym trunkiem z procentami).
Na dno foremki, najlepiej silikonowej o pojemności 1 litra, wlej niewielką ilość rozpuszczonej i wystudzonej galaretki. Wrzuć płatki kilku goździków, pozbawionych długich białych końcówek i odstaw foremkę do lodówki. Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, wlej kolejną porcję rozpuszczonej galaretki, wrzuć kolejne płatki goździków, tym razem w innym kolorze i wstaw do lodówki.
Pamiętaj, żeby płatki były ułożone bardziej kolorową stroną w dół, bo gotowy deser będzie wyłożony spodem do góry. Możesz też umieścić całe główki goździków płatkami w dół i kiedy warstwa galaretki zastygnie, odetnij zielone dna kwiatowe. Uzupełnij foremkę kolejnymi warstwami galaretki i płatkami w różnych kolorach. Dzięki temu uzyskasz piękny trójwymiarowy efekt. Zostaw galaretkę w lodówce na kilka godzin, żeby porządnie stężała. Foremkę wstaw na kilka sekund do gorącej wody i przełóż galaretkę na paterę.

Tekst Małgorzata Kalemba-Drożdż, zdjęcia tytułowe: Małgorzata Kalemba-Drożdż, write2vishal / AdobeStock

 

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Lipiec 2025


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni