Goździki w kuchni kojarzą się przede wszystkim z pierniczkami, bo wysuszone pączki czapetki pachnącej (Syzygium aromaticum) to aromatyczna przyprawa, chętnie wykorzystywana do świątecznych wypieków. Tymczasem goździki z rodzaju Dianthus, czyli sztandarowe i niezawodne kwiaty na bukiety, mogą dostarczyć zupełnie innych wrażeń kulinarnych.
Dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.
Płatki goździków są jadalne i niezwykle piękne. Można jeść wszystkie gatunki goździków, zarówno te dziko rosnące i ogrodowe – o pojedynczych kwiatach i pełnokwiatowe (pamiętaj jednak, że kwiatów z kwiaciarni nigdy nie zjadamy!). Płatki pachnących odmian mają przyjemny, delikatnie korzenny aromat przypominający trochę gałkę muszkatołową, ziele angielskie i płatki róż.
Goździków można używać do aromatyzowania deserów, słodyczy, przetworów owocowych, przygotowania syropu, a także do urozmaicenia sałatek, aromatyzowania sosów, octu, wina i lemoniad. Odmiany bezwonne nie mają wyraźnego smaku, ale nadal pięknie się prezentują w potrawach.
W kuchni wykorzystujemy same płatki, z których trzeba usunąć białe nasady, ponieważ mogą być gorzkie. Dna kwiatowe i wszystkie zielone części zawierają saponiny i mnóstwo goryczy, więc ich nie jemy. Kwiaty czerwonych goździków są w Azji uznawane za remedium na stres. Mają działanie przeciwskurczowe, przeciwzapalne, pobudzające krążenie i moczopędne.
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Herbatka goździkowa
SKŁADNIKI: 2-3 łyżeczki suszonych czerwonych płatków goździków ogrodowych lub płatki z 2-3 świeżych kwiatów, 0,5 l wody, sok z cytryny
PRZEPIS: Suszone płatki goździków ogrodowych wrzuć do czajniczka i zalej 0,5 litra wrzątku; odstaw na kilka minut. Jeśli używasz świeżych kwiatów, płatki z dwóch lub trzech goździków wrzuć do szklanki gotującej się wody i odstaw pod przykryciem na kilka minut. Żeby lepiej uwydatnić kolor i smak goździkowej herbatki, dodaj do niej sok z cytryny. Herbatka z goździków ma bardzo przyjemny, lekko korzenny i kwiatowy aromat.
Pamiętaj, żeby nie używać kwiatów z kwiaciarni, ponieważ były uprawiane jako kwiaty ozdobne i pielęgnowane środkami chemicznymi, nieprzeznaczonymi do spożycia. Skorzystaj z kwiatów z własnego ogródka lub kup suszone w sklepie zielarskim lub herbacianym.
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Galaretka z goździkami
SKŁADNIKI: Bukiet goździków w różnych kolorach i wzorach np. po kilka kwiatów goździka ogrodowego, brodatego i chińskiego, 2 przejrzyste galaretki o wybranym smaku, 1 litr wody
PRZEPIS: Wsyp zawartość 2 opakowań galaretki do 500 ml gorącej wody i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dolej pozostałe 500 ml wody, żeby przyspieszyć studzenie (jeżeli deser będzie przeznaczony wyłącznie dla dorosłych, część wody możesz zastąpić przezroczystym trunkiem z procentami).
Na dno foremki, najlepiej silikonowej o pojemności 1 litra, wlej niewielką ilość rozpuszczonej i wystudzonej galaretki. Wrzuć płatki kilku goździków, pozbawionych długich białych końcówek i odstaw foremkę do lodówki. Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, wlej kolejną porcję rozpuszczonej galaretki, wrzuć kolejne płatki goździków, tym razem w innym kolorze i wstaw do lodówki.
Pamiętaj, żeby płatki były ułożone bardziej kolorową stroną w dół, bo gotowy deser będzie wyłożony spodem do góry. Możesz też umieścić całe główki goździków płatkami w dół i kiedy warstwa galaretki zastygnie, odetnij zielone dna kwiatowe. Uzupełnij foremkę kolejnymi warstwami galaretki i płatkami w różnych kolorach. Dzięki temu uzyskasz piękny trójwymiarowy efekt. Zostaw galaretkę w lodówce na kilka godzin, żeby porządnie stężała. Foremkę wstaw na kilka sekund do gorącej wody i przełóż galaretkę na paterę.
Tekst Małgorzata Kalemba-Drożdż, zdjęcia tytułowe: Małgorzata Kalemba-Drożdż, write2vishal / AdobeStock