Dereń jadalny Cornus mas

Deren jadalny Cornus mas wiosna kwitnienie
Dereń jadalny (Cornus mas) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
158
Dekoracyjność: owoce
Gleba: małe wymagania glebowe
Kolor kwiatów: żółte
Kwiatostan: baldach
Odczyn gleby: obojętna
Owoce: jadalne
Pokrój: wzniesiony
Zapach: owoce, kwiaty
Wysokość: 3-7 m
Okres kwitnienia: III, IV
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna, gleba sucha
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: żywopłoty, roślina jadalna
Spis treści
Opis rośliny Wymagania i uprawa Pielęgnacja Szkodniki i choroby Zastosowanie Polecane odmiany Gdzie kupić?

Dereń jadalny (Cornus mas) to krzew lub niewielkie drzewo należące do rodziny dereniowatych (Cornaceae). Pochodzi z południowo-wschodniej Europy i Azji. Jest powszechnie uprawiany w wielu krajach jako roślina użytkowa jak i ozdobna.

Wygląd derenia jadalnego

Dereń jadalny to krzew lub małe drzewo, które ma pokrój wniesiony i w dogodnych warunkach może osiągać do 7 m wysokości ale w ogrodach uprawiany jest jako roślina niższa (do 3-4 m). Tworzy eliptyczne liście ułożone naprzemianlegle. Roślina jest uważana za najbardziej dekoracyjną jest w okresie wczesnowiosennym, gdy jako jedna z niewielu kwitnie oraz jesiennym – w czasie owocowania.

Dereń jadalny kwitnie przed wytworzeniem liści w marcu i kwietniu. Tworzy baldachowate kwiatostany, złożone z drobnych, pojedynczych, promienistych kwiatków koloru żółtego. Są one przysmakiem dla pszczół – dereń to roślina miododajna. Owocami są jadalne, owalne pestkowce o czerwonym kolorze.

Wymagania i uprawa derenia jadalnego

Uprawa derenia w ogrodzie jest wyjątkowo prosta. Roślina ta ma stosunkowo niewielkie wymagania glebowe i świetlne. Dobrze owocuje posadzone na stanowisku słonecznym i osłoniętych, ale z powodzeniem może rosnąć również w półcieniu. Toleruje większość typów gleb – nawet podłoża ciężkie. Preferuje lekko zasadowy lub obojętny odczyn gleby. To roślina mrozoodporna.

Rozmnażanie derenia również nie jest trudne, ponieważ roślina stosunkowo łatwo się ukorzenia. Roślina może być rozmnażana zarówno przez sadzonki pędowe zielne jak i zdrewniałe. Zwykle nie stosuje się rozmnażania z nasion, gdyż uzyskane rośliny mogą wtedy nie powtarzać cech odmianowych.

Pielęgnacja derenia jadalnego

Dereń nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Należy go podlewać, gdy okaz jest młody oraz w czasie przedłużających się susz. Bardzo dobrze reaguje na nawożenie – można stosować nawozy długo działające lub specjalistyczne dla roślin owocowych.

Derenie bardzo dobrze znoszą cięcie. Wykonujemy je raz w roku, zimą lub wczesną wiosną (przed rozpoczęciem wegetacji – w marcu). Przycinanie tych krzewów powinno przede wszystkim obejmować usunięcie martwych, uszkodzonych lub chorobowych gałęzi. W tym samym czasie przeprowadzamy również cięcie formujące

Redakcja poleca
0 Lykos skrzyp polny ekstrakt 50 ml - Target
Lykos skrzyp polny ekstrakt 50 ml - Target
1 Kaptur ochronny biały – 60 cm x 80 cm – 3 szt. | Megran
Kaptur ochronny biały – 60 cm x 80 cm – 3 szt. | Megran
2 Biosept Active w sprayu, wyciąg z grejpfruta poprawiający odporność, na choroby – 750 ml
Biosept Active w sprayu, wyciąg z grejpfruta poprawiający odporność, na choroby – 750 ml
3 NeemAzal, Zwalcza Ziemiórki i Inne Szkodniki – 50 ml
NeemAzal, Zwalcza Ziemiórki i Inne Szkodniki – 50 ml

Szkodniki i choroby derenia jadalnego

Dereń jadalny może być atakowany przez mszyce oraz, gdy jest osłabiony, padać ofiarą chorób grzybowych.

Zastosowanie derenia jadalnego

Derenie jadalne w ogrodzie to podstawa, gdy chcemy prowadzić zrównoważony ogród pełen jadalnych owoców i świergotu ptaków. Jest bardzo cenną rośliną, z której można tworzyć nieformowane żywopłoty owocowe. Może też spełniać funkcje wiatrochronów, choć zdarza się, że przy silnych wiatrach gorzej kwitnie.

Owoce zawierają węglowodany (fruktozę i sacharozę), kwasy organiczne, sole mineralne i witaminy (głównie witaminę C). Mają cierpki, ale ceniony smak. Można je spożywać na surowo, choć zwykle są wykorzystywane do konfitur, soków i innych przetworów. W przemyśle alkoholowym (i produkcji amatorskiej) z owoców derenia wytwarza się słynną nalewkę – dereniówkę.

W medycynie ludowej zaleca się spożywanie owoców na zaburzenia żołądkowo-jelitowe, a okłady na czoło z wywaru z derenia pomagają przy migrenie.

 Dereń właściwy – właściwości lecznicze i zastosowanie
 Dereniówka – pyszna nalewka z derenia | Królowa polskich nalewek

Polecane odmiany derenia jadalnego

Gdzie kupić derenia jadalnego?

Derenie jadalne w formie sadzonek w doniczkach znajdziemy w punktach oferujących rośliny sadownicze ale również w centrach ogrodniczych i szkółkach roślin ozdobnych. Ciekawe odmiany znajdziemy też w niektórych sklepach internetowych, np.:

 

Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: orestligetka, fotogerstl / AdobeStock, TeunSpaans / CC BY-SA 3.0 / Link, Cornus / wlcutler / CC BY 2.0

Obserwuj
Więcej na ten temat
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści