Dereń właściwy – właściwości lecznicze i zastosowanie

dereń właściwy - fot. Goran Horvat - Pixabay

Ten nieco zapomniany surowiec stanowi doskonałe źródło witaminy C i innych antyoksydantów, zwalcza bakterie i stany zapalne oraz chroni mózg i układ krążenia.

Posłuchaj
00:00
5

logo ktociewyleczy

Artykuł pochodzi z portalu ktociewyleczy.pl

Co to jest dereń właściwy?

Dawniej owocami derenia leczono szkorbut, anemię, infekcje dróg moczowych i oddechowych, wysokie ciśnienie, osłabienie, brak apetytu i problemy trawienne, w tym biegunki. Z suszonych liści i kory parzono wzmacniające odwary, które stosowano nawet na malarię. Surowe, przejrzałe owoce jadano przy złej przemianie materii i anemii.

Dzisiaj popularność derenia jest mniejsza, choć wiadomo, że zawiera związki o ogromnym potencjale antyoksydacyjnym – nawet ponad 900 mg na 100 g. W skórce jest ich kilkakrotnie więcej niż w miąższu, a poddawanie surowca obróbce termicznej prawie ich nie niszczy.

Główne substancje zidentyfikowane w owocach derenia właściwego, które są odpowiedzialne za ich aktywność biologiczną, to witamina C, antocyjany, flawonoidy i kwas ursolowy1. Poza tym surowiec zawiera duże ilości witaminy A i żelaza oraz jest źródłem wapnia, potasu, fosforu, magnezu, cynku, miedzi i manganu, beta-karotenu, flawonoidów, pektyn oraz kwasu jabłkowego i chinowego2.

Wszystko to sprawia, że dereń przyczynia się do ogólnego wzmocnienia organizmu, a także wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i neuroprotekcyjne.

Właściwości lecznicze derenia - na co pomaga?

Dereń chroni przed bakteriami, grzybami i pasożytami

Obecnie wiadomo, że dereń ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. W badaniach wykazano, że jest skuteczny w walce z bakteriami oraz 3 rodzajami grzybów: Candida albicans, Aspergillus fumigatus i Trichophyton mentagrophytes, co potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego3. Ekstrakty z owoców wykazują również pozytywne działanie przeciwpasożytnicze, co stwierdzono u myszy zakażonych eksperymentalnie nicieniem Trichinella spiralis4.

Dereń właściwy niszczy wolne rodniki

Dereń należy do silnych naturalnych antyoksydantów. W badaniach ekstrakty owocowe zmiatały rodniki DPPH na poziomach wahających się od 38,98 do 77,6%, a ich skuteczność zależała od całkowitego stężenia polifenoli, zawartości flawonoidów i witaminy C5. Inni eksperci wykazali dodatkowo statystyczny związek między zdolnością zwalczania wolnych rodników a składem polifenolowym surowca.

Dereń pomaga na stany zapalne

Liście derenia wykazują silne właściwości hamujące działanie reduktazy aldozowej – enzymu, którego nadmierna ekspresja jest związana z procesami zapalnymi. W badaniu in vivo wodny ekstrakt z liści zmniejszył jego aktywność o połowę, i to przy stężeniu ok. 1 μg/ml, czyli trzykrotnie mniejszym niż kwercetyna6.

Dereń właściwy obniża cholesterol

W jednym z eksperymentów spożywanie sproszkowanych owoców derenia przez króliki z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi prowadziło do znacznego spadku stężenia fibrynogenu w porównaniu do efektów uzyskanych po terapii lowastatyną7. Podobne wyniki uzyskano w badaniu, w którym ekstrakty z Cornus mas wydawały się poprawiać profil lipidowy i zmniejszać stan zapalny naczyń8.

Dereń jest pomocny przy miażdżycy

Ponieważ pierwsze badania kliniczne potwierdziły istotne klinicznie zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i lipoprotein o małej gęstości, a także ograniczenie stanu zapalnego oraz poprawę wydzielania insuliny, naukowcy uważają, że ekstrakty derenia mogą być pomocne w profilaktyce i leczeniu miażdżycy. Zidentyfikowane w jego owocach polifenole zarówno wykazują bezpośrednie działanie przeciwpłytkowe, jak i pośrednio redukują ich nadreaktywność, m.in. osłabiając wpływ stresu oksydacyjnego9. Co więcej, podawanie ich królikom z hipercholesterolemią zapobiegało rozwojowi zmian miażdżycowych w aorcie10.

Dereń skuteczny przy chorobie Alzheimera

Dereń ma również działanie neuroprotekcyjne. Obecne w nim pochodne flawonoidów jako antyoksydanty są ważne w patofizjologii wielu chorób, w tym zaburzeń neurologicznych, np. alzheimera. W badaniu in vivo dodanie liofilizowanych owoców do diety szczurów zwiększyło aktywność katalazy w ich mózgach oraz chroniło białka w tkance mózgowej przed utlenianiem11.

Zastosowanie derenia

Herbata z derenia

Czubatą łyżeczkę suszonych owoców wsyp do szklanki, zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 15 min. Możesz pić ją bez żadnych ograniczeń. Wzmacnia organizm, wspomaga pracę przewodu pokarmowego oraz zwiększa odporność. Polecana jest szczególnie podczas przeziębienia.

Sok z derenia

1 kg owoców dokładnie opłucz, po czym przesyp do garnka i zalej 3 l wrzącej wody. Całość odstaw na dobę. Po jej upływie odlej sok do oddzielnego naczynia i zagotuj. Wrzącym sokiem ponownie zalej owoce i tym razem całość odstaw na 2 doby. Trzeciego dnia powtórz całą procedurę, a po upływie 5 – dokładnie odcedź sok i gotuj przez 9 min. Dodaj 0,5 kg cukru i całość gotuj jeszcze minutę. Zdejmuj z wierzchu powstałą pianę. Gorący sok przelej do butelek i szybko zakręcaj.

Konfitura z derenia

Obierz, opłucz i wydryluj 1 kg dojrzałych owoców. Z 2 kg cukru i 0,5 l wody ugotuj syrop, wsyp do niego owoce, odstaw na 24 godz. Po tym czasie zagotuj na dużym ogniu. Gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i smaż, aż owoce będą przezroczyste. Gorącą konfiturę nałóż do słoików.

Dereniówka

Umyj i ponakłuwaj 0,5 kg dojrzałych owoców, by wypuściły sok. Wrzuć je do wyparzonego słoika (bez drylowania). Owoce zalej alkoholem (250 ml wódki 40% i 250 ml spirytusu 96%) i szczelnie zakręć. Pozostaw słoik w ciepłym miejscu na miesiąc, co pewien czas potrząsając nim. Po upływie tego okresu przecedź nalewkę. W jednym słoiku pozostaw sok z alkoholem, w drugim owoce. Zasyp je 30-50 dag cukru (w zależności od ich naturalnej słodkości i własnych upodobań). Słój przykryj gazą i zostaw w ciepłym miejscu na kilka dni. Co jakiś czas potrząsaj nim. Po kilku dniach ponownie przecedź owoce z syropem cukrowym. Możesz zrobić to przy użyciu gazy.

Przecedzony syrop zmieszaj z alkoholem z wcześniejszego słoika i odstaw na tydzień, by nalewka się wyklarowała. Przesącz alkohol przez filtr do butelek i odstaw je na co najmniej 6 miesięcy. Dereniówkę możesz stosować przy gorączce i przeziębieniu oraz dla wzmocnienia organizmu. Często wykorzystywana jest też w leczeniu problemów dermatologicznych, np. egzemy czy zakażenia skóry.

Dereń właściwy - pora zbiorów, występowanie

Występowanie: w warunkach naturalnych rośnie w centralnej i południowo- wschodniej Europie oraz Azji Mniejszej, gdzie dotarł z okolic Kaukazu7. Jest także uprawiany w wielu krajach, m.in. w Polsce.

Surowiec: owoce (Corni fructus).

Pora zbioru: od połowy sierpnia do końca października.

Ważne: świeżych owoców i przetworów z derenia nie powinny jeść osoby, które cierpią na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.

Bibliografia
  1. J. Agric. Food Chem.2002; 50(9):5308-5312; Food Chem.2010; 119:1257-1261
  2. Acta Hort. (ISHS)2009; 818: 85-94;J. Toxicol. Env. Heal.A 2010; 73:1155-1158
  3. Postepy Fitoterapii2011; 4:227-231
  4. Exp Parasitol 2018;188:58-64
  5. Sci Hortic (Amsterdam)2011;129:459-463
  6. Chem Pap 2017;71:2335-2341
  7. ARYA Atheroscler J 2010; 6:1-5
  8. Pediatr Cardiol2013; 34:1729-1735
  9. Oxid Med Cell Longev.2019; 2019:2515270
  10. Phytomedicine 2014 Nov 15;21(13):1774-84
  11. ScientificWorldJournal.2014; 2014:847368

logo ktociewyleczy

Artykuł pochodzi z portalu ktociewyleczy.pl

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Dereń biały 'Miracle' Cornus alba 'Miracle'

Dereń biały 'Elegantissima' Cornus alba 'Elegantissima'

Dereń jadalny Cornus mas

Dereń kanadyjski Cornus canadensis

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści