Dereń jadalny (Cornus mas) jest rośliną o długiej tradycji w polskich ogrodach. Choć jego czerwone, w pełni dojrzałe owoce są często wykorzystywane do produkcji nalewek, dżemów czy soków, warto spróbować jego niedojrzałych, zielonych owoców w wersji kiszonej. Co ciekawe, tradycja kiszenia derenia w Polsce ma swoje korzenie na Podkarpaciu, gdzie kiszony dereń był wykorzystywany jako substytut oliwek. To właśnie tam narodziła się nazwa „polskie oliwki”, którą określa się kiszone owoce derenia.
Jak przygotować kiszony dereń?
Kiszenie derenia to proces prosty i szybki. Najlepszy efekt osiągniecie, wybierając twarde, zielone owoce, które są jeszcze niedojrzałe. Do kiszenia derenia potrzebne są tylko podstawowe składniki: sól, woda, czosnek, zioła oraz oliwa z oliwek. Owoce derenia myjemy, usuwamy ogonki i układamy w słoikach z dodatkiem czosnku i ziół, a następnie zalewamy solanką.
Po upływie minimum dwóch tygodni kiszenia, owoce można już konsumować. Z biegiem czasu ich smak staje się bardziej wyrazisty, a fermentacja nadaje im specyficzny, oliwkowy aromat. Dla jeszcze większego efektu, po zakończeniu kiszenia można zalać owoce oliwą z oliwek z dodatkiem ziół takich jak tymianek lub rozmaryn.
Przepis na polskie oliwki z kiszonego derenia
Składniki
- 500 g niedojrzałych, zielonych owoców derenia
- 4–5 łyżek soli kamiennej
- 1 litr wody
- 8 ząbków czosnku
- Zioła: rozmaryn, tymianek
- Oliwa z oliwek
Wykonanie
- Owoce derenia dokładnie myjemy i usuwamy ogonki.
- Wodę z solą zagotowujemy, tworząc solankę.
- W słoiku układamy owoce derenia razem z czosnkiem i ziołami.
- Zalewamy całość gorącą solanką i na wierzch wlewamy cienką warstwę oliwy z oliwek.
- Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum 2 tygodnie.
- Po tym czasie możemy delektować się smakiem „polskich oliwek” – im dłużej będą kisić się owoce, tym intensywniejszy będzie ich smak.
Dlaczego warto kisić dereń?
Dereń nie tylko świetnie smakuje po ukiszeniu, ale również jest bogaty w witaminy, szczególnie witaminę C. Kiszenie to sposób na zachowanie jego wartości odżywczych na dłużej, a przy tym daje ciekawą alternatywę dla tradycyjnych kiszonek, takich jak ogórki czy kapusta. Kiszone owoce derenia są kwaśne, lekko słone i mają charakterystyczną fermentacyjną nutę, która wspaniale komponuje się z sałatkami, pieczywem lub jako przekąska do win czy innych alkoholi.
Jak przechowywać kiszony dereń?
Po zakończeniu procesu kiszenia, kiszony dereń najlepiej przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy. Można go również zalać oliwą, co przedłuży jego trwałość i nada mu dodatkowego aromatu. Oliwa po dereniach również nadaje się do spożycia – idealnie sprawdzi się jako dressing do sałatek.
Zdjęcie tytułowe: Adobe Firefly