Dereniówka – pyszna nalewka z derenia | Królowa polskich nalewek!

Dereniówka - nalewka z derenia fot. sokor - Depositphotos

Nalewka z derenia to "szlachecki" trunek o wyjątkowym aromacie i niezapomnianym, lekko słodkim smaku. Dereniówka przez wielu nazywana jest "królową nalewek". Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i z powodzeniem możesz zrobić ją w domu. Koniecznie zdobądź dojrzałe owoce derenia jadalnego, bo takie są najlepsze na nalewkę. Sprawdź nasz prosty przepis i ciesz się własnej dereniówki!

Posłuchaj
00:00
19

Dereniówka to nalewka z owoców derenia jadalnego. Niegdyś była trunkiem szlacheckim. Ostatnio została nieco zapomniana, ale wraca do łask wraz z modą na uprawę derenia jadalnego. Niestety owoce trudno kupić, więc najlepiej uprawiać je samemu.

Owoce derenia jadalnego dojrzewają we wrześniu, a można je zbierać aż do października. Wyglądam i smakiem (są słodkie i kwaskowe jednocześnie) przypominają nieco owoce wiśni. Warto wybierać te najciemniejsze (w kolorze ciemnych wiśni), bo są wtedy dojrzałe – najsłodsze i najbardziej aromatyczne!

Przepis na nalewkę z derenia

Składniki

  • 500 g dojrzałych owoców derenia
  • 500 ml spirytusu nalewkowego 70% (opcjonalnie możesz zastosować mieszankę 250 ml spirytusu 96% i 250 ml wódki 40%)
  • 500 g cukru lub miodu

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

Przygotowanie

  1. Umyj dokładnie owoce, a następnie ususz. Przejrzyj i wybierz tylko te, które są dojrzałe, bez śladów uszkodzeń i gnicia.
  2. Następnie nakłuj owoce wykałaczką lub lekko rozgnieć, by puściły sok. Wrzuć owoce do dużego słoja (musi być wcześniej dobrze wyparzony).
  3. Zalej owoce alkoholem, zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na 1 miesiąc.
  4. Po tym czasie alkohol przecedź przez sito i zlej do oddzielnego słoja. Odstaw na 2 tygodnie.
  5. Owoce przełóż do drugiego słoika i dodaj do nich cukier. Odstaw na 2 tygodnie.
  6. Po 2 tygodniach wykorzystaj syrop, który powstał z owoców i dodaj go do płynu z drugiego słoika. Odstaw do sklarowania na kolejne dwa tygodnie, a następnie przefiltruj.
  7. Taka nalewka nie jest jeszcze gotowa. Odstaw ją na 6-12 miesięcy w ciepłe i ciemne miejsce. Po tym czasie możesz delektować się jej smakiem.

Smacznego!

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: sokor / Depositphotos

Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Powiązane rośliny

Dereń jadalny Cornus mas

Markiza czy roleta? Która osłona zewnętrzna lepiej chroni przed upałem na poddaszu? Sprawdzamy
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy