Dereniówka to nalewka z owoców derenia jadalnego. Niegdyś była trunkiem szlacheckim. Ostatnio została nieco zapomniana, ale wraca do łask wraz z modą na uprawę derenia jadalnego. Niestety owoce trudno kupić, więc najlepiej uprawiać je samemu.
Owoce derenia jadalnego dojrzewają we wrześniu, a można je zbierać aż do października. Wyglądam i smakiem (są słodkie i kwaskowe jednocześnie) przypominają nieco owoce wiśni. Warto wybierać te najciemniejsze (w kolorze ciemnych wiśni), bo są wtedy dojrzałe – najsłodsze i najbardziej aromatyczne!
Przepis na nalewkę z derenia
Składniki
- 500 g dojrzałych owoców derenia
- 500 ml spirytusu nalewkowego 70% (opcjonalnie możesz zastosować mieszankę 250 ml spirytusu 96% i 250 ml wódki 40%)
- 500 g cukru lub miodu
Przygotowanie
- Umyj dokładnie owoce, a następnie ususz. Przejrzyj i wybierz tylko te, które są dojrzałe, bez śladów uszkodzeń i gnicia.
- Następnie nakłuj owoce wykałaczką lub lekko rozgnieć, by puściły sok. Wrzuć owoce do dużego słoja (musi być wcześniej dobrze wyparzony).
- Zalej owoce alkoholem, zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na 1 miesiąc.
- Po tym czasie alkohol przecedź przez sito i zlej do oddzielnego słoja. Odstaw na 2 tygodnie.
- Owoce przełóż do drugiego słoika i dodaj do nich cukier. Odstaw na 2 tygodnie.
- Po 2 tygodniach wykorzystaj syrop, który powstał z owoców i dodaj go do płynu z drugiego słoika. Odstaw do sklarowania na kolejne dwa tygodnie, a następnie przefiltruj.
- Taka nalewka nie jest jeszcze gotowa. Odstaw ją na 6-12 miesięcy w ciepłe i ciemne miejsce. Po tym czasie możesz delektować się jej smakiem.
Smacznego!
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: sokor / Depositphotos