Dereniówka – pyszna nalewka z derenia | Królowa polskich nalewek!

Dereniówka - nalewka z derenia fot. sokor - Depositphotos

Nalewka z derenia to "szlachecki" trunek o wyjątkowym aromacie i niezapomnianym, lekko słodkim smaku. Dereniówka przez wielu nazywana jest "królową nalewek". Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i z powodzeniem możesz zrobić ją w domu. Koniecznie zdobądź dojrzałe owoce derenia jadalnego, bo takie są najlepsze na nalewkę. Sprawdź nasz prosty przepis i ciesz się własnej dereniówki!

Posłuchaj
00:00
19

Dereniówka to nalewka z owoców derenia jadalnego. Niegdyś była trunkiem szlacheckim. Ostatnio została nieco zapomniana, ale wraca do łask wraz z modą na uprawę derenia jadalnego. Niestety owoce trudno kupić, więc najlepiej uprawiać je samemu.

Owoce derenia jadalnego dojrzewają we wrześniu, a można je zbierać aż do października. Wyglądam i smakiem (są słodkie i kwaskowe jednocześnie) przypominają nieco owoce wiśni. Warto wybierać te najciemniejsze (w kolorze ciemnych wiśni), bo są wtedy dojrzałe – najsłodsze i najbardziej aromatyczne!

Przepis na nalewkę z derenia

Składniki

  • 500 g dojrzałych owoców derenia
  • 500 ml spirytusu nalewkowego 70% (opcjonalnie możesz zastosować mieszankę 250 ml spirytusu 96% i 250 ml wódki 40%)
  • 500 g cukru lub miodu

Przygotowanie

  1. Umyj dokładnie owoce, a następnie ususz. Przejrzyj i wybierz tylko te, które są dojrzałe, bez śladów uszkodzeń i gnicia.
  2. Następnie nakłuj owoce wykałaczką lub lekko rozgnieć, by puściły sok. Wrzuć owoce do dużego słoja (musi być wcześniej dobrze wyparzony).
  3. Zalej owoce alkoholem, zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na 1 miesiąc.
  4. Po tym czasie alkohol przecedź przez sito i zlej do oddzielnego słoja. Odstaw na 2 tygodnie.
  5. Owoce przełóż do drugiego słoika i dodaj do nich cukier. Odstaw na 2 tygodnie.
  6. Po 2 tygodniach wykorzystaj syrop, który powstał z owoców i dodaj go do płynu z drugiego słoika. Odstaw do sklarowania na kolejne dwa tygodnie, a następnie przefiltruj.
  7. Taka nalewka nie jest jeszcze gotowa. Odstaw ją na 6-12 miesięcy w ciepłe i ciemne miejsce. Po tym czasie możesz delektować się jej smakiem.

Smacznego!

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: sokor / Depositphotos

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Dereń jadalny Cornus mas

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści