Dodaj warzywa, chrzan, ćwikłę... i odkryj gulasz od nowa. Pyszny przepis na jesienny obiad

Przepis na rozgrzewający gulasz wołowy z chrzanem i pieczonymi burakami

Gdy temperatura spada, częściej wybieramy potrawy, które nie tylko sycą, ale też rozgrzewają i poprawiają nastrój. Takie, które mają głęboki smak, aromat przypraw i są proste do przygotowania. Ćwikła z chrzanem i Chrzan Luksusowy od WSP „Społem” doskonale wpisują się w ten klimat. Te dodatki podkreślają charakter dań mięsnych oraz warzywnych, wprowadzając do kuchni nutę tradycji w nowoczesnym wydaniu.

Posłuchaj
00:00

Przepis na rozgrzewający gulasz wołowy z chrzanem i pieczonymi burakami

Jesienny posiłek nie wymaga wielu składników ani długiego przebywania w kuchni. Wystarczy kilka produktów i solidny garnek, by stworzyć gulasz pełen aromatu i głębi. Dodatek Ćwikły z chrzanem nada potrawie lekko słodki ton, a Chrzan Luksusowy wniesie pikantną nutę, która ożywi całość. 

Składniki

  • 500 g wołowiny (najlepiej łopatka)
  • 2 średnie buraki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki Ćwikły z chrzanem WSP „Społem”
  • 1 łyżka Chrzanu Luksusowego WSP „Społem”
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia 
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i obsmażyć na rozgrzanym oleju.
  2. Dodać cebulę oraz czosnek, smażyć do zeszklenia.
  3. Marchew i buraki pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć do garnka z mięsem.
  4. Wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i majeranek.
  5. Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
  6. Pod koniec połączyć z Ćwikłą z chrzanem i Chrzanem Luksusowym.
  7. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym purée.

Gulasz najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy składniki się przegryzą, a sos nabierze głębszego koloru. To danie, które warto przygotować także z wyprzedzeniem, po odgrzaniu zachowuje intensywny aromat i równie dobrze komponuje się z kluskami śląskimi, pieczonymi warzywami lub świeżym chlebem.

Źródło: WSP „Społem”


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Informacje prasowe Informacje prasowe

Najświeższe wiadomości i komunikaty od firm związanych z domem i ogrodem.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Nowe treści z tej kategorii
Prezentownik 2025. Ponad 40 pomysłów na upominki nie tylko dla ogrodników
Polecamy
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy
Wszyscy to czytają. A Ty?