Dodaj chrzan i ćwikłę... i odkryj gulasz od nowa. Pyszny przepis na jesienny obiad

Przepis na rozgrzewający gulasz wołowy z chrzanem i pieczonymi burakami

Gdy temperatura spada, częściej wybieramy potrawy, które nie tylko sycą, ale też rozgrzewają i poprawiają nastrój. Takie, które mają głęboki smak, aromat przypraw i są proste do przygotowania. Ćwikła z chrzanem i Chrzan Luksusowy od WSP „Społem” doskonale wpisują się w ten klimat. Te dodatki podkreślają charakter dań mięsnych oraz warzywnych, wprowadzając do kuchni nutę tradycji w nowoczesnym wydaniu.

Posłuchaj
00:00

Przepis na rozgrzewający gulasz wołowy z chrzanem i pieczonymi burakami

Jesienny posiłek nie wymaga wielu składników ani długiego przebywania w kuchni. Wystarczy kilka produktów i solidny garnek, by stworzyć gulasz pełen aromatu i głębi. Dodatek Ćwikły z chrzanem nada potrawie lekko słodki ton, a Chrzan Luksusowy wniesie pikantną nutę, która ożywi całość. 

Składniki

  • 500 g wołowiny (najlepiej łopatka)
  • 2 średnie buraki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki Ćwikły z chrzanem WSP „Społem”
  • 1 łyżka Chrzanu Luksusowego WSP „Społem”
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia 
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i obsmażyć na rozgrzanym oleju.
  2. Dodać cebulę oraz czosnek, smażyć do zeszklenia.
  3. Marchew i buraki pokroić w mniejsze kawałki, przełożyć do garnka z mięsem.
  4. Wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i majeranek.
  5. Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
  6. Pod koniec połączyć z Ćwikłą z chrzanem i Chrzanem Luksusowym.
  7. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym purée.

Gulasz najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy składniki się przegryzą, a sos nabierze głębszego koloru. To danie, które warto przygotować także z wyprzedzeniem, po odgrzaniu zachowuje intensywny aromat i równie dobrze komponuje się z kluskami śląskimi, pieczonymi warzywami lub świeżym chlebem.

Źródło: WSP „Społem”


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Informacje prasowe Informacje prasowe

Najświeższe wiadomości i komunikaty od firm związanych z domem i ogrodem.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy