Gruszka Sticky Rice – to połączenie zaskakuje. Oto jesienny hit deserów!

Przepis na gruszkę Sticky Rice

Jesień sprzyja deserom podawanym na ciepło, które wykorzystują dojrzałe owoce i tworzą wyraziste połączenia smaków. Coraz częściej w takich propozycjach pojawiają się inspiracje zaczerpnięte z kuchni azjatyckiej, w której ryż o delikatnej strukturze łączy się ze słodkimi dodatkami. Gruszka Sticky Rice wpisuje się w ten kierunek, pozostając jednocześnie prostym domowym deserem opartym na łatwo dostępnych składnikach.

Posłuchaj
00:00
2

Przepis na gruszkę Sticky Rice

W tym przepisie kleisty, jaśminowy ryż podawany jest z gruszkami przygotowanymi z dodatkiem mleczka kokosowego i przypraw. Ważnym elementem receptury jest Cukier Trzcinowy Diamant, jego subtelna nuta melasy podkreśla smak owoców, nadając całości lekką słodycz. To nieskomplikowane, a efektowne danie, które zabierze nas w kulinarną podróż.

Gruszka Sticky Rice to deser, który dobrze uzupełnia menu inspirowane kuchniami Azji Południowo-Wschodniej. Sprawdzi się jako łagodniejsze zakończenie kolacji opartej na pikantnych lub aromatycznych daniach, tworząc spójny finał takiej kompozycji.

Składniki 

Ryż:

  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki Cukru Trzcinowego Diamant

Gruszki:

  • 1 duża dojrzała gruszka
  • 1 łyżka Cukru Trzcinowego Diamant
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka kropli soku z cytryny

Dodatki:

  • prażony sezam, wiórki kokosowe
  • parę listków mięty
  • odrobina mleka kokosowego do polania

Sposób przygotowania 

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wydłużając czas o 3 minuty.
  2. W rondelku podgrzej mleko kokosowe z Cukrem Trzcinowym Diamant.
  3. Wymieszaj gorący ryż z mlekiem kokosowym, pozostawiając odrobinę do polania na końcu.
  4. Przykryj i odstaw na 10–15 minut, aby wchłonął mleczko.
  5. Pokrój gruszkę w cienkie plastry.
  6. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier trzcinowy, cynamon i kilka kropli soku z cytryny.
  7. Pozwól mieszance lekko się skarmelizować, wrzuć gruszki i smaż 2–3 minuty, aż zmiękną i zyskają złoty odcień.
  8. Na talerzu ułóż porcję kleistego ryżu i połóż ciepłe karmelizowane gruszki.
  9. Polej resztą mleka kokosowego.
  10. Posyp prażonym sezamem i wiórkami kokosowymi, udekoruj listkiem mięty.

Źródło: Diamant


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Informacje prasowe Informacje prasowe

Najświeższe wiadomości i komunikaty od firm związanych z domem i ogrodem.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Nowe treści z tej kategorii
Prezentownik 2025. Ponad 40 pomysłów na upominki nie tylko dla ogrodników
Polecamy
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy
Wszyscy to czytają. A Ty?