Dlaczego warto uprawiać derenia jadalnego? Jego owoce to bomby zdrowia!
Dereń jadalny (łac. Cornus mas) z roku na rok zyskuje coraz większą popularność w ogrodach. To ładny i łatwy w uprawie durzy krzew lub drzewko dorastające do maksymalnie 7 metrów wysokości. Pochodzi z Azji Mniejszej i Europy Południowo-Wschodniej, gdzie rośnie w trudniejszych warunkach, dlatego w Polsce doskonale radzi sobie w ogrodach przydomowych. Jest też odporny na choroby. Ponadto dereń to cenna roślina miododajna, która kwitnie bardzo wcześnie, już na przełomie lutego i marca, zanim jeszcze pojawią się liście.
Aspekt ozdobny to tylko dodatkowa zaleta rośliny. Dereń jadalny daje nam przede wszystkim jadalne owoce. Są to czerwone pestkowce przypominające żurawinę, a potrafią dojrzewać już od lipca do początku jesieni.
Owoce derenia jadalnego to prawdziwa bomba witaminowa. Są bogate w witaminy C, P i A oraz minerały takie jak żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, miedź i mangan. Zawierają także beta-karoten, kwasy organiczne (jabłkowy i chinowy), pektyny, garbniki oraz cukry. Dzięki tym składnikom dereń działa korzystnie na układ pokarmowy, wspomaga leczenie anemii, stanów zapalnych, a także otyłości. Dzięki zawartości flawonoidów dereń ma również działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Kiedy zbiera się derenia jadalnego? Jakość bez pośpiechu
Owoce derenia jadalnego dojrzewają w zależności od odmiany od połowy sierpnia do końca września, a nawet w październiku. Najlepszy moment na zbiór to wtedy, gdy owoce są intensywnie czerwone i same zaczynają opadać na ziemię. To właśnie wtedy osiągają pełnię smaku.
Nie zrywajmy ich z roślin! Dajmy im czas na naturalne dojrzewanie. To sprawi, że na pewno będą słodkie, soczyste i najbogatsze w składniki odżywcze.
Techniki zbioru derenia – jak zbierać, aby uzyskać najlepsze plony?
Zbiór derenia może być czasochłonny, ale istnieje sposób, który znacznie ułatwia ten proces. Najprostszą metodą jest rozłożenie pod krzewem tkaniny, najlepiej agrowłókniny lub plandeki, na którą będą spadać dojrzałe owoce. Taki sposób zbioru oszczędza czas i energię, a także zapewnia najwyższą jakość plonów.
Rozłóż plandekę pod krzewem od końca sierpnia i regularnie potrząsaj gałęziami, co 3-4 dni, aby zebrać wszystkie dojrzałe owoce. Unikniesz w ten sposób grzebania w trawie i zbierania owoców z ziemi, co jest nie tylko pracochłonne, ale może też wpływać na jakość owoców.
Co zrobić z owocami derenia po zbiorze? Przechowywanie i przetwarzanie
Owoce derenia jadalnego można spożywać na surowo, jednak najlepszy smak osiągają po krótkim przemrożeniu. Najczęściej jednak wykorzystuje się je do przetworów – dżemy, marmolady czy kompoty to tylko niektóre z możliwości. Doskonałym pomysłem jest również przygotowanie "fałszywych oliwek" z derenia, które mogą stanowić oryginalną przekąskę lub dodatek do potraw.
Nalewka z derenia, znana jako dereniówka, jest jednym z najpopularniejszych produktów z tych owoców – jej lekko kwaskowy smak i właściwości zdrowotne czynią ją niezwykle cenioną.
Zdjęcie tytułowe: Polina / AdobeStock