Logo
Logo

Derenie jadalne w ogrodzie | Odmiany, sadzenie, pielęgnacja

Dereń jadalny to długo wieczna roślina, która od wieków jest wykorzystywana z uwagi na jej właściwości lecznicze. To krzew, który może rosnąć 100, a nawet 200 lat, ale nie osiąga dużych rozmiarów. Ze względu na swoje właściwości oraz wygląd uprawiany jest zarówno jako roślina jadalna, jak i ozdobna. Dereń jadalny nie ma bardzo dużych wymagań, a jego uprawa jest stosunkowo łatwa. Jakie odmiany derenia jadalnego wybrać? Jak uprawiać dereń jadalny? Gdzie posadzić dereń jadalny?

Spis treści
Dlaczego warto posadzić go w ogrodzie? Jakie odmiany wybrać? Kiedy i gdzie sadzić dereń jadalny? Jak dbać o dereń jadalny?

Dlaczego warto posadzić go w ogrodzie?

Dereń jadalny jest rośliną niezwykle ozdobną, szczególnie gdy kwitnie. Kwiaty pojawiają się jeszcze przed rozwojem liści w okolicach lutego i marca. Niewielkie, żółte kwiaty zebrane są w baldachimy i mogą się utrzymywać nawet przez 7 tygodni. Liście derenia są ciemnozielone, a przy ciepłej jesieni pięknie wybarwiają się na pomarańczowo lub czerwono.

Krzew rośnie dość wolno, dorastając maksymalnie do 7 metrów wysokości. Owocowanie może rozpocząć się od sierpnia do października w zależności od odmiany. Czerwone, drobne owoce o owalnym kształcie pięknie zdobią krzew, a dodatkowo są jadalne. Owoce derenia wykorzystywane są głównie na przetwory, ale można je również spożywać na surowo lub dodawać do deserów. Chętnie przygotowywana jest również dereniówka, czyli nalewka z derenia. Zawierają duże ilości antyoksydantów i flawonoidów, które moją korzystny wpływ na zdrowie. Dodatkowo owoce derenia mogą pomóc w dolegliwościach trawiennych.

Wszystko to sprawia, że dereń jadalny jest bardzo pożądaną rośliną w ogrodzie – zarówno ze względu na ozdobny wygląd, jak i możliwości kulinarne.

 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 

Post udostępniony przez PAN Ogród Botaniczny Powsin (@obpowsin)

Czy jest samopylny? Czy potrzeba dwóch dereni, by mieć owoce?

To krzew samopylny, co oznacza, że nie potrzebuje zapylacza. Mimo to najlepiej sadzić go w parach, wybierając dwie różne odmiany, gdyż zapewnia to obfitsze owocowanie. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre odmiany (Jolico) są obcopylne i w takim przypadku muszą być zasadzone z inną odmianą, aby krzew dawał owoce. Wszystkie odmiany mogą być zapylaczami dla pozostałych dereni.

Jakie odmiany wybrać?

W sklepach ogrodniczych można kupić najróżniejsze odmiany derenia jadalnego. Przedstawiamy te najciekawsze i najpopularniejsze.

  • Bolestraszycki – dorasta do 6 metrów i wykazuje bardzo dużą odporność na mróz, a okrycia na zimę wymagają jedynie młode osobniki. Wyróżnia się dużymi, jak na derenie owocami, które ważą około 3 g.
  • Juliusz – może osiągać nawet 6 metrów wysokości, rośnie wolno, a z wiekiem ten proces dodatkowo spowalnia. Wysoka mrozoodporność. Owoce czerwono-różowe nieco mniejsze niż u Bolestraczyskiego.
  • Nikołka – ukraińska odmiana o ciemnoczerwonych, sporych, słodkich owocach w kształcie łzy. Kompaktowa korona i maksymalna wysokość sprawiają, że dereń Nikołka jest szczególnie polecany do mniejszych ogrodów.
  • Raciborski – owoce w kolorze wiśniowym doskonale nadają się nalewkę. Ta odmiana ma rozłożysty pokrój i osiąga do 5. metrów wysokości i 2. metrów szerokości.
  • Swietljaczok – odmiana o największych owocach i najmniejszych pestkach. Zwarta korona, wysokość do 4. metrów.
  • Variegata – odmiana derenia o bardzo ozdobnym wyglądzie. Zielone liście posiadają nieregularne, białe obrzeżenie. Jesienią wybarwiają się na czerwono. Owoce ciemnoczerwone, bardzo soczyste.

Kiedy i gdzie sadzić dereń jadalny?

Dereń jadalny to krzew długowieczny, który nie ma dużych wymagań względem uprawy, dlatego polecany jest nawet dla początkujących ogrodników.

Termin sadzenia

Sadzonki derenia dostępne są w donicach lub z odkrytym systemem korzeniowym. W pierwszym przypadku roślinę można sadzić przez cały okres wegetacyjny. Sadzonki z gołym korzeniem sadzi się wczesną wiosną lub jesienią, pamiętając, aby korzenie i pędy przyciąć na długość około 15. cm.

Oświetlenie

Dereń jadalny dobrze radzi sobie w półcieniu, ale plony są najobfitsze, a owoce najsłodsze, gdy zostanie posadzony w miejscu bardzo słonecznym.

Gleba

Najlepiej rośnie na glebach żyznych i piaszczysto-gliniastych, które są bogate w wapń. Odczyn podłoża powinien być obojętny lub lekko kwasowy. Dereń gorzej znosi gleby kwaśne, ale i na takim podłożu wyrośnie. Bardzo ważne jest, aby gleba była stale wilgotna, ale krzewu nie należy przelewać. Podczas suchej wiosny i gorącego lata krzew może wymagać podlewania, co najlepiej robić wczesnym rankiem, aby roślina zdążyła obeschnąć.

Jak dbać o dereń jadalny?

Nawożenie derenia jadalnego nie powinno być intensywne, gdyż roślina nie ma dużych wymagać, co do składników pokarmowych, a to oznacza, że łatwo ją przenawozić. Najlepiej nawóz naturalny (np. obornik) zastosować wczesną wiosną.

Bardzo ważne jest regularne przycinanie derenia jadalnego. Cięcie najlepiej przeprowadzać tuż po kwitnieniu, wycinając chore, zdeformowane i osłabione pędy. Warto też nieznacznie prześwietlić koronę, usuwając część pędów. Co 2-3 lata niezbędne jest odmłodzenie rośliny, co się robi poprzez wycięcie kilku najstarszych gałęzi. Dzięki temu młode pędy będą silne rosły i obficie kwitły, a następnie owocowały.


Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Pixbay

Autor
Derenie jadalne w ogrodzie | Odmiany, sadzenie, pielęgnacja
Derenie jadalne w ogrodzie | Odmiany, sadzenie, pielęgnacja
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl