Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
48
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Nawożenie obornikiem w ogródku

Pytanie czytelnika: Jestem początkującą działkowiczką i mam pytanie dot. pielęgnacji drzewek, krzewów owocowych oraz warzywnika. Ziemia została wymieszana z naturalnym wiejskim obornikiem. Czy w trakcie przyszłego roku, mimo iż dałam obornik, powinnam czymś nawozić? Czy w kolejnym sezonie powinnam też dodać obornik pod warzywa?

Bardzo dobrze, że nawiozła Pani glebę obornikiem. To doskonały nawóz dla roślin owocowych i warzywnych oraz większości ozdobnych roślin ogrodowych. Zastosowany jesienią zdąży się odpowiednio rozłożyć do wiosny i wpłynie pozytywnie na glebę i rosnące w niej rośliny. Poprawi strukturę gleby, odkwasi ją, przyciągnie dżdżownice i wprowadzi do gleby pożyteczne mikroorganizmy, które zainicjują przebieg wielu reakcji chemicznych, dzięki którym rośliny wykorzystają składniki mineralne w niej zawarte. Sam obornik jest też źródłem azotu, potasu, fosforu, magnezu i innych pierwiastków niezbędnych roślinom.

Nawożenie obornikiem

Nawożenie organiczne obornikiem warto wykonywać na glebach ciężkich raz na 4 lata, najlepiej jesienią (w październiku), a na lekkich raz na 2-3 lata jesienią lub wczesną wiosną, ale tylko przekompostowany i dobrze rozłożony. Nawóz po rozsypaniu trzeba przekopać szpadlem lub widłami amerykańskimi z wierzchnią warstwą ziemi (na głębokość 10-20 cm) nie później niż następnego dnia po rozsypaniu. Nieprzekopany obornik traci dużo azotu!

W ogródkach przydomowych najlepiej stosować obornik przekompostowany (krowi lub koński), gdyż świeży zawiera dużo amoniaku, który może źle wpływać na rośliny. Aby przekompostować świeży obornik trzeba go złożyć na pryzmę kompostową, przykryć kompostem i trzymać przez rok! Wygodny w stosowaniu jest także suszony obornik granulowany, który posiada wszystkie właściwości świeżego, a nie ma nieprzyjemnego zapachu. Zamiast obornika źródłem cennej materii organicznej może być samodzielnie wytworzony kompost lub nawozy zielone - rośliny przekopane z ziemią, by mogły się w niej rozłożyć.

Stosowanie obornika pozwoli na znaczne ograniczenie nawożenia sztucznego (mineralnego). W kolejnych latach dodatkowe nawożenie mineralne najlepiej stosować po wcześniejszej analizie gleby, po to by uzupełniać jedynie niedobory pierwiastków, a nie stosować nawożenie bez potrzeby. Zdrowe i obfite plony można uzyskać tylko wtedy, gdy dawki nawozów będą dostosowane do wymagań pokarmowych roślin i zasobności gleby. Analizę fizyko-chemiczną gleby można zlecić do wykonania w Okręgowej stacji Chemiczno-Rolniczej.

nawożenie gleby fot. Jing - Pixabay.com
fot. Jing - Pixabay.com
Zdrowa gleba to zdrowe plony.
Zasilaj ją regularnie i naturalnie!

Warzywa. Nawożenie obornikiem


Obornik w glebie rozkłada się stopniowo, wolno uwalniając składniki pokarmowe dla roślin, dlatego w kolejnych latach po jego rozsypaniu warto uprawiać inne grupy warzyw, by optymalnie wykorzystały zasoby i wytworzyły lepszy plon. Niektóre warzywa (np. marchew) nie lubią gleb świeżo nawożonych obornikiem, a inne (np. strączkowe) nie lubią go wcale! wyjątek stanowi fasola szparagowa, którą można uprawiać w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem.

Po oborniku uprawia się warzywa o wysokich potrzebach nawozowych, w kolejnym roku te o średnich wymaganiach, następnie warzywa korzeniowe, a na końcu warzywa strączkowe (dawniej motylkowate, obecnie bobowate).

 

Dowiedz się więcej o uprawie warzyw:

   

W pierwszym roku po oborniku uprawia się warzywa kapustne (np. kapusta biała, czerwona, włoska, brukselka, brokuł, kalafior) i warzywa dyniowate (np. dynia, cukinia, ogórek) oraz seler. W pierwszym lub drugim roku - warzywa cebulowe (np. cebula, czosnek, por) i warzywa psiankowate (np. pomidor, papryka, oberżyna), a w drugim - warzywa rzepowate (np. rzodkiewka) i warzywa korzeniowe (np. marchew, burak, pietruszka). Także warzywa wieloletnie (np. chrzan, rabarbar, szparag) uprawia się w pierwszym roku po oborniku. Warzywa liściowe (np. sałata, rukola) najlepiej uprawiać w pierwszym roku po oborniku jako przedplon lub poplon po głównej uprawie, ale można je także uprawiać w 2 i 3 roku po oborniku.

Owoce. Nawożenie obornikiem

Obornik w uprawach sadowniczych (drzewa i krzewy owocowe) stosuje się jesienią przed założeniem sadu lub jagodnika. Nawóz rozsypuje się na powierzchni ziemi, a następnie przekopuje z jej wierzchnią warstwą. W kolejnych latach rośliny warto regularnie podsypywać ściółką z przekompostowanego obornika (przysypanego 2 cm warstwą gleby, ściółka powinna być rozsypana w odległości 30 cm od pnia) oraz podlewać roztworem z suszonego obornika i wody.

fot. Sabine van Erp - Pixabay.com


{loadposition zapytaj}

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (10)
Nowe treści
Wieści z branży

 

Remont ogrodu
Temat miesiąca
Remont ogrodu
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Pamiętajmy o formowaniu koron młodych drzew owocowych (latem pędy rosną bardzo intensywnie). Usuńmy gałęzie, które zbyt mocno się rozrosły oraz te, które konkurują z przewodnikiem.
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Na początku miesiąca przycinamy lawendę. Systematycznie usuwamy też przekwitnięte kwiatostany róż i bylin (niektóre gatunki jeszcze w tym roku mogą powtórzyć kwitnienie).
Tydzień 33, Sentencja nr:3
Tydzień 33, Sentencja nr:3
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Zbieramy fasolę szparagową (gdy jej liście zżółkną, a strąki będą suche) oraz rośliny dyniowate, np. dynie, cukinie czy kabaczki. W pełni trwa też sezon na zbiór ogórków (zbiór rano lub wieczorem).
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Możemy sadzić w ogrodzie nowe drzewa i krzewy – rośliny ozdobne sprzedawane w pojemnikach można sadzić przez cały okres wegetacyjny (te, które sprzedawane są z odkrytym korzeniem musimy zostawić na wczesną wiosnę lub jesień).
Twoja strona ogrodu