Logo
Logo
44
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Nawożenie obornikiem w ogródku

Pytanie czytelnika: Jestem początkującą działkowiczką i mam pytanie dot. pielęgnacji drzewek, krzewów owocowych oraz warzywnika. Ziemia została wymieszana z naturalnym wiejskim obornikiem. Czy w trakcie przyszłego roku, mimo iż dałam obornik, powinnam czymś nawozić? Czy w kolejnym sezonie powinnam też dodać obornik pod warzywa?

Gnojówka z pokrzywy

ZielonyOgrodek.pl poleca!
Gnojówka z pokrzywy

BIO kompleksowa ochrona
przed chorobami i szkodnikami

Naturalny produkt fermentacji przeznaczony do stosowania w uprawach kwiatów, warzyw, owoców. Wzmacnia roślinę i ogranicza występowanie owadów i chorób.

Dowiedz się więcej

Bardzo dobrze, że nawiozła Pani glebę obornikiem. To doskonały nawóz dla roślin owocowych i warzywnych oraz większości ozdobnych roślin ogrodowych. Zastosowany jesienią zdąży się odpowiednio rozłożyć do wiosny i wpłynie pozytywnie na glebę i rosnące w niej rośliny. Poprawi strukturę gleby, odkwasi ją, przyciągnie dżdżownice i wprowadzi do gleby pożyteczne mikroorganizmy, które zainicjują przebieg wielu reakcji chemicznych, dzięki którym rośliny wykorzystają składniki mineralne w niej zawarte. Sam obornik jest też źródłem azotu, potasu, fosforu, magnezu i innych pierwiastków niezbędnych roślinom.

Nawożenie obornikiem

Nawożenie organiczne obornikiem warto wykonywać na glebach ciężkich raz na 4 lata, najlepiej jesienią (w październiku), a na lekkich raz na 2-3 lata jesienią lub wczesną wiosną, ale tylko przekompostowany i dobrze rozłożony. Nawóz po rozsypaniu trzeba przekopać szpadlem lub widłami amerykańskimi z wierzchnią warstwą ziemi (na głębokość 10-20 cm) nie później niż następnego dnia po rozsypaniu. Nieprzekopany obornik traci dużo azotu!

W ogródkach przydomowych najlepiej stosować obornik przekompostowany (krowi lub koński), gdyż świeży zawiera dużo amoniaku, który może źle wpływać na rośliny. Aby przekompostować świeży obornik trzeba go złożyć na pryzmę kompostową, przykryć kompostem i trzymać przez rok! Wygodny w stosowaniu jest także suszony obornik granulowany, który posiada wszystkie właściwości świeżego, a nie ma nieprzyjemnego zapachu. Zamiast obornika źródłem cennej materii organicznej może być samodzielnie wytworzony kompost lub nawozy zielone - rośliny przekopane z ziemią, by mogły się w niej rozłożyć.

Stosowanie obornika pozwoli na znaczne ograniczenie nawożenia sztucznego (mineralnego). W kolejnych latach dodatkowe nawożenie mineralne najlepiej stosować po wcześniejszej analizie gleby, po to by uzupełniać jedynie niedobory pierwiastków, a nie stosować nawożenie bez potrzeby. Zdrowe i obfite plony można uzyskać tylko wtedy, gdy dawki nawozów będą dostosowane do wymagań pokarmowych roślin i zasobności gleby. Analizę fizyko-chemiczną gleby można zlecić do wykonania w Okręgowej stacji Chemiczno-Rolniczej.

nawożenie gleby fot. Jing - Pixabay.com
fot. Jing - Pixabay.com
Zdrowa gleba to zdrowe plony.
Zasilaj ją regularnie i naturalnie!

Warzywa. Nawożenie obornikiem

Obornik w glebie rozkłada się stopniowo, wolno uwalniając składniki pokarmowe dla roślin, dlatego w kolejnych latach po jego rozsypaniu warto uprawiać inne grupy warzyw, by optymalnie wykorzystały zasoby i wytworzyły lepszy plon. Niektóre warzywa (np. marchew) nie lubią gleb świeżo nawożonych obornikiem, a inne (np. strączkowe) nie lubią go wcale! wyjątek stanowi fasola szparagowa, którą można uprawiać w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem.

Po oborniku uprawia się warzywa o wysokich potrzebach nawozowych, w kolejnym roku te o średnich wymaganiach, następnie warzywa korzeniowe, a na końcu warzywa strączkowe (dawniej motylkowate, obecnie bobowate).

 

Dowiedz się więcej o uprawie warzyw:

   

W pierwszym roku po oborniku uprawia się warzywa kapustne (np. kapusta biała, czerwona, włoska, brukselka, brokuł, kalafior) i warzywa dyniowate (np. dynia, cukinia, ogórek) oraz seler. W pierwszym lub drugim roku - warzywa cebulowe (np. cebula, czosnek, por) i warzywa psiankowate (np. pomidor, papryka, oberżyna), a w drugim - warzywa rzepowate (np. rzodkiewka) i warzywa korzeniowe (np. marchew, burak, pietruszka). Także warzywa wieloletnie (np. chrzan, rabarbar, szparag) uprawia się w pierwszym roku po oborniku. Warzywa liściowe (np. sałata, rukola) najlepiej uprawiać w pierwszym roku po oborniku jako przedplon lub poplon po głównej uprawie, ale można je także uprawiać w 2 i 3 roku po oborniku.

Owoce. Nawożenie obornikiem

Obornik w uprawach sadowniczych (drzewa i krzewy owocowe) stosuje się jesienią przed założeniem sadu lub jagodnika. Nawóz rozsypuje się na powierzchni ziemi, a następnie przekopuje z jej wierzchnią warstwą. W kolejnych latach rośliny warto regularnie podsypywać ściółką z przekompostowanego obornika (przysypanego 2 cm warstwą gleby, ściółka powinna być rozsypana w odległości 30 cm od pnia) oraz podlewać roztworem z suszonego obornika i wody.

fot. Sabine van Erp - Pixabay.com

{loadposition zapytaj}

Może to Cię zainteresuje...
Pokaż więcej (7)
Pielęgnacja ogrodu
Temat miesiąca
Pielęgnacja ogrodu
Partner:
Partner
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.