Warzywa cebulowe: cebula, czosnek, szczypiorek, szalotka, por

Aby w naszym ogródku uprawiać cebulę, czosnek lub szczypiorek, wystarczy jedynie podstawowa wiedza o uprawie warzyw cebulowych. Są one łatwe w pielęgnacji, dają obfite plony, a dodatkowo są smaczne i zdrowe! Dowiedz się więcej o uprawie tej grupy warzyw i sprawdź, dlaczego warto je mieć w swoim warzywniku.

Posłuchaj
00:00
49
Spis treści
Które warzywa nazywamy cebulowymi? Jakie wymagania mają warzywa cebulowe? Co to płodozmian i czy jest potrzebny? Jak i kiedy wysiewać warzywa cebulowe? Jak dbać o warzywa cebulowe?

Uprawa warzyw cebulowych w ogrodzie
Jakie gatunki do nich należą?

Warzywa cebulowe należą do rodziny czosnkowatych (Alliaceae). Większość warzyw cebulowych uprawianych jest jako rośliny przyprawowe, gdyż spożywane są w niewielkich ilościach. Jedynie cebula i por spożywane są w większych ilościach jako typowe warzywa w naszych kuchniach.

W warzywnikach najczęściej uprawiana jest cebula, czosnek, szczypiorek ogrodowy i por. Jadalną częścią warzyw cebulowych jest cebula lub liście – szczypior.

Do warzyw cebulowych zaliczane są:

Wymagania warzyw cebulowych
Jakie stanowisko wybrać? 

Wymagania cieplne

Warzywa cebulowe mają niewielkie wymagania cieplne – niektóre mogą nawet zimować w gruncie. W początkowym okresie wzrostu wymagają temperatury około 12°C, a w okresie formowania główek 16-20°C. Znoszą spadki temperatury nawet do -3°C. Długotrwałe okresy chłodu mogą wywołać zjawisko pośpiechowatości – wydawanie kwiatów w pierwszym roku uprawy.

Warzywa cebulowe z uwagi na płytki system korzeniowy mają wysokie wymagania nawozowe. Powinno uprawiać się je na dobrych glebach w ogrodzie, średnio zwięzłych, próchniczych, łatwo nagrzewających się, w pierwszym lub drugim roku po oborniku.

Warzywa cebulowe
Fot. PublicDomainPictures, Pavlofox, Robert Owen-Wahl/Pixabay

Cebula zwyczajna, dymka i różne inne warzywa cebulowe.

Wymagania wodne

Są zróżnicowane w zależności od fazy wzrostu roślin. Największe wymagania wodne przypadają od połowy czerwca do końca lipca – w fazie wzrostu szczypioru i formowania cebul.

W okresie dojrzewania cebul należy ograniczyć podlewanie, aby szczypior mógł zaschnąć, a cebule mogły wejść w okres spoczynku.

Wymagania świetlne

Warzywa cebulowe wymagają bardzo dużo światła, gdyż są to rośliny dnia długiego.

Płodozmian dla warzyw cebulowych
Co to i czy jest potrzebny?

Płodozmian, czyli planowanie jakie gatunki będą uprawiane na tym samym stanowisku przez kolejne sezony, jest bardzo istotny we wszystkich uprawach warzyw. Odpowiednio prowadzony pozwala w naturalny sposób ograniczać występowanie chorób oraz poprawiać jakość roślin i tym samym plony, które z nich uzyskujemy.

Dobrym przedplonem (roślinami, które będą uprawiane na stanowisku przed warzywami cebulowymi) są: buraki, kapusta, marchew, pomidory, groch lub fasola.

Rośliny cebulowe nie powinny być za to uprawiane po: ziemniakach, pietruszce, selerze oraz bobie.

Zakładanie uprawy warzyw cebulowych
Z siewu czy z rozsady?

Warzywa cebulowe uprawia się z siewu lub rozsady, a również uprawę z dymki.

Nasiona warzyw, cebulki i rozsadę najlepiej kupować centrach ogrodniczych. Nie należy kupować materiału rozmnożeniowego z niewiadomego źródła (np. na bazarach) ponieważ nie mamy wtedy pewności co do odmiany rośliny oraz jej zdrowotności.

  • Nasiona cebuli i pora należy wysiewać w kwietniu, wtedy zbiór przypada na przełom sierpnia i września.

  • Rozsadę cebuli należy przygotować już na przełomie lutego i marca. Produkcja rozsady trwa 8-9 tygodni. W tym czasie roślinom należy zapewnić wysoka wilgotność oraz stałą temperaturę (18-20°C do wschodów, 15-18°C po wschodach w dzień oraz 10-12°C po wschodach w nocy).

  • Cebulę z dymki należy wysadzać na początku kwietnia, wtedy zbiór przypadać będzie w sierpniu (w przypadku sadzenia małych cebulek 5-15 mm średnicy) lub w czerwcu (w przypadku sadzenia dużych cebulek 16-25 mm średnicy).

Pielęgnacja warzyw cebulowych
Jak dbać?

Pielęgnacja warzyw cebulowych jest dość pracochłonna, gdyż wymagają one częstego odchwaszczania, intensywnego podlewania w okresie wzrostu i formowania cebul oraz nawożenia pogłównego (w czasie wegetacji roślin).


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl,
zdjęcie tytułowe: J_Huber/Pixabay

Dowiedz się więcej o innych grupach warzyw:

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Burak ćwikłowy Mieszanka Odmian
Burak ćwikłowy Mieszanka Odmian
Ogórek gruntowy 'Śremski' F1
Ogórek gruntowy 'Śremski' F1
Miechunka peruwiańska
Miechunka peruwiańska
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Komentarze

Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści
Polecamy