Uprawa warzyw cebulowych w ogrodzie
Jakie gatunki do nich należą?
Warzywa cebulowe należą do rodziny czosnkowatych (Alliaceae). Większość warzyw cebulowych uprawianych jest jako rośliny przyprawowe, gdyż spożywane są w niewielkich ilościach. Jedynie cebula i por spożywane są w większych ilościach jako typowe warzywa w naszych kuchniach.
W warzywnikach najczęściej uprawiana jest cebula, czosnek, szczypiorek ogrodowy i por. Jadalną częścią warzyw cebulowych jest cebula lub liście – szczypior.
Do warzyw cebulowych zaliczane są:
- cebula zwyczajna (Allium cepa),
- cebula siedmiolatka (Allium fistulosum),
- cebula perłowa,
- czosnek pospolity (Allium sativum),
- cebula kartoflanka,
- szczypiorek ogrodowy,
- szalotka (Allium ascalonicum),
- por (Allium porrum).
Wymagania warzyw cebulowych
Jakie stanowisko wybrać?
Wymagania cieplne
Warzywa cebulowe mają niewielkie wymagania cieplne – niektóre mogą nawet zimować w gruncie. W początkowym okresie wzrostu wymagają temperatury około 12°C, a w okresie formowania główek 16-20°C. Znoszą spadki temperatury nawet do -3°C. Długotrwałe okresy chłodu mogą wywołać zjawisko pośpiechowatości – wydawanie kwiatów w pierwszym roku uprawy.
Warzywa cebulowe z uwagi na płytki system korzeniowy mają wysokie wymagania nawozowe. Powinno uprawiać się je na dobrych glebach w ogrodzie, średnio zwięzłych, próchniczych, łatwo nagrzewających się, w pierwszym lub drugim roku po oborniku.
Cebula zwyczajna, dymka i różne inne warzywa cebulowe. |
Wymagania wodne
Są zróżnicowane w zależności od fazy wzrostu roślin. Największe wymagania wodne przypadają od połowy czerwca do końca lipca – w fazie wzrostu szczypioru i formowania cebul.
W okresie dojrzewania cebul należy ograniczyć podlewanie, aby szczypior mógł zaschnąć, a cebule mogły wejść w okres spoczynku.
Wymagania świetlne
Warzywa cebulowe wymagają bardzo dużo światła, gdyż są to rośliny dnia długiego.
Płodozmian dla warzyw cebulowych
Co to i czy jest potrzebny?
Płodozmian, czyli planowanie jakie gatunki będą uprawiane na tym samym stanowisku przez kolejne sezony, jest bardzo istotny we wszystkich uprawach warzyw. Odpowiednio prowadzony pozwala w naturalny sposób ograniczać występowanie chorób oraz poprawiać jakość roślin i tym samym plony, które z nich uzyskujemy.
Dobrym przedplonem (roślinami, które będą uprawiane na stanowisku przed warzywami cebulowymi) są: buraki, kapusta, marchew, pomidory, groch lub fasola.
Rośliny cebulowe nie powinny być za to uprawiane po: ziemniakach, pietruszce, selerze oraz bobie.
Zakładanie uprawy warzyw cebulowych
Z siewu czy z rozsady?
Warzywa cebulowe uprawia się z siewu lub rozsady, a również uprawę z dymki.
Nasiona warzyw, cebulki i rozsadę najlepiej kupować centrach ogrodniczych. Nie należy kupować materiału rozmnożeniowego z niewiadomego źródła (np. na bazarach) ponieważ nie mamy wtedy pewności co do odmiany rośliny oraz jej zdrowotności.
- Nasiona cebuli i pora należy wysiewać w kwietniu, wtedy zbiór przypada na przełom sierpnia i września.
- Rozsadę cebuli należy przygotować już na przełomie lutego i marca. Produkcja rozsady trwa 8-9 tygodni. W tym czasie roślinom należy zapewnić wysoka wilgotność oraz stałą temperaturę (18-20°C do wschodów, 15-18°C po wschodach w dzień oraz 10-12°C po wschodach w nocy).
- Cebulę z dymki należy wysadzać na początku kwietnia, wtedy zbiór przypadać będzie w sierpniu (w przypadku sadzenia małych cebulek 5-15 mm średnicy) lub w czerwcu (w przypadku sadzenia dużych cebulek 16-25 mm średnicy).
Pielęgnacja warzyw cebulowych
Jak dbać?
Pielęgnacja warzyw cebulowych jest dość pracochłonna, gdyż wymagają one częstego odchwaszczania, intensywnego podlewania w okresie wzrostu i formowania cebul oraz nawożenia pogłównego (w czasie wegetacji roślin).
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl,
zdjęcie tytułowe: J_Huber/Pixabay