Logo
Logo
3
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Warzywa CEBULOWE - gatunki i uprawa

Aby w naszym ogródku uprawiać cebulę, czosnek lub szczypiorek wystarczy jedynie podstawowa wiedza o uprawie warzyw cebulowych. Przeczytaj artykuł, aby ją nabyć.

Do warzyw cebulowych zaliczane są:

  • cebula zwyczajna (Allium cepa),
  • cebula siedmiolatka (Allium fistulosum),
  • cebula perłowa,
  • czosnek pospolity (Allium sativum),
  • cebula kartoflanka,
  • szczypiorek ogrodowy,
  • szalotka (Allium ascalonicum),
  • por (Allium porrum).

Warzywa cebulowe należą do rodziny czosnkowatych (Alliaceae). Większość warzyw cebulowych uprawianych jest jako rośliny przyprawowe - gdyż spożywane są w niewielkich ilościach. Jedynie cebula i por spożywane są w większych ilościach jako warzywa.

W warzywnikach najczęściej uprawiana jest cebula, czosnek, szczypiorek ogrodowy i por.

Jadalną częścią warzyw cebulowych jest cebula lub liście – szczypior.

Wymagania warzyw cebulowych

Warzywa cebulowe mają niewielkie wymagania cieplne - niektóre mogą nawet zimować w gruncie. W początkowym okresie wzrostu wymagają temperatury około 12°C, a w okresie formowania główek 16 - 20°C. Znoszą spadki temperatury nawet do -3°C. Długotrwałe okresy chłodu mogą wywołać zjawisko pośpiechowatości - wydawanie kwiatów w pierwszym roku uprawy.

cebula dymka fot. Pavlofox - Pixabay.com

Warzywa cebulowe z uwagi na płytki system korzeniowy mają wysokie wymagania nawozowe. Powinno uprawiać się je na dobrych glebach w ogrodzie, średnio zwięzłych, próchniczych, łatwo nagrzewających się, w pierwszym lub drugim roku po oborniku.

Wymagania wodne warzyw cebulowych są zróżnicowane w zależności od fazy wzrostu. Największe wymagania wodne przypadają od połowy czerwca do końca lipca - w fazie wzrostu szczypioru i formowania cebul.

W okresie dojrzewania cebul należy ograniczyć podlewanie, aby szczypior mógł zaschnąć, a cebule mogły wejść w okres spoczynku.

Wymagania świetlne warzyw cebulowych są wysokie, gdyż są to rośliny dnia długiego.

cebula fot. PublicDomainPictures

Płodozmian

Dobrym przedplonem są buraki, kapusta, marchew, pomidory, groch lub fasola. Nie powinny być uprawiane po ziemniakach, pietruszce, selerze i bobie.

Warzywa cebulowe - z siewu czy z rozsady?

Warzywa cebulowe uprawia się z siewu, rozsady lub dymki.

Nasiona warzyw, cebulki i rozsadę najlepiej kupować centrach ogrodniczych. Nie należy kupować materiału rozmnożeniowego  z niewiadomego źródła (np. na bazarach). Nie mamy wtedy pewności co do odmiany rośliny oraz jej zdrowotności.

Nasiona cebuli i pora należy wysiewać w kwietniu, wtedy zbiór przypada na przełom sierpnia i września.

warzywa cebulowe fot. Credit Robert Owen-Wahl - Pixabay.com

Rozsadę cebuli należy przygotować już na przełomie lutego i marca. Produkcja rozsady trwa 8 - 9 tygodni. W tym czasie roślinom należy zapewnić wysoka wilgotność oraz stałą temperaturę (18 - 20°C do wschodów, 15 - 18°C po wschodach w dzień oraz 10 - 12°C po wschodach w nocy).

Cebulę z dymki należy wysadzać na początku kwietnia, wtedy zbiór przypadać będzie w sierpniu (w przypadku sadzenia małych cebulek 5 - 15 mm średnicy) lub w czerwcu (w przypadku sadzenia dużych cebulek 16 - 25 mm średnicy).

Pielęgnacja warzyw cebulowych

Pielęgnacja warzyw cebulowych jest dość pracochłonna, gdyż wymagają one częstego odchwaszczania, intensywnego podlewania w okresie wzrostu i formowania cebul oraz nawożenia pogłównego.

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: J_Huber - Pixabay.com

Może to Cię zainteresuje...
Pokaż więcej (6)
Pielęgnacja ogrodu
Temat miesiąca
Pielęgnacja ogrodu
Partner:
Partner
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.