Logo
Logo
97
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

WARZYWA KORZENIOWE: marchew, pietruszka, seler, burak

W warzywnikach przydomowych najczęściej uprawiana jest marchew i burak ćwikłowy. Uprawa tych warzyw nie jest trudna. Warzywa korzeniowe nie wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Dowiedz się, jak uprawiać marchew oraz inne warzywa korzeniowe.

 

Uprawa warzyw korzeniowych w ogrodzie

Warzywa korzeniowe należą do różnych rodzin botanicznych. Marchew, pietruszka i seler należą do rodziny baldaszkowatych (Umbelliferae), a burak do rodziny komosowatych (Chenopodiaceae). Wszystkie gatunki są roślinami dwuletnimi.

W uprawie amatorskiej wszystkie warzywa korzeniowe uprawia się w cyklu jednorocznym. Pozostawione w gruncie na zimę, w kolejnym sezonie wypuszczą pęd kwiatostanowy i wytworzą nasiona. W warzywnikach przydomowych najczęściej uprawiana jest marchew oraz burak ćwikłowy.

Częścią jadalną warzyw korzeniowych są zgrubiałe korzenie spichrzowe.

Do warzyw korzeniowych zaliczane są:

Wymagania warzyw korzeniowych

  • Warzywa korzeniowe mają długi okres wegetacji oraz umiarkowane wymagania pokarmowepowinny być uprawiane w drugim roku po oborniku, (seler w pierwszym roku po oborniku). Do ich uprawy nadają się prawie wszystkie gleby o uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych.

  • Wymagania cieplne są zróżnicowane, w zależności od gatunku. Najwyższe wymagania cieplne ma marchew oraz burak ćwikłowy. Spadki temperatury poniżej 0°C powodują ich przemarzanie. Pietruszka i seler znoszą niskie temperatury bez problemów. Pietruszka może nawet zimować w gruncie.
Jeśli w początkowej fazie wzrostu warzyw korzeniowych występują spadki temperatury to może wystąpić zjawisko pośpiechowatości, t.j. przedwczesne wybijanie w pęd kwiatostanowy.

  • Warzywa korzeniowe mają także wysokie wymagania wodne i świetlne. Najwyższe wymagania wodne ma marchew i pietruszka. Gleba w ogrodzie powinna być dla nich stale lekko wilgotna. Przesuszenie podłoża może skutkować rozwidlaniem się korzeni u marchwi i pietruszki.

Płodozmian

Dobrym przedplonem dla warzyw korzeniowych są warzywa dyniowate lub kapustne.

Warzywa korzeniowe: z siewu czy z rozsady?

Warzywa korzeniowe uprawia się głównie z siewu wprost do gruntu. Wyjątkiem jest seler, który ze względu na długi okres wegetacji uprawiany jest wyłącznie z rozsady.

Nasiona marchwi wczesnej należy wysiewać już w marcu. Zbiór można przeprowadzać od końca maja do sierpnia. Marchew późną należy wysiewać na przełomie kwietnia i maja, a zbiór przeprowadzamy dopiero w październiku.

Nasiona pietruszki korzeniowej wysiewa się do gruntu na przełomie marca i kwietnia, a zbioru dokonuje się na przełomie października i listopada.

Pietruszka korzenna 'Halblange'
Pietruszka korzenna 'Halblange'
odmiana późna pietruszki, bardzo plenna. Pietruszka 'Halblange' ma duże i gładkie korzenie o miąższu biało-kremowym, jędrnym, wyjątkowo smacznym i aromatycznym. Może zimować w gruncie pod śniegiem.
Sprawdź i kup online
WARZYWA KORZENIOWE: marchew, pietruszka, seler, burak
Fot. klimkin, Tibor Janosi Mozes, Anna Armbrust, congerdesign/Pixabay

Burak ćwikłowy należy wysiewać później – od kwietnia do czerwca. Zbiory przeprowadzamy od czerwca do końca lipca.

Rozsadę selera zakłada się w lutym lub w marcu. Czas potrzebny na wyprodukowanie rozsady jest długi – trwa 12-13 tygodni. W tym czasie roślinom należy zapewnić wysoką wilgotność i stałą temperaturę (22-24°C do wschodów, 16-18°C po wschodach w dzień, 14-16°C po wschodach w nocy). Rozsadę selera można także kupić w sprawdzonych centrach ogrodniczych.

Pielęgnacja warzyw korzeniowych

Warzywa korzeniowe nie wymagają szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, poza częstym odchwaszczaniem i podlewaniem.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Devanath, Photo-Mix, BlackRiv/Pixabay

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (11)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu