Uprawa warzyw korzeniowych w ogrodzie
Warzywa korzeniowe należą do różnych rodzin botanicznych. Marchew, pietruszka i seler należą do rodziny baldaszkowatych (Umbelliferae), a burak do rodziny komosowatych (Chenopodiaceae). Wszystkie gatunki są roślinami dwuletnimi.
W uprawie amatorskiej wszystkie warzywa korzeniowe uprawia się w cyklu jednorocznym. Pozostawione w gruncie na zimę, w kolejnym sezonie wypuszczą pęd kwiatostanowy i wytworzą nasiona. W warzywnikach przydomowych najczęściej uprawiana jest marchew oraz burak ćwikłowy.
Częścią jadalną warzyw korzeniowych są zgrubiałe korzenie spichrzowe.
Do warzyw korzeniowych zaliczane są:
- marchew (Daucus carota),
- pietruszka (Petroselinum crispum),
- seler (Apium graveolens),
- burak ćwikłowy (Beta vulgaris).
🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz
Wymagania warzyw korzeniowych
- Warzywa korzeniowe mają długi okres wegetacji oraz umiarkowane wymagania pokarmowe – powinny być uprawiane w drugim roku po oborniku, (seler w pierwszym roku po oborniku). Do ich uprawy nadają się prawie wszystkie gleby o uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych.
- Wymagania cieplne są zróżnicowane, w zależności od gatunku. Najwyższe wymagania cieplne ma marchew oraz burak ćwikłowy. Spadki temperatury poniżej 0°C powodują ich przemarzanie. Pietruszka i seler znoszą niskie temperatury bez problemów. Pietruszka może nawet zimować w gruncie.
- Warzywa korzeniowe mają także wysokie wymagania wodne i świetlne. Najwyższe wymagania wodne ma marchew i pietruszka. Gleba w ogrodzie powinna być dla nich stale lekko wilgotna. Przesuszenie podłoża może skutkować rozwidlaniem się korzeni u marchwi i pietruszki.
Płodozmian
Dobrym przedplonem dla warzyw korzeniowych są warzywa dyniowate lub kapustne.
Warzywa korzeniowe: z siewu czy z rozsady?
Warzywa korzeniowe uprawia się głównie z siewu wprost do gruntu. Wyjątkiem jest seler, który ze względu na długi okres wegetacji uprawiany jest wyłącznie z rozsady.
Nasiona marchwi wczesnej należy wysiewać już w marcu. Zbiór można przeprowadzać od końca maja do sierpnia. Marchew późną należy wysiewać na przełomie kwietnia i maja, a zbiór przeprowadzamy dopiero w październiku.
Nasiona pietruszki korzeniowej wysiewa się do gruntu na przełomie marca i kwietnia, a zbioru dokonuje się na przełomie października i listopada.
 
|   Fot. klimkin, Tibor Janosi Mozes, Anna Armbrust, congerdesign/Pixabay | 
Burak ćwikłowy należy wysiewać później – od kwietnia do czerwca. Zbiory przeprowadzamy od czerwca do końca lipca.
Rozsadę selera zakłada się w lutym lub w marcu. Czas potrzebny na wyprodukowanie rozsady jest długi – trwa 12-13 tygodni. W tym czasie roślinom należy zapewnić wysoką wilgotność i stałą temperaturę (22-24°C do wschodów, 16-18°C po wschodach w dzień, 14-16°C po wschodach w nocy). Rozsadę selera można także kupić w sprawdzonych centrach ogrodniczych.
Pielęgnacja warzyw korzeniowych
Warzywa korzeniowe nie wymagają szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, poza częstym odchwaszczaniem i podlewaniem.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Devanath, Photo-Mix, BlackRiv/Pixabay
 
                 
 
                     
                     
                     
                     
                             
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
             Jesienne kwiaty
                    Jesienne kwiaty                 Dzikie zwierzęta
                    Dzikie zwierzęta                 Ochrona przed mrozem
                    Ochrona przed mrozem                 Iglaki
                    Iglaki                 Owoce
                    Owoce                 Warzywa
                    Warzywa                 Trawy ozdobne
                    Trawy ozdobne                 Ptaki
                    Ptaki                 Filmy ogrodnicze
                    Filmy ogrodnicze                 
                     
                     
                     
                     
                    