Pasternak zwyczajny Pastinaca sativa

Pasternak zwyczajny korzenie parsnips, fot. Ulrike Leone - Pixabay
Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
2
Gleba: przepuszczalna, żyzna
Kolor kwiatów: żółte
Kwiatostan: baldach
Kwiaty: pojedyncze, drobne
Odczyn gleby: obojętna
Owoce: niełupka
Pokrój: wzniesiony
Przydatność do spożycia: korzenie
Wysokość: 50 cm
Okres kwitnienia: VII, VIII, IX
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina jadalna

Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa) to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych (Apiaceae). W naturze można go spotkać na obszarze Azji i Europy, w tym także w Polsce.

Pasternak dorasta do ok. 40-50 cm wys. i w pierwszym roku tworzy rozetę pierzastych, ząbkowanych, długoogonkowych, wzniesionych liści odziomkowych, a w drugim rozwija wysoki, sztywny, bruzdowany, lekko owłosiony pęd kwiatostanowy (VII-IX), zwieńczony dużym, wieloszypułkowym baldachem, złożonym z licznych, drobnych, żółtych kwiatów. Po przekwitaniu kwiaty przekształcają się w owocostany z nasionami (niełupki).

Pasternak wytwarza też długi korzeń spichrzowy (do ok. 30-40 cm), który u odmian dzikich jest cienki i szybko drewnieje, a u odmian użytkowych jest gruby i długo pozostaje mięsisty. Korzeń jest jadalny, niezbyt aromatyczny i kremowobiały (przypomina pietruszkę). Zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz węglowodany, błonnik, białka, olejki eteryczne i skrobię.

Wymagania i uprawa

Pasternak zwyczajny najlepiej rośnie na żyznych, przepuszczalnych, lekko wilgotnych glebach o obojętnym odczynie pH oraz na słonecznych stanowiskach.

Jest odporny na niskie temperatury i niewielkie przymrozki. Pasternak jest znacznie odporniejszy od pietruszki na choroby i szkodniki.

Uprawne odmiany pasternaku rozmnaża się przez wysiew nasion wprost do gruntu późną jesienią lub wczesną wiosną (III-IV), gdyż mogą kiełkować już w temp. 5°C. Zbyt gęste wschody wymagają przerywki (nasiona kiełkują wolno). Jego korzenie nadają się do zbioru jesienią, ale mogą też zimować w gruncie.

Prace pielęgnacyjne przy roślinie warto wykonywać w rękawiczkach, gdyż liście mogą powodować podrażnienia skóry.

Zastosowanie

Pasternak zwyczajny uprawiany jest od dawna i wykorzystywany głównie jako warzywo, którego korzenie zbiera się jesienią (X-XI). W smaku są delikatne i słodkawe, dlatego nadają się do spożycia jako samodzielne danie lub do przyrządzania zup, sałatek, surówek i jarzynek. Można je też suszyć.

Pasternak ma także zastosowanie w ziołolecznictwie, gdyż posiada właściwości uspokajające i moczopędne, a także pomaga w regulowaniu trawienia.

Wybrane odmiany

  • 'Lech', 'White Gem' i 'Półdługi Biały' – odmiany uprawnych kultywarów pasternaku o białym miąższu i białej skórce

Ciekawostki

Pasternak zwyczajny to warzywo łatwiejsze i tańsze w uprawie niż pietruszka, więc czasami bywa oferowany jako korzeń pietruszki, dlatego warto wiedzieć czym oba warzywa się różnią. Korzeń pietruszki ma ostrzejszy smak, intensywniejszy aromat i białą skórkę, z kolei korzeń pasternaku jest większy, gładszy i bardziej żółty, a w miejscu wyrastania naci posiada wgłębienie z ciemną otoczką, które u pietruszki nie występuje. Wprawdzie oba warzywa są wartościowe, ale mają inny smak i zapach, dlatego nadają się do nieco innych potraw.

Warto wiedzieć, że jadalne są też korzenie dzikich pasternaków (dawniej były chętnie wykorzystywane w kuchni), ale należy sięgać po nie ostrożne, gdyż roślinę można łatwo pomylić z innymi, niejadalnymi, a nawet trującymi przedstawicielami rodziny selerowatych (np. szalej jadowity, szczwół plamisty, blekot pospolity). Wprawdzie w przeciwieństwie do pasternaku zwykle kwitną one na biało, ale ich pokrój, pędy lub liście bywają do siebie podobne.


Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Ulrike Leone, Emilian Robert Vicol, WikimediaImages/Pixabay; Vatadoshu/CC0/Link


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
Fasola tyczna 'Jimenez'
Fasola tyczna 'Jimenez'
Miechunka peruwiańska
Miechunka peruwiańska
Kalarepa 'Gigant'
Kalarepa 'Gigant'
Obserwuj
Chcesz mieć rekordowe plony pomidorów? Wypróbuj "trik" z tym nowym nawozem
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści