Logo
Logo

Zwalczanie połyśnicy marchwianki

Połyśnica marchwianka to jeden z najgroźniejszych szkodników marchwi, selera, fenkułu, pietruszki i pasternaku. Przy zaniechaniu ochrony może zniszczyć nawet 80% plonów.

Połyśnica marchwianka to niewielka muchówka o czarnym, połyskującym ciele. Larwy są kremowobiałe, beznogie o długości ok. 10 mm. W ciągu roku rozwijają się dwa pokolenia – pierwsze wylatuje w maju, drugiej w lipcu.

Szkodliwość
Larwy połyśnicy największe szkody wyrządzają we wrześniu. Drążą tunele w zgrubieniach korzeniowych prowadząc do ich deformacji. Warzywa nie nadają się do spożycia. Na korzeniach pojawiają się otwarte rany, przez co warzywa są podatne na choroby grzybowe i zgnilizny bakteryjne. Liście roślin czerwienieją a wzrost zostaje zahamowany.

Zwalczanie
Profilaktycznie populację połyśnicy marchwianki można ograniczać przez stosowanie zmianowania. Przerwa w uprawie warzyw korzeniowych po sobie powinna wynosić przynajmniej cztery lata. Istotne zabiegi to oczyszczanie warzywniaka z resztek pozbiorczych oraz wykonanie głębokiej orki po zbiorze. Termin stosowania chemicznych środków ochrony roślin (zalecany Proteus 110 OD) najlepiej ustalić na podstawie osobników unieruchomionych w żółtych pułapkach lepowych. Wiesza się je od połowy lipca do połowy sierpnia. Z naturalnych preparatów warto wykorzystywać wyciągi z czosnku i cebuli.


Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: svklimkin/Pixabay

Tagi
 
Powiązane tematy

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl