Marchew – na co pomaga, dlaczego warto ją jeść?

marchew - na co pomaga dlaczego warto jeść fot. ShireShy Pixabay

Marchew to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych warzyw. Jest podstawą większości zup, chętnie też jest wykorzystywana do sałatek i surówek. Może być jedzona na surowo lub po ugotowaniu. Dodatkowo marchew jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, a duża wartość witamin i składników mineralnych sprawia, że jej spożywanie ma korzystne działanie na organizm człowieka.

Posłuchaj
00:00
27
Spis treści
Jakie wartości odżywcze ma marchew? Prozdrowotne działanie marchewki Wpływ beta-karotenu na zdrowie Marchew a biegunka Marchewka a zdrowie kobiety ciężarnej Marchew w diecie malucha Przeciwwskazania do spożywania marchewki Zastosowanie marchewki w kuchni Co warto zapamiętać?

Marchew – wartości odżywcze

Marchew zwyczajna (Daucus carota) jest doskonałym źródłem karotenoidów, np. likopenu i beta-karotenu, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dodatkowo znaleźć w niej można flawonoidy (kolejne przeciwutleniacze), witaminę C, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, E i K. Marchew obfituje również w cenne składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk.

Prozdrowotne działanie marchewki

Marchew zawiera dużo przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, miażdżycę, cukrzycę i inne choroby cywilizacyjne. Dodatkowo dzięki witaminom C i E oraz żelaza pozytywnie wpływa na działanie układu odpornościowego.

Dlatego marchew szczególnie polecana jest jesienią i zimą, kiedy ryzyko infekcji jest zwiększone. To pomarańczowe warzywo jest przy tym niskokaloryczne, dlatego może być spożywane również w trakcie odchudzania, szczególnie w formie surowej.

Natomiast duża zawartość błonnika w marchwi pozytywnie wpływa na perystaltykę i funkcjonowanie jelit.

Wpływ beta-karotenu na zdrowie

Marchew to przede wszystkim warzywo bogate w beta-karoten, który znany jest z silnych właściwości prozdrowotnych. Pozytywnie wpływa na wzrok, układ odpornościowy i stan skóry. Dodatkowo pomaga podtrzymać opaleniznę i ładny kolor skóry.

Nie należy jednak przesadzać ze spożywaniem marchwi, gdyż duża ilość beta-karotenu, który jest również silnym barwnikiem, może sprawić, że cera przybierze odcień pomarańczowy.

Marchew a biegunka

Gotowana marchewka i potrawy z niej przygotowane są szczególnie zalecane podczas biegunek. Pektyny w niej zawarte działają łagodząco na błonę śluzową jelit, zmniejszając dolegliwości. Dodatkowo wspomagają usuwanie toksyn, które są przyczyną biegunki i zapobiegają groźnemu odwodnieniu.

W trakcie biegunki szczególnie polecane są dania z ryżu i marchwi, które powinny być ugotowane na miękko. Ryż wiąże wodę, a marchewka łagodzi dolegliwości, co przyspiesza ustąpienia biegunki.

marchew na co pomaga dlaczego warto jeść fot. Couleur Pixabay
Fot. Couleur/Pixabay
Świeżo wyciskany sok z marchwi można pić o każdej porze roku

Marchewka a zdrowie kobiety ciężarnej

Kobiety w ciąży nie powinny spożywać dużych ilości witaminy A, gdyż jej nadmiar ma działanie teratogenne (może doprowadzić do uszkodzeń płodu).

Mimo że marchew zawiera dużo beta-karotenu, który jest prowitaminą witaminy A, to marchew nie powinna zaszkodzić ani matce, ani jej dziecku.

Nie należy jednak przesadzać z jej ilością w swojej diecie, gdyż każdy nadmiar może być szkodliwy. Zalecenia o ograniczeniu witaminy A w diecie kobiety ciężarnej dotyczą przede wszystkim podrobów i suplementów diety.

Marchew w diecie malucha

Marchew to obok ziemniaka jedno z najszybciej podawanych warzyw w trakcie rozszerzania diety małego dziecka. Jest delikatna dla układu pokarmowego, smaczna, a dzięki intensywnej pomarańczowej barwie dzieci chętnie po nią sięgają.

Dodatkowo można ją łatwo przygotować i podać dziecku w formie przecieru, zupki lub po prostu ugotowanych słupków, które dziecko może wziąć w rączkę. Z tego względu marchew chętnie wykorzystywana jest przez rodziców, którzy rozszerzają dietę dziecka metodą BLW (bobas lubi wybór), która jest bardzo korzystna dla prawidłowego rozwoju malucha.

Przeciwwskazania do spożywania marchewki

  • Marchew może spożywać właściwie każdy poza osobami z alergią na to wspaniałe warzywo, która zdarza się niezwykle rzadko i ma dość łagodny przebieg. W przypadku marchwi ważniejszy jest sposób jej przyrządzenia niż sam fakt spożywania tego warzywa.
  • Gotowana marchewka ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powinny jej spożywać osoby i nieprawidłowej gospodarce węglowodanowej, a więc chorzy na cukrzycę i insulinooporność.
  • Surowej marchewki nie powinny spożywać osoby stosujące dietę łatwo strawną, gdyż może ona dodatkowo podrażniać żołądek i jelita.
marchew na co pomaga dlaczego warto jeść fot. RitaE Pixabay
Fot. RitaE/Pixabay
Pomarańczowy kolor marchewki oraz możliwość krojenia korzenia na plasterki i w drążki sprawia, że dzieci chętnie sięgają po to smaczne, chrupiące warzywo

Zastosowanie marchewki w kuchni

Marchewka może być wszechstronnie wykorzystywana zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Można ją podawać na surowo lub po obróbce termicznej, a sposób jej przygotowania znacząco wpływa na jej smak. Marchewka, szczególnie młoda ma delikatny, lekko słodki smak i zwartą konsystencję. Jest jednym z podstawowych warzyw wykorzystywanych do sporządzania różnorodnych zup.

Coraz chętniej podawana jest również marchew pieczona jako dodatek do dań głównych lub przekąska. Można z niej przyrządzić pyszne placki, wykorzystać do urozmaicenia twarożków lub przygotowania, słodkiego ciasta marchewkowego czy babeczek.

Co warto zapamiętać?

  • Marchew to jedno z najpopularniejszych i najbardziej wszechstronnych warzyw, które chętnie są wykorzystywane w codziennym żywieniu.
  • Ze względu na dużą zawartość antyutleniaczy, witamin i składników mineralnych spożywanie marchwi jest bardzo korzystnie dla zdrowia i pozytywnie wpływa na stan oczu, skóry oraz wspiera naturalną odporność organizmu.
  • Gotowana marchew jest szczególnie polecana w trakcie biegunek, gdyż działa łagodząco na jelita i zmniejsza ryzyko odwodnienia.
  • Warto pamiętać, że marchwi tak, jak każdego innego produktu nie należy spożywać w nadmiarze.

 Tekst: Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: ShireShy/Pixabay

Obserwuj
Autor
Oczymlekarze.pl Oczymlekarze.pl

Serwis poświęcony tematyce zdrowotnej. W zielonym ogródku publikuje artykuły o ziołach i zdrowiu.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Marchew zwyczajna Daucus carota

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści