Przepis na mufinki marchewkowe z orzechami włoskimi
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej (185 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamon
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- marchew - 250 g (2 średnie)
- orzechy włoskie - 100 g
Przygotowanie
- Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Orzechy drobno posiekaj.
- W misce wymieszaj ze sobą jajka, cukier oraz olej. Dodaj startą marchewkę i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj tylko do połączenia. Na koniec dodaj posiekane orzechy i krótko wymieszaj.
- Ciasto rozlej do foremek na mufinki wyłożonych papilotkami. Posyp z wierchu posiekanymi orzechami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |