Logo
Logo

Mufinki marchewkowe z orzechami włoskimi – są pyszne!

Mufinki marchewkowe z orzechami włoskimi to świetna propozycja na deser dla wszystkich, którzy stawiają na pierwszym miejscu zdrowie i dobrą formę!

Przepis na mufinki marchewkowe z orzechami włoskimi

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej (185 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • marchew - 250 g (2 średnie)
  • orzechy włoskie - 100 g

Przygotowanie

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Orzechy drobno posiekaj.
  2. W misce wymieszaj ze sobą jajka, cukier oraz olej. Dodaj startą marchewkę i wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj tylko do połączenia. Na koniec dodaj posiekane orzechy i krótko wymieszaj.
  3. Ciasto rozlej do foremek na mufinki wyłożonych papilotkami. Posyp z wierchu posiekanymi orzechami.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

Komentarze

Dodaj komentarz

 

 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Twoja strona ogrodu