Deser, słodka przekąska, słodycze… Zimą sięgamy po nie chętniej i częściej. Warto jednak pamiętać, że deser nie musi oznaczać posiłku kalorycznego, ciężkostrawnego i ociekającego cukrem. Wręcz przeciwnie – może być zdrowy i odżywczy, zwłaszcza gdy stanowi połączenie warzyw i owoców, a jednocześnie smaczny.
- To mit, że deser to wyłącznie czekolada, bita śmietana i duża dawka cukru. Zapewniam, że słodkie przekąski na bazie owoców i warzyw, bądź powstałe z ich połączenia, są naprawdę pyszne! Najważniejsze, że dzięki takim „słodyczom” nie tylko sprawiamy naszym maluchom przyjemność, ale przede wszystkim dbamy o ich zdrowie. Przy okazji uczymy je nieoczywistych smaków i pokazujemy, że w kuchni można eksperymentować i łączyć ze sobą składniki w niecodzienny sposób – podkreśla Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!”. Zobacz więcej przepisów na zimowe desery z warzyw i owoców!
Przepis na "miodowe" marchewki
Składniki
- 2-3 marchewki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka płynnego miodu akacjowego lub lipowego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Przygotowanie
- Marchewki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy pod kątem w średniej grubości plastry.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewki i podsmażamy ok. 7 min.
- Na koniec dodajemy miód i przyprawy. Mieszamy tak, aby miód i przyprawy pokryły wszystkie marchewki.
- Podajemy ciepłe, chociaż na zimno też dobrze smakują.
Smacznego!
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/ |