Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki
- 350 g marchewki
- 200 g Siemienia lnianego
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 250 g cukru trzcinowego
- 250 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g orzechów włoskich
- 75 g nerkowców
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
- 3 łyżki syropu z agawy
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie
- Marchew myjemy, delikatnie obieramy i ścieramy na tarce.
- Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut.
- W misce mieszamy mąkę, wszystkie przyprawy i sodę czyszczoną. W innym naczyniu ucieramy olej z namoczony i odcedzonym siemieniem. Następnie łączymy z sobą wszystkie składniki, dodajemy marchew i posiekane orzechy.
- Całą masę przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
- Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe za pomocą patyczka. Gotowe ciasto polewamy kremem z nerkowców.
- W trakcie pieczenia nerkowce namaczamy w ciepłej wodzie. Następnie dodajemy mleko migdałowe, syrop z agawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem.
- Gotowym kremem polewamy wystudzone ciasto i całość ozdabiamy orzechami.
Smacznego!
Źródło: Bakalland