Przepis na marchewkowe burgery i frytki z batatów
Składniki
- 4 pszenne bułki
- 1 opakowanie sałaty roszponki
- 1 czerwona cebula
- 2 duże bataty
- 1 duża żółta cukinia
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 75 g migdałów w płatkach
- 200 g sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki musztardy
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Bataty obieramy i kroimy w słupki na frytki, cukinię kroimy w grube plasterki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Gdy warzywa się pieką, przygotowujemy kotlety: marchewkę mieszamy z kaszą jaglaną, dodajemy sezam, płatki migdałów, jajko mąkę i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników i z gotowej masy formujemy kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez chwilę z każdej strony.
- Bułki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą i górę posypujemy płatkami migdałów. Dodajemy plasterek upieczonej cukinii, krążek cebuli, kotlet i roszponkę.
- Podajemy z frytkami z batatów posypanymi sezamem.
Smacznego!
Źródło: Bakalland