Logo
Logo
31
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Marchewkowe burgery i frytki z batatów. Pyszny eksperyment!

To tradycyjne amerykańskie danie możemy z łatwością przyrządzić w domu, zachowując jego oryginalny charakter, urozmaicając je zdrowymi i pełnowartościowymi składnikami. Co Ty na to, by mięso zastąpić marchewkowym burgerem? Jesteś gotowy na ten pyszny eksperyment?

 

Przepis na marchewkowe burgery i frytki z batatów

Składniki

  • 4 pszenne bułki
  • 1 opakowanie sałaty roszponki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 duże bataty
  • 1 duża żółta cukinia
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 75 g migdałów w płatkach
  • 200 g sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki musztardy
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Bataty obieramy i kroimy w słupki na frytki, cukinię kroimy w grube plasterki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  2. Gdy warzywa się pieką, przygotowujemy kotlety: marchewkę mieszamy z kaszą jaglaną, dodajemy sezam, płatki migdałów, jajko mąkę i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników i z gotowej masy formujemy kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez chwilę z każdej strony.
  3. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą i górę posypujemy płatkami migdałów. Dodajemy plasterek upieczonej cukinii, krążek cebuli, kotlet i roszponkę.
  4. Podajemy z frytkami z batatów posypanymi sezamem.

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu