Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem

Przepis na konfiturę pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem fot. Delecta

Można by pomyśleć, że konfitura z dodatkiem warzyw nie może być dobra... Nic bardziej mylnego! Warto zaryzykować i przekonać się na własnym podniebieniu. Gotowa konfitura zaskoczy Was niesamowicie pysznym smakiem. 

Posłuchaj
00:00
15

Przepis na konfiturę pomarańczowo-marchewkową z kardamonem

Składniki

300 g marchwi
600 g pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1 opakowanie Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
5 ziaren kardamonu
250 g cukru
50 ml wody

Przygotowanie

  1. Aby przygotować konfiturę należy obrać marchewkę i pokroić na cienkie plasterki.
  2. Następnie podlewamy ją wodą i sokiem z pomarańczy i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
  3. Gdy marchewka zmięknie, blendujemy ją na gładki mus.
  4. Do gotowej masy dodajemy obrane i pokrojone pomarańcze, utarty w moździerzu kardamon i wszystko mieszamy.
  5. Kiedy już wszystko idealnie połączymy, dodajemy Dżemix, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy, cały czas mieszając.
  6. Na końcu dodajemy cukier i ponownie gotujemy przez około 3 minuty.

Smacznego!

Źródło: Delecta

To się przyda
Warzywniak Woodlook Brązowy
Warzywniak Woodlook Brązowy
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Marchew zwyczajna Daucus carota

Najważniejszy zabieg na wiosnę? Tak błyskawicznie zagęścisz, odżywisz i zazielenisz trawnik po zimie
Komentarze

Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści