Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem

Przepis na konfiturę pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem fot. Delecta

Można by pomyśleć, że konfitura z dodatkiem warzyw nie może być dobra... Nic bardziej mylnego! Warto zaryzykować i przekonać się na własnym podniebieniu. Gotowa konfitura zaskoczy Was niesamowicie pysznym smakiem. 

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
15

Przepis na konfiturę pomarańczowo-marchewkową z kardamonem

Składniki

300 g marchwi
600 g pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1 opakowanie Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
5 ziaren kardamonu
250 g cukru
50 ml wody

Przygotowanie

  1. Aby przygotować konfiturę należy obrać marchewkę i pokroić na cienkie plasterki.
  2. Następnie podlewamy ją wodą i sokiem z pomarańczy i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
  3. Gdy marchewka zmięknie, blendujemy ją na gładki mus.
  4. Do gotowej masy dodajemy obrane i pokrojone pomarańcze, utarty w moździerzu kardamon i wszystko mieszamy.
  5. Kiedy już wszystko idealnie połączymy, dodajemy Dżemix, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy, cały czas mieszając.
  6. Na końcu dodajemy cukier i ponownie gotujemy przez około 3 minuty.

Smacznego!

Źródło: Delecta

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Marchew zwyczajna Daucus carota

Jak wyglądać stylowo tej jesieni? Sprawdź nową kolekcję dla prawdziwej Jesieniary
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Co będzie królować w ogrodach w sezonie 2025? Poznaj nowe trendy roślinne
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści