Logo
Logo

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem

Można by pomyśleć, że konfitura z dodatkiem warzyw nie może być dobra... Nic bardziej mylnego! Warto zaryzykować i przekonać się na własnym podniebieniu. Gotowa konfitura zaskoczy Was niesamowicie pysznym smakiem. 

Przepis na konfiturę pomarańczowo-marchewkową z kardamonem

Składniki

300 g marchwi
600 g pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1 opakowanie Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
5 ziaren kardamonu
250 g cukru
50 ml wody

Przygotowanie

  1. Aby przygotować konfiturę należy obrać marchewkę i pokroić na cienkie plasterki.
  2. Następnie podlewamy ją wodą i sokiem z pomarańczy i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
  3. Gdy marchewka zmięknie, blendujemy ją na gładki mus.
  4. Do gotowej masy dodajemy obrane i pokrojone pomarańcze, utarty w moździerzu kardamon i wszystko mieszamy.
  5. Kiedy już wszystko idealnie połączymy, dodajemy Dżemix, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy, cały czas mieszając.
  6. Na końcu dodajemy cukier i ponownie gotujemy przez około 3 minuty.

Smacznego!

Źródło: Delecta

Tagi

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl