Przepis na galaretkę pomarańczową z gruszką i czekoladą
Składniki
1 opakowanie galaretki smak pomarańczowy
2 łyżeczki żelatyny
500 ml wody
1 duża gruszka
100 g masła kakaowego
3 łyżki cukru pudru
1 duża łyżka kakao
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie
- Gruszkę miksujemy blenderem.
- Galaretkę wraz z dodatkową żelatyną rozpuszczamy w 500 ml wody, dodajemy zmiksowaną gruszkę i mieszamy.
- Powstały mus rozlewamy do silikonowych foremek i odstawiamy do stężenia.
- W międzyczasie do rondla wkładamy masło kakaowe z cukrem oraz kakao i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników.
- Masę czekoladową studzimy, a następnie wylewamy do foremek na galaretkę.
- Całość odstawiamy do momentu, aż masa stwardnieje.
- Gotowe galaretki wyciągamy ostrożnie z foremek i posypujemy tartą czekoladą.
Smacznego!
Źródło: Delecta