Galaretka pomarańczowa z gruszką i czekoladą – jest pyszna!

Galaretka pomarańczowa z gruszką i czekoladą fot. Delecta

Te apetyczne owoce wyglądają, jakby dojrzewały w południowym słońcu. Tymczasem stworzysz je w zaciszu własnej lodówki w zaledwie godzinę! Taki deser to świetny sposób na wywołanie uśmiechu na twarzach bliskich.

Posłuchaj
00:00
16

Przepis na galaretkę pomarańczową z gruszką i czekoladą

Składniki

1 opakowanie galaretki smak pomarańczowy
2 łyżeczki żelatyny
500 ml wody
1 duża gruszka
100 g masła kakaowego
3 łyżki cukru pudru
1 duża łyżka kakao
pół tabliczki gorzkiej czekolady

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

Przygotowanie

  1. Gruszkę miksujemy blenderem.
  2. Galaretkę wraz z dodatkową żelatyną rozpuszczamy w 500 ml wody, dodajemy zmiksowaną gruszkę i mieszamy.
  3. Powstały mus rozlewamy do silikonowych foremek i odstawiamy do stężenia.
  4. W międzyczasie do rondla wkładamy masło kakaowe z cukrem oraz kakao i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników.
  5. Masę czekoladową studzimy, a następnie wylewamy do foremek na galaretkę.
  6. Całość odstawiamy do momentu, aż masa stwardnieje.
  7. Gotowe galaretki wyciągamy ostrożnie z foremek i posypujemy tartą czekoladą.

Smacznego!

Źródło: Delecta

To się przyda
Podłoże CITRUS, ziemia do cytrusów – 3 l
Podłoże CITRUS, ziemia do cytrusów – 3 l
Odżywka Egzotic Energy, nawóz do cytrusów i kaktusów w ampułce – 35 ml
Odżywka Egzotic Energy, nawóz do cytrusów i kaktusów w ampułce – 35 ml
Podłoże ROŚLINY ZIELONE, ziemia do roślin tropikalnych – 3 l
Podłoże ROŚLINY ZIELONE, ziemia do roślin tropikalnych – 3 l
Trawa cytrynowa / Palczatka 'East Indian'
Trawa cytrynowa / Palczatka 'East Indian'
Tematy
Powiązane artykuły
Powiązane rośliny

Grusza pospolita Pyrus communis

Markiza czy roleta? Która osłona zewnętrzna lepiej chroni przed upałem na poddaszu? Sprawdzamy
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy