Galaretka pomarańczowa z gruszką i czekoladą – jest pyszna!

Galaretka pomarańczowa z gruszką i czekoladą fot. Delecta

Te apetyczne owoce wyglądają, jakby dojrzewały w południowym słońcu. Tymczasem stworzysz je w zaciszu własnej lodówki w zaledwie godzinę! Taki deser to świetny sposób na wywołanie uśmiechu na twarzach bliskich.

Posłuchaj
00:00
16

Przepis na galaretkę pomarańczową z gruszką i czekoladą

Składniki

1 opakowanie galaretki smak pomarańczowy
2 łyżeczki żelatyny
500 ml wody
1 duża gruszka
100 g masła kakaowego
3 łyżki cukru pudru
1 duża łyżka kakao
pół tabliczki gorzkiej czekolady

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Przygotowanie

  1. Gruszkę miksujemy blenderem.
  2. Galaretkę wraz z dodatkową żelatyną rozpuszczamy w 500 ml wody, dodajemy zmiksowaną gruszkę i mieszamy.
  3. Powstały mus rozlewamy do silikonowych foremek i odstawiamy do stężenia.
  4. W międzyczasie do rondla wkładamy masło kakaowe z cukrem oraz kakao i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników.
  5. Masę czekoladową studzimy, a następnie wylewamy do foremek na galaretkę.
  6. Całość odstawiamy do momentu, aż masa stwardnieje.
  7. Gotowe galaretki wyciągamy ostrożnie z foremek i posypujemy tartą czekoladą.

Smacznego!

Źródło: Delecta


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Grusza pospolita Pyrus communis

Twoje rośliny zasługują na najlepsze. Zacznij od podstaw... i wybierz odpowiednie podłoże
Komentarze

Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści