Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
29
Do góry

Gruszki w syropie i gruszki w occie

W sezonie gruszki jemy na surowo lub wykorzystujemy, jako jeden z produktów do przygotowania letniego kompotu. Przetwory z gruszek można podzielić na dwie grupy – słodkie (w syropie) lub wytrawne (gruszki w occie). Poniżej znajdziesz oba przepisy!

Grusza pospolita (Pyrus communis) to wartościowe drzewo owocujące pod koniec lata. Zależenie od odmiany może osiągać od kilku do kilkunastu metrów wysokości. Roślina preferuje żyzne, wilgotne podłoże i słoneczne stanowisko. Jej owoce zawierają m.in. błonnik, węglowodany, witaminy (C, B6, A, E, K) oraz minerały, takie jak potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor i sód.

gruszki w syropie i gruszki w occie fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na gruszki w syropie

  • Składniki: 1 kg gruszek, 15-20 dag cukru, 2 l wody, sok z połówki cytryny, 5-6 goździków, kawałek kory cynamonowej.
  • Dojrzałe, ale niezbyt miękkie gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
  • Zagotować 1 litr wody, dodać sok z połówki cytryny, włożyć gruszki pokrojone na ćwiartki lub połówki i gotować 5-8 minut.
  • W drugim garnku zagotować syrop z 1 litra wody i cukru.
  • Do syropu dodać goździki i korę cynamonową.
  • Podgotowane gruszki przełożyć do syropu i gotować 15 minut.
  • Następnie przełożyć od słoja i zalać syropem. Zapasteryzować.
  • Takie gruszki doskonale smakują z dodatkiem łyżeczki konfitury z porzeczek, żurawiny lub pigwowca umieszczonej w dołku po gnieździe nasiennym. Można też nimi dekorować desery i ciasta. Lody waniliowe z połówką gruszki polaną sosem z gorzkiej czekolady to doskonały i łatwy w przygotowaniu deser.

Przepis na gruszki w occie

  • Składniki: 1 kg gruszek, 15 dag cukru, 1 łyżka miodu, 1 szklanka octu winnego, 2 l wody, sok z połówki cytryny, 8-9 goździków, kawałek kory cynamonowej.
  • Zagotować 1 l wody, dodać sok z połówki cytryny.
  • Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki gotować 5-10 minut.
  • W drugim garnku zagotować 1 l wody z goździkami, cynamonem, cukrem, miodem i octem.
  • Przełożyć podgotowane gruszki do gorącej marynaty i gotować jeszcze 15 minut na bardzo małym ogniu.
  • Przełożyć gruszki do słoika, zalać marynatą i zapasteryzować.
  • Takie gruszki są dobrym dodatkiem do pieczonego drobiu.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Pezibear/Pixabay

Komentarze

To Cię zainteresuje
Nowe treści
Wieści z branży

 

Remont ogrodu
Temat miesiąca
Remont ogrodu
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 34, Sentencja nr:6
Tydzień 34, Sentencja nr:6
Czyścimy kwiaty balkonowe w skrzynkach i donicach, aby przedłużyć ich kwitnienie. Usuwamy uschnięte liście i przekwitnięte kwiatostany. Podlewamy i nawozimy rośliny regularnie.
Tydzień 34, Sentencja nr:5
Tydzień 34, Sentencja nr:5
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 34, Sentencja nr:3
Tydzień 34, Sentencja nr:3
Pod koniec miesiąca po raz ostatni przycinamy krzewy (glicynia, jaśminowiec, żylistek) i krzewinki, które zakończyły już kwitnienie, aby ich pędy zdążyły zdrewnieć przed zimą.
Tydzień 34, Sentencja nr:2
Tydzień 34, Sentencja nr:2
Z tegorocznych pędów krzewów iglastych (cyprysiki, jałowce, żywotniki) pobieramy sadzonki. W tym celu trzeba oderwać końcówki pędów o długości 6-10 cm (powinny one obejmować piętkę, czyli fragment starszego pędu). Po zanurzeniu sadzonki w ukorzeniaczu umieszcza się ją w doniczce z torfem.
Tydzień 34, Sentencja nr:1
Tydzień 34, Sentencja nr:1
W przypadku obniżenia się poziomu wody w stawie i braku prognozy na opady uzupełnijmy jej niedobór. Zmącenia wody unikniemy stawiając na dnie stawu wiadro z umieszczoną w nim końcówką węża ogrodowego.
Twoja strona ogrodu