Grusza pospolita (Pyrus communis) to wartościowe drzewo owocujące pod koniec lata. Zależenie od odmiany może osiągać od kilku do kilkunastu metrów wysokości. Roślina preferuje żyzne, wilgotne podłoże i słoneczne stanowisko. Jej owoce zawierają m.in. błonnik, węglowodany, witaminy (C, B6, A, E, K) oraz minerały, takie jak potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor i sód.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na gruszki w syropie
- Składniki: 1 kg gruszek, 15-20 dag cukru, 2 l wody, sok z połówki cytryny, 5-6 goździków, kawałek kory cynamonowej.
- Dojrzałe, ale niezbyt miękkie gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
- Zagotować 1 litr wody, dodać sok z połówki cytryny, włożyć gruszki pokrojone na ćwiartki lub połówki i gotować 5-8 minut.
- W drugim garnku zagotować syrop z 1 litra wody i cukru.
- Do syropu dodać goździki i korę cynamonową.
- Podgotowane gruszki przełożyć do syropu i gotować 15 minut.
- Następnie przełożyć od słoja i zalać syropem. Zapasteryzować.
- Takie gruszki doskonale smakują z dodatkiem łyżeczki konfitury z porzeczek, żurawiny lub pigwowca umieszczonej w dołku po gnieździe nasiennym. Można też nimi dekorować desery i ciasta. Lody waniliowe z połówką gruszki polaną sosem z gorzkiej czekolady to doskonały i łatwy w przygotowaniu deser.
Przepis na gruszki w occie
- Składniki: 1 kg gruszek, 15 dag cukru, 1 łyżka miodu, 1 szklanka octu winnego, 2 l wody, sok z połówki cytryny, 8-9 goździków, kawałek kory cynamonowej.
- Zagotować 1 l wody, dodać sok z połówki cytryny.
- Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki gotować 5-10 minut.
- W drugim garnku zagotować 1 l wody z goździkami, cynamonem, cukrem, miodem i octem.
- Przełożyć podgotowane gruszki do gorącej marynaty i gotować jeszcze 15 minut na bardzo małym ogniu.
- Przełożyć gruszki do słoika, zalać marynatą i zapasteryzować.
- Takie gruszki są dobrym dodatkiem do pieczonego drobiu.
Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Pezibear/Pixabay