Logo
Logo
45
Do góry

Gruszki w syropie i gruszki w occie

W sezonie gruszki jemy na surowo lub wykorzystujemy, jako jeden z produktów do przygotowania letniego kompotu. Przetwory z gruszek można podzielić na dwie grupy – słodkie lub wytrawne. Poniżej znajdziesz dwa przepisy – jeden na gruszki w syropie, a drugi na gruszki w occie!

Grusza pospolita (Pyrus communis) to wartościowe drzewo owocujące pod koniec lata. Zależenie od odmiany może osiągać od kilku do kilkunastu metrów wysokości. Roślina preferuje żyzne, wilgotne podłoże i słoneczne stanowisko. Jej owoce zawierają m.in. błonnik, węglowodany, witaminy (C, B6, A, E, K) oraz minerały, takie jak potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor i sód.

gruszki w syropie i gruszki w occie fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na gruszki w syropie

  • Składniki: 1 kg gruszek, 15-20 dag cukru, 2 l wody, sok z połówki cytryny, 5-6 goździków, kawałek kory cynamonowej.
  • Dojrzałe, ale niezbyt miękkie gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
  • Zagotować 1 litr wody, dodać sok z połówki cytryny, włożyć gruszki pokrojone na ćwiartki lub połówki i gotować 5-8 minut.
  • W drugim garnku zagotować syrop z 1 litra wody i cukru.
  • Do syropu dodać goździki i korę cynamonową.
  • Podgotowane gruszki przełożyć do syropu i gotować 15 minut.
  • Następnie przełożyć od słoja i zalać syropem. Zapasteryzować.
  • Takie gruszki doskonale smakują z dodatkiem łyżeczki konfitury z porzeczek, żurawiny lub pigwowca umieszczonej w dołku po gnieździe nasiennym. Można też nimi dekorować desery i ciasta. Lody waniliowe z połówką gruszki polaną sosem z gorzkiej czekolady to doskonały i łatwy w przygotowaniu deser.

Przepis na gruszki w occie

  • Składniki: 1 kg gruszek, 15 dag cukru, 1 łyżka miodu, 1 szklanka octu winnego, 2 l wody, sok z połówki cytryny, 8-9 goździków, kawałek kory cynamonowej.
  • Zagotować 1 l wody, dodać sok z połówki cytryny.
  • Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki gotować 5-10 minut.
  • W drugim garnku zagotować 1 l wody z goździkami, cynamonem, cukrem, miodem i octem.
  • Przełożyć podgotowane gruszki do gorącej marynaty i gotować jeszcze 15 minut na bardzo małym ogniu.
  • Przełożyć gruszki do słoika, zalać marynatą i zapasteryzować.
  • Takie gruszki są dobrym dodatkiem do pieczonego drobiu.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Pezibear/Pixabay


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Nowe rośliny
Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

Urban Jungle
Temat miesiąca
Urban Jungle
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin doniczkowych.
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Wiele roślin w ogrodzie chętnie jest odwiedzanych przez zimujące ptaki. Na szczególną uwagę zasługują rośliny ozdobne zimą, które w dalszym ciągu mają na gałęziach owoce.
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Kwiaty domowe przechodzą teraz okres spoczynku. Podlewajmy je zatem umiarkowanie, nie nawoźmy. Przenieśmy je, w jak najwidniejsze miejsce. Gatunki, które preferują wilgoć – zraszajmy.
Tydzień 4, Sentencja nr:2
Tydzień 4, Sentencja nr:2
W okresie odwilży podlejmy krzewy zimozielone rosnące w doniczkach na tarasie. Przez ich liście wyparowuje bowiem woda, co naraża rośliny na uschnięcie.
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Możemy formować drzewa liściaste i iglaste – na wykonanie tego zabiegu mamy czas do końca marca (pamiętajmy jednak, że niektóre gatunki liściaste, np. klon, grab czy brzoza, po przycięciu bardzo obficie tracą soki roślinne – formuje się je od czerwca do września).
Twoja strona ogrodu