Dwa przepisy na gruszki – na słodko (w syropie) i kwaśno (w occie)

gruszki w syropie i occie fot. Pezibear Pixabay

W sezonie gruszki jemy na surowo lub wykorzystujemy, jako jeden z produktów do przygotowania letniego kompotu. Przetwory z gruszek można podzielić na dwie grupy – słodkie lub wytrawne. Poniżej znajdziesz dwa przepisy – jeden na gruszki w syropie, a drugi na gruszki w occie!

Posłuchaj
00:00
75

Grusza pospolita (Pyrus communis) to wartościowe drzewo owocujące pod koniec lata. Zależenie od odmiany może osiągać od kilku do kilkunastu metrów wysokości. Roślina preferuje żyzne, wilgotne podłoże i słoneczne stanowisko. Jej owoce zawierają m.in. błonnik, węglowodany, witaminy (C, B6, A, E, K) oraz minerały, takie jak potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor i sód.

gruszki w syropie i gruszki w occie fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na gruszki w syropie

  • Składniki: 1 kg gruszek, 15-20 dag cukru, 2 l wody, sok z połówki cytryny, 5-6 goździków, kawałek kory cynamonowej.
  • Dojrzałe, ale niezbyt miękkie gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
  • Zagotować 1 litr wody, dodać sok z połówki cytryny, włożyć gruszki pokrojone na ćwiartki lub połówki i gotować 5-8 minut.
  • W drugim garnku zagotować syrop z 1 litra wody i cukru.
  • Do syropu dodać goździki i korę cynamonową.
  • Podgotowane gruszki przełożyć do syropu i gotować 15 minut.
  • Następnie przełożyć od słoja i zalać syropem. Zapasteryzować.
  • Takie gruszki doskonale smakują z dodatkiem łyżeczki konfitury z porzeczek, żurawiny lub pigwowca umieszczonej w dołku po gnieździe nasiennym. Można też nimi dekorować desery i ciasta. Lody waniliowe z połówką gruszki polaną sosem z gorzkiej czekolady to doskonały i łatwy w przygotowaniu deser.

Przepis na gruszki w occie

  • Składniki: 1 kg gruszek, 15 dag cukru, 1 łyżka miodu, 1 szklanka octu winnego, 2 l wody, sok z połówki cytryny, 8-9 goździków, kawałek kory cynamonowej.
  • Zagotować 1 l wody, dodać sok z połówki cytryny.
  • Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki gotować 5-10 minut.
  • W drugim garnku zagotować 1 l wody z goździkami, cynamonem, cukrem, miodem i octem.
  • Przełożyć podgotowane gruszki do gorącej marynaty i gotować jeszcze 15 minut na bardzo małym ogniu.
  • Przełożyć gruszki do słoika, zalać marynatą i zapasteryzować.
  • Takie gruszki są dobrym dodatkiem do pieczonego drobiu.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Pezibear/Pixabay


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Prezentownik 2025. Ponad 40 pomysłów na upominki nie tylko dla ogrodników
Polecamy
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy
Wszyscy to czytają. A Ty?