Logo
Logo
75
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Dwa przepisy na gruszki – na słodko (w syropie) i kwaśno (w occie)

W sezonie gruszki jemy na surowo lub wykorzystujemy, jako jeden z produktów do przygotowania letniego kompotu. Przetwory z gruszek można podzielić na dwie grupy – słodkie lub wytrawne. Poniżej znajdziesz dwa przepisy – jeden na gruszki w syropie, a drugi na gruszki w occie!

 

Grusza pospolita (Pyrus communis) to wartościowe drzewo owocujące pod koniec lata. Zależenie od odmiany może osiągać od kilku do kilkunastu metrów wysokości. Roślina preferuje żyzne, wilgotne podłoże i słoneczne stanowisko. Jej owoce zawierają m.in. błonnik, węglowodany, witaminy (C, B6, A, E, K) oraz minerały, takie jak potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor i sód.

gruszki w syropie i gruszki w occie fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na gruszki w syropie

  • Składniki: 1 kg gruszek, 15-20 dag cukru, 2 l wody, sok z połówki cytryny, 5-6 goździków, kawałek kory cynamonowej.
  • Dojrzałe, ale niezbyt miękkie gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
  • Zagotować 1 litr wody, dodać sok z połówki cytryny, włożyć gruszki pokrojone na ćwiartki lub połówki i gotować 5-8 minut.
  • W drugim garnku zagotować syrop z 1 litra wody i cukru.
  • Do syropu dodać goździki i korę cynamonową.
  • Podgotowane gruszki przełożyć do syropu i gotować 15 minut.
  • Następnie przełożyć od słoja i zalać syropem. Zapasteryzować.
  • Takie gruszki doskonale smakują z dodatkiem łyżeczki konfitury z porzeczek, żurawiny lub pigwowca umieszczonej w dołku po gnieździe nasiennym. Można też nimi dekorować desery i ciasta. Lody waniliowe z połówką gruszki polaną sosem z gorzkiej czekolady to doskonały i łatwy w przygotowaniu deser.

Przepis na gruszki w occie

  • Składniki: 1 kg gruszek, 15 dag cukru, 1 łyżka miodu, 1 szklanka octu winnego, 2 l wody, sok z połówki cytryny, 8-9 goździków, kawałek kory cynamonowej.
  • Zagotować 1 l wody, dodać sok z połówki cytryny.
  • Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki gotować 5-10 minut.
  • W drugim garnku zagotować 1 l wody z goździkami, cynamonem, cukrem, miodem i octem.
  • Przełożyć podgotowane gruszki do gorącej marynaty i gotować jeszcze 15 minut na bardzo małym ogniu.
  • Przełożyć gruszki do słoika, zalać marynatą i zapasteryzować.
  • Takie gruszki są dobrym dodatkiem do pieczonego drobiu.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Pezibear/Pixabay

Tagi
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (10)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
Twoja strona ogrodu