Sosna zwyczajna (Pinus sylvestris) to nasze rodzime drzewo. Lubi przepuszczalne, piaszczyste podłoża o kwaśnym odczynie i najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku. W maju, gdy pojawiają się młode przyrosty można pobierać je i przyrządzać zdrowy syrop.
Składniki
- 1 kg młodych zielonych pędów sosny
- 1 kg cukru
- 1 l spirytusu lub 0,5 l spirytusu i 0,5 l wódki
Fot. gwendoline63/Pixabay, fantasmagoria86, joanna wnuk/Fotolia |
Przepis na syrop z pędów sosny
- Młode, zielone pędy sosny (zbierane wczesną wiosną) oczyścić z brązowych łusek, ułożyć warstwami w słoju, przesypać cukrem.
- Ucisnąć łyżką i zalać częścią alkoholu tak, aby nic nie wystawało na powierzchnię.
- Słój zakręcić i odstawić na kilka dni.
- Gdy w słoju zacznie się pojawiać sok, dolać resztę alkoholu i odstawić na 2-3 miesiące. Można dodać 2-3 łyżki miodu.
- Warto pilnować, aby igiełki nie wystawały nad powierzchnię, bo mogą zbrązowieć i zepsuć nalewkę, która zrobi się nieprzyjemnie gorzka.
- Po tym czasie płyn filtrujemy i przelewamy do butelek.
- Łyżka takiego syropu – jest bardzo słodka – wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, żywicznym zapachem przypomina słoneczne letnie dni; ma też wielu amatorów, którzy nie traktują jej jako środek leczniczy, lecz delektują się jej aromatem i smakiem.
Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe fantasmagoria86 fot/Fotolia