Syrop z pędów sosny – prosty, domowy przepis

syrop z pędów sosny fot. fantasmagoria86 fot Fotolia

To znany przepis, stosowany od dawna, gdy przemysł farmaceutyczny nie był tak rozwinięty jak dziś. W każdej niemal domowej spiżarni znajdowała się butelka zawierająca syrop na młodych pędach sosny. Używano go jako syropu na kaszel suchy i mokry, a także jako środek wzmacniający i zapobiegawczy.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
57

Sosna zwyczajna (Pinus sylvestris) to nasze rodzime drzewo. Lubi przepuszczalne, piaszczyste podłoża o kwaśnym odczynie i najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku. W maju, gdy pojawiają się młode przyrosty można pobierać je i przyrządzać zdrowy syrop.

Składniki

  • 1 kg młodych zielonych pędów sosny
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu lub 0,5 l spirytusu i 0,5 l wódki

syrop z pędów sosny

Fot.  gwendoline63/Pixabay, fantasmagoria86, joanna wnuk/Fotolia

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Przepis na syrop z pędów sosny

  • Młode, zielone pędy sosny (zbierane wczesną wiosną) oczyścić z brązowych łusek, ułożyć warstwami w słoju, przesypać cukrem.
  • Ucisnąć łyżką i zalać częścią alkoholu tak, aby nic nie wystawało na powierzchnię.
  • Słój zakręcić i odstawić na kilka dni.
  • Gdy w słoju zacznie się pojawiać sok, dolać resztę alkoholu i odstawić na 2-3 miesiące. Można dodać 2-3 łyżki miodu.
  • Warto pilnować, aby igiełki nie wystawały nad powierzchnię, bo mogą zbrązowieć i zepsuć nalewkę, która zrobi się nieprzyjemnie gorzka.
  • Po tym czasie płyn filtrujemy i przelewamy do butelek.
  • Łyżka takiego syropu – jest bardzo słodka – wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, żywicznym zapachem przypomina słoneczne letnie dni; ma też wielu amatorów, którzy nie traktują jej jako środek leczniczy, lecz delektują się jej aromatem i smakiem.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe fantasmagoria86 fot/Fotolia


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści