Logo
Logo
57
Okazje

Syrop z pędów sosny – prosty, domowy przepis

To znany przepis, stosowany od dawna, gdy przemysł farmaceutyczny nie był tak rozwinięty jak dziś. W każdej niemal domowej spiżarni znajdowała się butelka zawierająca syrop na młodych pędach sosny. Używano go jako syropu na kaszel suchy i mokry, a także jako środek wzmacniający i zapobiegawczy.

 

Sosna zwyczajna (Pinus sylvestris) to nasze rodzime drzewo. Lubi przepuszczalne, piaszczyste podłoża o kwaśnym odczynie i najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku. W maju, gdy pojawiają się młode przyrosty można pobierać je i przyrządzać zdrowy syrop.

Składniki

  • 1 kg młodych zielonych pędów sosny
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu lub 0,5 l spirytusu i 0,5 l wódki

syrop z pędów sosny

Fot.  gwendoline63/Pixabay, fantasmagoria86, joanna wnuk/Fotolia

Przepis na syrop z pędów sosny

  • Młode, zielone pędy sosny (zbierane wczesną wiosną) oczyścić z brązowych łusek, ułożyć warstwami w słoju, przesypać cukrem.
  • Ucisnąć łyżką i zalać częścią alkoholu tak, aby nic nie wystawało na powierzchnię.
  • Słój zakręcić i odstawić na kilka dni.
  • Gdy w słoju zacznie się pojawiać sok, dolać resztę alkoholu i odstawić na 2-3 miesiące. Można dodać 2-3 łyżki miodu.
  • Warto pilnować, aby igiełki nie wystawały nad powierzchnię, bo mogą zbrązowieć i zepsuć nalewkę, która zrobi się nieprzyjemnie gorzka.
  • Po tym czasie płyn filtrujemy i przelewamy do butelek.
  • Łyżka takiego syropu – jest bardzo słodka – wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, żywicznym zapachem przypomina słoneczne letnie dni; ma też wielu amatorów, którzy nie traktują jej jako środek leczniczy, lecz delektują się jej aromatem i smakiem.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe fantasmagoria86 fot/Fotolia

Dowiedz się więcej



To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)


Komentarze

NEWSLETTER
Porady ogrodnicze na Twój email!
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu