Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
27
Do góry

Syrop lawendowy

Do robienia przetworów wykorzystuje się głównie owoce i warzywa, ale można połakomić się na jeszcze jeden surowiec – kwiat! Przykładem jest pyszny syrop lawendowy. Przyrządzenie go okazuje się być proste i mało czasochłonne, a jeszcze przyjemniejsze, gdyż wykorzystujemy do jego produkcji rośliny z naszego ogrodu. Satysfakcja i pewność, że domowe przetwory są czyste i zdrowe jest niezastąpiona. Poznaj nasz przepis na syrop lawendowy.

Lawenda (Lavandula) to roślina bardzo często występująca w Polskich ogrodach. Kwitnie wyjątkowo pięknie i długo, wdzięcząc się swoimi fioletowymi, czasem różowymi lub białymi kwiatostanami. Bylina ta jest też dosyć łatwa w uprawie, dlatego corocznie zyskuje sobie rzeszę kolejnych fanów.


Fot. Onkel Ramirez/Pixabay

Lawenda pochodzi z południowych rejonów Europy i jest zaliczana do ziół. Od wieków wykorzystujemy ją do wytwarzania leków i kosmetyków, czy kosmetyków. Jej szerokie zastosowanie w kuchni skupia się głównie na słodkich potrawach i deserach.


♦ Przepis na pyszny, słodki syrop lawendowy podała nam Pani Łucja Żydziak.


Fot. Łucja Żydziak

Przepis na syrop lawendowy

Składniki: szklanka kwiatów lawendy bez łodyżek, 1 litr wody, 1kg cukru i trzy cytryny.

  • Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Do powstałego w ten sposób syropu z cukru wsypać kwiatki lawendy i dodać sok z cytryny.
  • Gotować około 15 minut na małym ogniu, a potem odstawić do wystygnięcia.
  • Odcedzić – najlepiej przez gazę.
  • Ponownie zagotować.
  • Wlać gorący syrop do wyparzonych butelek i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.

Fot. Łucja Żydziak

Gdy kwiatostany są w pełnym rozkwicie, przetwór ma piękny, mocno różowy kolor (1). Z później zebranych kwiatów, kolor jest nieco jaśniejszy (2), ale sam syrop smakuje równie pysznie.

Zdjęcie tytułowe: Łucja Żydziak, cocoparisienne/Pixabay


Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Powiązane rośliny
Rośliny cebulowe
Temat miesiąca
Rośliny cebulowe
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 42, Sentencja nr:6
Tydzień 42, Sentencja nr:6
Najlepszym okresem na sadzenie drzew owocowych jest jesień (od pierwszych dni października do pierwszych przymrozków). Przed nastaniem zimy drzewka zdążą zregenerować uszkodzony system korzeniowy.
Tydzień 42, Sentencja nr:5
Tydzień 42, Sentencja nr:5
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłm chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
Tydzień 42, Sentencja nr:4
Tydzień 42, Sentencja nr:4
Krzewy róż warto teraz zasilić. Wierzchnią warstwę ziemi przemieszajmy z przefermentowanym obornikiem. Róże pienne należy zabezpieczyć przed nadchodzącą zimą. W tym celu przygina się je do ziemi i obsypuje ziemią.
Tydzień 42, Sentencja nr:2
Tydzień 42, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Twoja strona ogrodu