Syrop lawendowy – pyszny przepis od naszej Czytelniczki!
Do robienia przetworów wykorzystuje się głównie owoce i warzywa, ale można połakomić się na jeszcze jeden surowiec – kwiat! Przykładem jest pyszny syrop lawendowy. Przyrządzenie go okazuje się być proste i mało czasochłonne, a jeszcze przyjemniejsze, gdyż wykorzystujemy do jego produkcji rośliny z naszego ogrodu. Satysfakcja i pewność, że domowe przetwory są czyste i zdrowe jest niezastąpiona. Poznaj nasz przepis na syrop lawendowy.
Lawenda nie tylko piękna i pachnąca, ale pyszna!
Lawenda (Lavandula) to roślina bardzo często występująca w Polskich ogrodach. Kwitnie wyjątkowo pięknie i długo, wdzięcząc się swoimi fioletowymi, czasem różowymi lub białymi kwiatostanami. Bylina ta jest też dosyć łatwa w uprawie, dlatego corocznie zyskuje sobie rzeszę kolejnych fanów.
Lawenda pochodzi z południowych rejonów Europy i jest zaliczana do ziół. Od wieków wykorzystujemy ją do wytwarzania leków i kosmetyków, czy kosmetyków. Jej szerokie zastosowanie w kuchni skupia się głównie na słodkich potrawach i deserach.
Przepis na pyszny, słodki syrop lawendowy, który opisujemy w tym artykule podała nam Pani Łucja Żydziak. |
Przepis na syrop lawendowy
Składniki: szklanka kwiatów lawendy bez łodyżek, 1 litr wody, 1kg cukru i trzy cytryny.
- Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Do powstałego w ten sposób syropu z cukru wsypać kwiatki lawendy i dodać sok z cytryny.
- Gotować około 15 minut na małym ogniu, a potem odstawić do wystygnięcia.
- Odcedzić – najlepiej przez gazę.
- Ponownie zagotować.
- Wlać gorący syrop do wyparzonych butelek i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.
Gdy kwiatostany są w pełnym rozkwicie, przetwór ma piękny, mocno różowy kolor (1). Z później zebranych kwiatów, kolor jest nieco jaśniejszy (2), ale sam syrop smakuje równie pysznie. |
Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Łucja Żydziak, cocoparisienne/Pixabay
Komentarze