Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
19
Do góry

Syrop lawendowy

Do robienia przetworów wykorzystuje się głównie owoce i warzywa, ale można połakomić się na jeszcze jeden surowiec – kwiat! Przykładem jest pyszny syrop lawendowy. Przyrządzenie go okazuje się być proste i mało czasochłonne, a jeszcze przyjemniejsze, gdyż wykorzystujemy do jego produkcji rośliny z naszego ogrodu. Satysfakcja i pewność, że domowe przetwory są czyste i zdrowe jest niezastąpiona.

Lawenda (Lavandula) to roślina bardzo często występująca w Polskich ogrodach. Kwitnie wyjątkowo pięknie i długo, wdzięcząc się swoimi fioletowymi, czasem różowymi lub białymi kwiatostanami. Bylina ta jest też dosyć łatwa w uprawie, dlatego corocznie zyskuje sobie rzeszę kolejnych fanów.


Fot. Onkel Ramirez/Pixabay

Lawenda pochodzi z południowych rejonów Europy i jest zaliczana do ziół. Od wieków wykorzystujemy ją do wytwarzania leków i kosmetyków, czy kosmetyków. Jej szerokie zastosowanie w kuchni skupia się głównie na słodkich potrawach i deserach.


♦ Przepis na pyszny, słodki syrop lawendowy podała nam Pani Łucja Żydziak.


Fot. Łucja Żydziak

Przepis na syrop lawendowy

Składniki: szklanka kwiatów lawendy bez łodyżek, 1 litr wody, 1kg cukru i trzy cytryny.

  • Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Do powstałego w ten sposób syropu z cukru wsypać kwiatki lawendy i dodać sok z cytryny.
  • Gotować około 15 minut na małym ogniu, a potem odstawić do wystygnięcia.
  • Odcedzić – najlepiej przez gazę.
  • Ponownie zagotować.
  • Wlać gorący syrop do wyparzonych butelek i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.

Fot. Łucja Żydziak

Gdy kwiatostany są w pełnym rozkwicie, przetwór ma piękny, mocno różowy kolor (1). Z później zebranych kwiatów, kolor jest nieco jaśniejszy (2), ale sam syrop smakuje równie pysznie.

Zdjęcie tytułowe: Łucja Żydziak, cocoparisienne/Pixabay

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Wieści z branży

 

Remont ogrodu
Temat miesiąca
Remont ogrodu
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 34, Sentencja nr:6
Tydzień 34, Sentencja nr:6
Czyścimy kwiaty balkonowe w skrzynkach i donicach, aby przedłużyć ich kwitnienie. Usuwamy uschnięte liście i przekwitnięte kwiatostany. Podlewamy i nawozimy rośliny regularnie.
Tydzień 34, Sentencja nr:5
Tydzień 34, Sentencja nr:5
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 34, Sentencja nr:3
Tydzień 34, Sentencja nr:3
Pod koniec miesiąca po raz ostatni przycinamy krzewy (glicynia, jaśminowiec, żylistek) i krzewinki, które zakończyły już kwitnienie, aby ich pędy zdążyły zdrewnieć przed zimą.
Tydzień 34, Sentencja nr:2
Tydzień 34, Sentencja nr:2
Z tegorocznych pędów krzewów iglastych (cyprysiki, jałowce, żywotniki) pobieramy sadzonki. W tym celu trzeba oderwać końcówki pędów o długości 6-10 cm (powinny one obejmować piętkę, czyli fragment starszego pędu). Po zanurzeniu sadzonki w ukorzeniaczu umieszcza się ją w doniczce z torfem.
Tydzień 34, Sentencja nr:1
Tydzień 34, Sentencja nr:1
W przypadku obniżenia się poziomu wody w stawie i braku prognozy na opady uzupełnijmy jej niedobór. Zmącenia wody unikniemy stawiając na dnie stawu wiadro z umieszczoną w nim końcówką węża ogrodowego.
Twoja strona ogrodu