Logo
Logo
158
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Syrop lawendowy – pyszny przepis od naczej Czytelniczki!

Do robienia przetworów wykorzystuje się głównie owoce i warzywa, ale można połakomić się na jeszcze jeden surowiec – kwiat! Przykładem jest pyszny syrop lawendowy. Przyrządzenie go okazuje się być proste i mało czasochłonne, a jeszcze przyjemniejsze, gdyż wykorzystujemy do jego produkcji rośliny z naszego ogrodu. Satysfakcja i pewność, że domowe przetwory są czyste i zdrowe jest niezastąpiona. Poznaj nasz przepis na syrop lawendowy.

 

Lawenda nie tylko piękna i pachnąca, ale pyszna!

Lawenda (Lavandula) to roślina bardzo często występująca w Polskich ogrodach. Kwitnie wyjątkowo pięknie i długo, wdzięcząc się swoimi fioletowymi, czasem różowymi lub białymi kwiatostanami. Bylina ta jest też dosyć łatwa w uprawie, dlatego corocznie zyskuje sobie rzeszę kolejnych fanów.

Lawenda pochodzi z południowych rejonów Europy i jest zaliczana do ziół. Od wieków wykorzystujemy ją do wytwarzania leków i kosmetyków, czy kosmetyków. Jej szerokie zastosowanie w kuchni skupia się głównie na słodkich potrawach i deserach.

♦ Przepis na pyszny, słodki syrop lawendowy podała nam Pani Łucja Żydziak.


Fot. Łucja Żydziak

Przepis na syrop lawendowy

Składniki: szklanka kwiatów lawendy bez łodyżek, 1 litr wody, 1kg cukru i trzy cytryny.

  • Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Do powstałego w ten sposób syropu z cukru wsypać kwiatki lawendy i dodać sok z cytryny.
  • Gotować około 15 minut na małym ogniu, a potem odstawić do wystygnięcia.
  • Odcedzić – najlepiej przez gazę.
  • Ponownie zagotować.
  • Wlać gorący syrop do wyparzonych butelek i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.


Fot. Łucja Żydziak

Gdy kwiatostany są w pełnym rozkwicie, przetwór ma piękny, mocno różowy kolor (1). Z później zebranych kwiatów, kolor jest nieco jaśniejszy (2), ale sam syrop smakuje równie pysznie.

Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Łucja Żydziak, cocoparisienne/Pixabay


Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (11)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
RENOWACJA
Na czasie
RENOWACJA
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 16, Sentencja nr:6
Tydzień 16, Sentencja nr:6
Czas zainteresować się ozdobnymi roślinami jednorocznymi: na miejsce stałe siejemy rośliny odporne na chłód, a w szklarni rośliny wrażliwe (petunia, niecierpek).
Tydzień 16, Sentencja nr:5
Tydzień 16, Sentencja nr:5
Możemy dzielić i przesadzać byliny rabatowe, których okres kwitnienia przypada na lato i jesień (funkie, rojniki, rozchodniki).
Tydzień 16, Sentencja nr:4
Tydzień 16, Sentencja nr:4
Jeśli na trawniku pojawił się mech, dobrze jest przeprowadzić piaskowanie. Zabieg ten poprawi porowatość i przepuszczalność podłoża, a tym samym umożliwi wzrost nowym źdźbłom trawy.
Tydzień 16, Sentencja nr:2
Tydzień 16, Sentencja nr:2
Pamiętajmy o regularnym podlewaniu i nawożeniu roślin domowych bo właśnie teraz intensywnie rosną. Kwiaty domowe w dalszym ciągu możemy przesadzać i przygotowywać sadzonki.
Tydzień 16, Sentencja nr:1
Tydzień 16, Sentencja nr:1
Usuwamy pędy róż uszkodzone podczas zimy. Oprócz tego skracamy o 1/3 stare pędy, a u odmian wielkokwiatowych usuwamy także pędy słabe i rosnące w niewłaściwym kierunku.
 
Twoja strona ogrodu