Logo
Logo

Syrop lawendowy – pyszny przepis od naszej Czytelniczki!

Do robienia przetworów wykorzystuje się głównie owoce i warzywa, ale można połakomić się na jeszcze jeden surowiec – kwiat! Przykładem jest pyszny syrop lawendowy. Przyrządzenie go okazuje się być proste i mało czasochłonne, a jeszcze przyjemniejsze, gdyż wykorzystujemy do jego produkcji rośliny z naszego ogrodu. Satysfakcja i pewność, że domowe przetwory są czyste i zdrowe jest niezastąpiona. Poznaj nasz przepis na syrop lawendowy.

Spis treści
Syrop z lawendy – jakie ma właściwości i zastosowanie? Jak zrobić syrop z lawendy? Krok po kroku

Lawenda nie tylko piękna i pachnąca, ale pyszna!

Lawenda (Lavandula) to roślina bardzo często występująca w Polskich ogrodach. Kwitnie wyjątkowo pięknie i długo, wdzięcząc się swoimi fioletowymi, czasem różowymi lub białymi kwiatostanami. Bylina ta jest też dosyć łatwa w uprawie, dlatego corocznie zyskuje sobie rzeszę kolejnych fanów.

Lawenda pochodzi z południowych rejonów Europy i jest zaliczana do ziół. Od wieków wykorzystujemy ją do wytwarzania leków i kosmetyków, czy kosmetyków. Jej szerokie zastosowanie w kuchni skupia się głównie na słodkich potrawach i deserach.


Fot. Łucja Żydziak

Przepis na pyszny, słodki syrop lawendowy, który opisujemy w tym artykule podała nam Pani Łucja Żydziak.

Przepis na syrop lawendowy

Składniki: szklanka kwiatów lawendy bez łodyżek, 1 litr wody, 1kg cukru i trzy cytryny.

  • Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Do powstałego w ten sposób syropu z cukru wsypać kwiatki lawendy i dodać sok z cytryny.
  • Gotować około 15 minut na małym ogniu, a potem odstawić do wystygnięcia.
  • Odcedzić – najlepiej przez gazę.
  • Ponownie zagotować.
  • Wlać gorący syrop do wyparzonych butelek i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.


Fot. Łucja Żydziak

Gdy kwiatostany są w pełnym rozkwicie, przetwór ma piękny, mocno różowy kolor (1). Z później zebranych kwiatów, kolor jest nieco jaśniejszy (2), ale sam syrop smakuje równie pysznie.

Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: Łucja Żydziak, cocoparisienne/Pixabay

Autor
Syrop lawendowy – pyszny przepis od naszej Czytelniczki!
Syrop lawendowy – pyszny przepis od naszej Czytelniczki!
Katarzyna Jeziorska

Z wykształcenia i zamiłowania ogrodniczka oraz zielarka. Przy kawie, yerba macie czy wszelakiej herbacie chętnie rozmawia o roślinach oraz dzieli się swoimi ogrodniczymi doświadczeniami. Uwielbia pagórkowate ogrody i kuchnię pełną "zielonych smaczków". Istnieje sporo dowodów na to, że ktoś z jej przodków był hobbitem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Gość Zawiedziona

03-08-2021 07:15

Fatalny przepis! Gotowanie (nawet na małym ogniu i pod przykryciem) sprawia, że olejki eteryczne odpowiadające za "piżmowy" zapach lawendy ulatują razem z parą, a w syropie pozostaje jedynie gorzkawy, ziołowy smak przypominający smak szałwii. Za to powietrze w kuchni staje się nie ...

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl

 

 
Powiązane rośliny
Zobacz więcej
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (15)
Twoja strona ogrodu