Logo
Logo

Domowa nalewka z kwiatów lawendy – tak smakuje lato!

Lawenda to wszechstronna i uwielbiana przez wielu roślina ozdobna. Kłosy jej fioletowych kwiatów zdobią nie tylko ogrody, ale też tarasy, balkony i domowe parapety. Pamiętajmy jednak, że oprócz walorów ozdobnych lawendy zaliczane są do jednych z najstarszych ziół. Kwiaty tej byliny powszechnie wykorzystuje się w kosmetyce, medycynie i kuchni.

Poznaj nasz przepis na pyszną, domową nalewkę z kwiatów lawendy.

Lawenda to rodzaj do którego należy ok. 40 gatunków pięknych i pożytecznych roślin. Najbardziej znana jest lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia), którą spotyka się pod nazwami lawenda wonna czy też lawenda bławatek. Surowcami zielarskimi z niej pozyskiwanymi są olejek eteryczny, kwiaty i ziele. 

Zbiór jej kwiatów przeprowadza się kilkakrotnie – najczęściej w drugiej połowie lipca i w sierpniu. Należy to robić o poranku lub późniejszym popołudniem, aby ostre słońce nie powodowało zbyt mocnego parowania olejku eterycznego z ciętej przez nas rośliny.

Przepis na nalewkę z lawendy

Składniki

  • 7 łyżek kwiatów lawendy suszonej,
  • 1 litr wódki 40%,
  • 400 g miodu naturalnego, np. lipowego,
  • 3 duże cytryny,
  • 1 pomarańcza,
  • 4 goździki,
  • 3 szczypty imbiru.

Przygotowanie

  1. Na dnie szklanego słoja układamy pocięte cytryny i pomarańczę, które wcześniej obraliśmy ze skórki (niektórzy radzą sparzyć je przed obieraniem).
  2. Owoce lekko uciskamy, aby wypuściły trochę soku po czym wsypujemy kwiaty suszonej lawendy, goździki i imbir.
  3. Wszystko zalewamy alkoholem.
  4. Słoik odkładamy w ciemne miejsce – możemy nim od czasu do czasu potrząsnąć, aby składniki lepiej się wymieszały.
  5. Po dwóch tygodniach dodajemy miodu i odstawiamy na jeszcze jeden tydzień.
  6. Po tym czasie nastawiamy nalewkę do leżakowania: przelewamy płyn przez gazę (filtrowanie) i wlewamy do butelek.

GOTOWE!

Butelki z nalewką lawendową, fot. shaiith - Fotolia
Fot. shaiith/Fotolia

Nalewka z lawendy nadaję się do picia już po miesiącu od zaczęcia leżakowania, choć jak to z nalewkami bywa – im dłużej tym lepiej. Przyjęło się, że jest najlepsza po ok. roku. Gotowy trunek powinien mieć ciemno-żółtą barwę.

Niekiedy możemy znaleźć zalecenia picia jej przy dolegliwościach takich jak: podwyższona nerwowość, napięcie mięśni, skurcze mięśni czy wzdęcia. Dodatkowo ma pomagać przy bólach głowy i depresji.


Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: shaiith/Fotolia

Autor
Domowa nalewka z kwiatów lawendy – tak smakuje lato!
Domowa nalewka z kwiatów lawendy – tak smakuje lato!
Katarzyna Jeziorska

Z wykształcenia i zamiłowania ogrodniczka oraz zielarka. Przy kawie, yerba macie czy wszelakiej herbacie chętnie rozmawia o roślinach oraz dzieli się swoimi ogrodniczymi doświadczeniami. Uwielbia pagórkowate ogrody i kuchnię pełną "zielonych smaczków". Istnieje sporo dowodów na to, że ktoś z jej przodków był hobbitem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Gość Ewelina

14-07-2020 12:56

Nie wiedziałam, że można z lawendy robić nalewkę! Ja do tej pory tylko suszyłam kwiaty dla zapachu, do szafy i robiłam z nich orzeźwiającą lemoniadę. Muszę spróbować!

Gość Goplana

11-03-2020 13:40

Gdzieś czytałam, że można ją robić z całej rośliny - w sensie z ziela, a nie tylko z kwiatów. Czy to prawda?

Gość kwiatowa

11-03-2020 13:36

O, to wspaniała inspiracja na nowy sezon – na pewno w tym roku taką nalewkę przygotuję!

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl

 

 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)
Twoja strona ogrodu