Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2021
18
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Lawenda – jakie ma właściwości lecznicze i jak ją stosować?

Lawenda ze względów dekoracyjnych często pojawia się w ogrodach czy na balkonach. Warto jednak pamiętać, że ta roślina o delikatnych, fioletowych kwiatach i pięknym zapachu kryje w sobie wiele właściwości. W medycynie naturalnej i kosmetyce stosowana jest od wieków, a wykorzystywane są zarówno jej kwiaty, jak i występujący w niej olejek eteryczny. W przypadku jakich dolegliwości pomoże nam lawenda?

 

Co zawiera lawenda?

Zanim poznamy dokładne zastosowanie lawendy (Lavandula) i dowiemy się, w jakich sytuacjach może nam pomóc, warto wiedzieć, co w sobie kryje. Przecież to właśnie budujące ją składniki są źródłem jej szerokiego działania. 

Korzystać z nich możemy, przygotowując z suszonych kwiatów lawendy napar. Najcenniejszym składnikiem lawendy jest jednak olejek eteryczny. Warto wiedzieć, że dokładny skład olejku może się różnić w zależności od odmiany czy jakości rośliny.

  • Kwiaty lawendy zawierają w sobie: garbniki, kumaryny, triterpeny, antocyjany, fitosterole, a także kwasy organiczne i sole mineralne.
  • Olejek lawendowy zawiera w sobie: linalol, geraniol, furfurol, β-cymen, borneol, cyneol oraz α-terpineol.

Nic nie zmienia właściwości leczniczych lawendy jak i olejku lawendowego. Nie wpływa to również na jego aromat, a tym samym na zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Jak działa lawenda?

Działanie suszonych kwiatów lawendy

Napar z kwiatów lawendy jest przede wszystkim stosowany w przypadku dolegliwości ze strony układu trawiennego. Występujące w nim składniki pobudzają produkcję soków żołądkowych i żółci, zwiększają apetyt, przyspieszają trawienie i ruchy perystaltyczne jelit, a także dzięki działaniu rozkurczowemu łagodzą kolki oraz wzdęcia. Z tego względu napar z lawendy pomaga także łagodzić bóle miesiączkowe.

Suszone kwiaty lawendy można też dodać do relaksacyjnej i wyciszającej kąpieli, a w przypadku bezsenności saszetki wypełnione nimi umieścić w pobliżu poduszki.

Warto po niego sięgać również podczas zapalenia pęcherza, w stanie pobudzenia nerwowego czy w przypadku nerwobóli.

Działanie olejku lawendowego

Olejek lawendowy wykazuje jednocześnie działanie uspokajające oraz pobudzające. Ponadto działa antyseptyczne i przeciwbakteryjnie.

Zawarte w nim składniki wpływają na układ nerwowy i pomagają zmniejszyć napięcie nerwowe i pozbyć się uczucia niepokoju. Tym samym wpływają również pozytywnie na jakość snu. Podczas migrenowego bólu głowy lub spowodowanego stresem, ulgę przyniesie posmarowanie skroni kroplą olejku. Natomiast w przypadku zmęczenia aromat lawendy pobudza aktywność umysłową. Dlatego po męczącym i długim dniu można dodać kilka kropel olejku do kąpieli.

Olejek lawendowy, fot. Christin Hume - Unsplash
Fot. Christin Hume/Unsplash

Ze względu na działanie antybakteryjne olejek lawendowy wykorzystywany jest w produkcji maści zalecanych w przypadku trudno gojących się ran. Sam olejek lawendowy można wcierać między innymi po ugryzieniu komara. W ten sposób może być także stosowany w razie dolegliwości reumatycznych, kiedy to zadziała przeciwbólowo. Dzięki właściwościom antyseptycznym i bakteriobójczym olejek lawendowy jest także wsparciem podczas leczenia infekcji. Możemy wykorzystać go między innymi do płukania jamy ustnej i gardła, a także do inhalacji.

Olejek lawendowy, choć ma różne właściwości, najczęściej stosuje się jako środek uspokajający.

Lawenda w kosmetyce

Wykazywane przez olejek lawendowy właściwości antyseptyczne sprawiają, że pomocny jest w leczeniu trądziku. Ułatwia gojenie oraz regenerację naskórka. Z tego powodu jest także często składnikiem toników czy kremów przeznaczonych do skóry wrażliwej.

Jest to także cenny składnik kosmetyków do skóry głowy oraz włosów. Pomaga nawilżyć skórę i zwalczyć łupież. Przyspiesza porost włosów, a także je odżywia i nadaje im blasku.

Kiedy unikać lawendy?

Olejek lawendowy nie może być stosowany:

  • doustnie w przypadku wrzodów,
  • stanów zapalnych żołądka i jelit,
  • chorób wątroby, nerek,
  • a także w trakcie ciąży.

Przed przyjmowaniem syropów na bazie lawendy oraz naparów należy skonsultować się z lekarzem (szczególnie w przypadku używania jednocześnie barbituranów, benzodiazepiny, butabarbitalu, diazepamu, lorazepamu oraz leków na nadciśnienie). Natomiast przed zastosowaniem na skórę powinien zostać rozcieńczony olejem.

Decydując się na płukanie olejkiem lawendowym jamy ustnej oraz gardła, trzeba robić to ostrożnie, ponieważ doustne przyjęcia zbyt dużej dawki może skutkować stanem zapalnym błony śluzowej żołądka i jelit. Natomiast użycie zbyt dużej ilości do nacierania może powodować zaczerwienienia i zbytnie rozgrzanie skóry.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Botamochy / Depositphotos
G.T.

Tagi
Newsletter
Zapisz się na newsletter, aby otrzymywać od nas bezpłatne porady ogrodnicze!
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
Nowe treści

 

Ważne tematy
Lista zakupów
Nowe rośliny w katalogu
Zostań redaktorem!

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.


Komentarze

Gość Mafioła

25-10-2021 11:33

Kocham lawendę! Oprócz olejków, polecam też wieszać jej ususzone kwiaty w garderobie lub szafie - nie dość, że nasze swetry będą pięknie pachnąć to lawenda odstrasza mole. Pozdrawiam!

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
ŚWIĘTA
Na czasie
ŚWIĘTA
Zobacz więcej
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu