Fioletowy kalafior kusi kolorem. Czy naprawdę jest "zdrowszy" od białego?

Fioletowy kalafior kusi kolorem. Czy naprawdę jest zdrowszy od białego

Fioletowe kalafiory wyglądają jak małe dzieła sztuki i natychmiast przyciągają wzrok na straganie. Ale czy za intensywną barwą idą realne korzyści dla zdrowia, czy to tylko efekt "wow"? Czy różnią się w smaku, albo mają więcej zdrowych składników niż ich klasyczne, biało-kremowe odpowiedniki? Sprawdź.

Posłuchaj
00:00

Kalafior – co to za warzywo i dlaczego jest tak lubiane?

Kalafior to warzywo kapustne o zwartej róży (kwiatostanie) osadzonej na mięsistych łodygach. Na talerz najczęściej trafiają właśnie one, ale jadalne są także liście i głąb – po usunięciu twardych części świetnie sprawdzają się w kuchni. Jest jednym z ulubionych warzyw, bo ma delikatny, lekko orzechowy smak, jest niskokaloryczny i dostarcza błonnika, witaminy C i folianów. Dobrze chłonie przyprawy, pasuje do wielu dań i łatwo go przygotować.

Kalafior jest pyszny w każdym wydaniu, ale przyjęło się, że najlepiej stawiać na parowanie w wysokiej temperaturze oraz krótkie gotowanie do "al dente", aby zachować chrupkość i wartości odżywcze. A liście? Można je potraktować jak zielone warzywa – są dobre do pieczenia i podsmażania. Nie wyrzucaj też łodyg – są świetne do robienia kremów, purée czy placków.

Skąd fioletowy kolor kalafiora i co z niego wynika?

Fiolet w kalafiorze i wszystkich innych warzywach oraz owocach pochodzi z obecności antocyjanów – naturalnych barwników roślinnych. Są one jednocześnie związkami o działaniu przeciwutleniającym. To oznacza, że mogą wspierać ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

(Stres oksydacyjny to stan, w którym w organizmie jest za dużo reaktywnych form tlenu, tj. wolnych rodników, w stosunku do antyoksydantów, przez co dochodzi do uszkodzeń komórek, białek, lipidów i DNA.)

Czy fioletowy jest "zdrowszy"?

W pewnym stopniu – tak, bo daje dodatkową porcję antyoksydantów. Jednak nie należy popadać w przesadę i jeść tylko warzywa "fioletowe" – najkorzystniej jest wybierać różne kolory warzyw, bo każdy z nich to inny zestaw związków. W praktyce wygrywa różnorodność na talerzu, a nie pojedynczy "superprodukt".

Fioletowy vs biały: co jeszcze mają w środku?

Oba typy są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminę C i foliany. Fioletowe odmiany dorzucają antocyjany, dzięki czemu profil związków roślinnych jest szerszy. Z kolei biały kalafior nie jest "uboższy" – wciąż dostarcza m.in. glukozynolany, z których powstają izotiocyjaniany, cenione w diecie roślinnej.

Różyczki fioletowego kalafiora, zbliżenie, gotowe do gotowania
Fot. Anna Hoychuk / AdobeStock
Różnice w składzie kalafiorów białego i fiolegowego nie są znaczące – to raczej drobne akcenty (np. dodatkowe antocyjany w fioletowym), a nie przepaść w wartości odżywczej.

Jak gotować, żeby nie stracić koloru i wartości?

Antocyjany są wrażliwe na długie gotowanie w wodzie. Najlepiej parować krótko, gotować al dente lub piec w wysokiej temperaturze (krótko, z olejem i przyprawami). Dodatek soku z cytryny pomaga utrzymać barwę; z kolei zasadowe środowisko „gasi” fiolet. Dla białka roślinnego i błonnika technika obróbki ma mniejsze znaczenie niż czas i ilość wody – im krócej i „suchej”, tym lepiej.

▶ Poznaj ciekawy przepis: Kalafior pieczony z przyprawami – w sam raz na kolację

Dla kogo ostrożność?

Warzywa kapustne mogą powodować wzmożone wzdęcia u wrażliwych osób – wtedy warto zacząć od małych porcji i wybierać obróbkę cieplną. Przy problemach z tarczycą zaleca się nie jeść dużych ilości surowych krzyżowych; gotowanie ogranicza działanie związków wolotwórczych. To zalecenia ostrożności, a nie zakazy – dietę zawsze warto dopasować do zaleceń lekarza lub dietetyka.

Zdjęcie tytułowe: Anna Hoychuk / AdobeStock

To się przyda
Warzywniak - podwyższona grządka - brąz GPPS - Vegano - 150 x 75 x 30 cm
Warzywniak - podwyższona grządka - brąz GPPS - Vegano - 150 x 75 x 30 cm
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje