Kalafior Brassica oleracea var.botrytis

Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)
Kalafior (Brassica oleracea var.botrytis) | To roślina, którą pokochasz za wyjątkowy smak, wysoką wartość odżywczą i szerokie zastosowanie w kuchni. Wymaga słonecznego stanowiska, żyznej gleby i regularnego podlewania, ale odwdzięcza się dorodną, zwartą główką – tzw. różą – idealną do gotowania, pieczenia i jedzenia na surowo. Kalafior to warzywo, które warto mieć w każdym ogrodzie, zarówno dla zdrowia, jak i dla smaku
Posłuchaj
00:00
22
Gleba: przepuszczalna, bogata w wapń, żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: żółte
Kwiatostan: grono
Kwiaty: pojedyncze, drobne
Odczyn gleby: zasadowa, obojętna, lekko zasadowa
Pokrój: kępy, wzniesiony, rozłożysty
Przydatność do spożycia: liście, kwiaty
Wysokość: 50-70 cm
Okres kwitnienia: VIII, IX
Kolor owoców: brunatne
Wilgotność: gleba wilgotna, gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina jadalna
Spis treści
Opis rośliny Wymagania i uprawa Wysiewanie Pielęgnacja Szkodniki i choroby Zastosowanie Ciekawostki

Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis) to jednoroczne warzywo należące do rodziny kapustowatych (Brassicaceae), znane i cenione na całym świecie za swój delikatny smak, wysoką wartość odżywczą oraz uniwersalne zastosowanie kulinarne. Pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego, a w Europie znany jest już od czasów starożytnych.

Jak wygląda kalafior? Czym się charakteryzuje ta roślina?

Kalafior to jednoroczne warzywo osiągające wysokość 50-70 cm. Tworzy skróconą łodygę, z której wyrasta szeroka rozeta dużych, lancetowatych liści o zielonej barwie, często z woskowym nalotem. Liście te otulają centralną część rośliny – tzw. różę, chroniąc ją przed światłem i uszkodzeniami.

Róża kalafiora to przekształcony, silnie zagęszczony kwiatostan złożony z mięsistych, zgrubiałych zawiązków kwiatowych. Najczęściej ma kolor biały lub kremowy, ale istnieją także odmiany fioletowe, zielone i pomarańczowe. Młoda róża ukryta jest w liściach i rośnie stopniowo, osiągając masę od kilkuset gramów do kilku kilogramów. Z czasem, jeśli nie zostanie zebrana, rozluźnia się, a z jej środka wyrasta pęd kwiatostanowy.

Kalafior zakwita latem (VIII-IX) – na szczycie pędu pojawiają się drobne, żółte kwiaty zebrane w grono. Po zapyleniu tworzą się wąskie łuszczyny z drobnymi, brązowymi nasionami.

Roślina ma płytki system korzeniowy.

Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025

Jakie wymagania uprawowe ma kalafior?

Kalafior to warzywo dość trudne w uprawie. Ma duże wymagania pokarmowe i glebowe – by dobrze plonować potrzebuje gleb umiarkowanie wilgotnych, próchniczych, zasobnych w składniki pokarmowe (szczególnie w wapń), o pH zbliżonym do obojętnego. Nie należy go sadzić na kwaśnych glebach. Preferuje stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru.

Wysiewanie

Siew jest uzależniony od oczekiwanego terminu zbioru (odmiany) i warunków klimatycznych. Nasiona kalafiora wysiewa się do inspektu lub na rozsadnik zwykle od końca kwietnia do czerwca, w zależności od odmiany. Rozsadę sadzi się po zahartowaniu w czerwcu-lipcu w rozstawie 60 x 50 cm.

Zbiór możliwy jest od czerwca aż do późnej jesieni.

Lista zakupów ▶ Przygotuj ogród na jesień. Te produkty sprawdzą się we wrześniu idealnie

Pielęgnacja

W trakcie uprawy trzeba dbać o regularne podlewanie – szczególnie w okresie formowania się główek. Kalafior warto też zasilać ekologicznymi nawozami organicznymi oraz mineralnymi – szczególnie bogatymi w azot, potas i wapń.

Rośliny należy także odchwaszczać i w razie potrzeby obsypywać glebą u podstawy. Kalafiory są stosunkowo wrażliwe na wahania temperatury i suszę, co może prowadzić do deformacji róż lub ich przedwczesnego rozluźniania się.

Choroby i szkodniki

Do najczęstszych chorób i szkodników kalafiora należą: kiła kapusty, czarna zgnilizna, mączniak rzekomy oraz szkodniki takie jak śmietka kapuściana, bielinek kapustnik i mszyce. Dlatego ważne jest stosowanie odpowiedniego płodozmianu, odkażanie gleby oraz monitorowanie roślin w czasie sezonu.

Nasz sklep ogrodniczy ▶ Szukasz produktów do ogrodu i pielęgnacji roślin? Sprawdź nasze nowości i promocjePrezent do każdego zamówienia!

Zastosowanie kalafiora w kuchni i nie tylko

Kalafior to warzywo niezwykle wartościowe żywieniowo – zawiera sporo witamin (róże kalafiora zawierają znaczne ilości witamin C, K, B1, B2, Bi sole mineralne – m.in. sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk), błonnika, kwasu foliowego oraz związków siarki o działaniu przeciwnowotworowym. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego często gości w dietach redukcyjnych i prozdrowotnych. Można go spożywać gotowanego, pieczonego, grillowanego, a także na surowo – w formie sałatek lub jako chrupiąca przekąska.

Podczas gotowania warzywo wydziela specyficzny zapach, który nadają mu zawarte w różach olejki eteryczne.

W ogrodzie kalafior prezentuje się bardzo dekoracyjnie – zwłaszcza odmiany barwne – i może być uprawiany zarówno w gruncie, jak i w skrzyniach czy podwyższonych grządkach. To warzywo wymagające, ale odwdzięczające się dorodnymi, jędrnymi główkami i szerokim wachlarzem zastosowań kulinarnych.

Ciekawostki o kalafiorze

Do Polski sprowadzono go na przełomie XVI i XVII wieku. Mark Twain stwierdził, że "kalafior to nic innego jak kapusta z wyższym wykształceniem".


Zdjęcia: orestligetka, Peter Oetelshofen, Artyponds, Gaston, simona / AdobeStock

To się przyda
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Powiązane artykuły
Nowe rośliny tygodnia
Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone! Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery