Co warto wiedzieć przed wysiewem kalafiorów?
Należy pamiętać, że odmiany kalafiorów dzielimy (ze względu na porę dojrzewania) na wczesne, średnie i późne i od tego zależy termin wysiewu lub sadzenia do gruntu. Choć zwykle kalafiory uprawia się z zakupionej, gotowej rozsady, to można także wysiać nasiona samodzielnie i wyhodować własną rozsadę.
Kalafiory na wczesny zbiór
Gdy planujemy uprawę najwcześniejszych odmian, musimy wysiać nasiona na rozsadę dość wcześnie, czyli w połowie lutego. W tym przypadku, rozsada jest gotowa do sadzenia na miejsce stałe w gruncie około połowy kwietnia. Z kolei nasiona kalafiora odmian średnich (na zbiór letni ) wysiewa się w na przełomie marca i kwietnia, a rozsadę sadzi się w ogrodzie w połowie maja.
Późny zbiór
Nasiona najpóźniejszych odmian (na zbiór jesienny) wysiewa się na rozsadę w połowie maja do pierwszych dni czerwca. Rozsada jest gotowa do sadzenia pod koniec czerwca lub na początku lipca. Późniejsze odmiany kalafiora (na zbiór letni i jesienny) można wysiewać też od razu do gruntu, na ogrodową grządkę od połowy kwietnia do czerwca.
Jak wysiewać nasiona kalafiora? Rozsada krok po kroku
1. Ziemia i doniczki
Do wysiewu rozsady najlepiej przygotować tzw. wielodoniczki i wypełnić je żyznym (czystym) podłożem - najlepiej zaopatrzyć się w gotowe podłoże do wysiewu nasion. Wypełniamy nim doniczki i lekko ubijamy (dobrze, żeby było lekko wilgotne). Można także wysiać nasiona do większych doniczek lub skrzynek, ale wtedy po około 2 tygodniach siewki należy przepikować (rozsadzić do większych doniczek. Dlatego łatwiej jest wysiewać je od razu do wspomnianych wielodoniczek (nie ma konieczności pikowania, a sama rozsada jest także zdrowsza i silniejsza.
2. Wysiew nasion
Następnie w każdej doniczce robimy otworek (np. cienkim drewnianym patyczkiem) i umieszczamy w nim nasiona na głębokość około 1 cm. Posadzone nasionka nawadniamy, ale bardzo ostrożnie, tak by zbyt duży strumień wody ich nie wypłukał. Poza tym, nadmiar wilgoci w glebie może niekorzystnie wpływać na kiełkowanie i powodować gnicie. Najlepiej podłoże za pomocą zraszacza (mgiełka wodna).
3. Warunki
Rozsadę należy produkować w ciepłym i w miarę jasnym pomieszczeniu (odmiany najwcześniejsze mogą wymagać doświetlania). Nasiona do kiełkowania wymagają odpowiedniej temperatury – około 18-20°C i nieco mniej - w granicach 14-16°C po wschodach. Zwykle produkcja rozsady trwa około 5-6 tygodni.
Jak dbać o kalafiora w warzywniku?
Ziemia
Warto pamiętać, że kalafior najlepiej rośnie na dość żyznej, bogatej w składniki pokarmowe glebie. Dlatego najlepiej byłoby poprzedniej jesieni zasilić glebę nawozem organicznym (np. kompostem lub obornikiem) i dobrze spulchnić. Kalafiory nie udadzą się na glebach piaszczystych oraz kwaśnych – optymalny odczyn powinien być zbliżony do obojętnego (pH 6,5). Najlepsze będą gleby gliniasto-piaszczyste, ale bogate w próchnicę i składniki odżywcze (np. wapń).
Miejsce
Na wysiew i uprawę kalafiorów najlepiej przeznaczyć miejsce dobrze nasłonecznione (lub w półcieniu) oraz osłonięte przed silnymi wiatrami.
Towarzystwo
Warto także pamiętać, że kalafior szybciej będzie rósł i dawał lepszy plon, jeśli posadzimy go w miejscu, gdzie wcześniej rosły ziemniaki, por, ogórki, pomidory, marchew, czy groch. Z kolei nie należy planować uprawy kalafiorów na grządkach, gdzie wcześniej uprawiane były inne rośliny kapustne, czyli np. kapusta, kalarepa (lub w ich sąsiedztwie).
Sadzenie
Jeśli sadzimy większą ilość kalafiorów, najlepiej zrobić to w rzędach co 40-50 cm, a sadzonki w rzędzie umieszczamy co około 40-50 cm (lub więcej w zależności od odmiany).
Pielęgnacja
W czasie dalszej uprawy w ogrodzie należy pamiętać przede wszystkim o regularnym nawadnianiu (z umiarem) i odchwaszczaniu sadzonek kalafiorów.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: kolaż – zlikovec / Depositphotos oraz Engin Akyurt / Pixabay