Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2019
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Warzywa KAPUSTNE - gatunki i uprawa

Do warzyw kapustnych zalicza się 9 roślin z rodziny krzyżowych. W przydomowych warzywnikach najczęściej uprawia się kapustę białą głowiasta oraz kalafior. Dowiedz się, jakie są pozostałe gatunki w tej grupie warzyw oraz jak należy je pielęgnować.

Do warzyw kapustnych zaliczane są:

  • kapusta głowiasta biała (Brassica oleracea var. capitata f. alba),
  • kapusta głowiasta czerwona (Brassica oleracea var. capitata f. rubra),
  • kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda),
  • kapusta pekińska (Brassica pekinensis),
  • brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera),
  • kalafior (Brassica oleracea var. botrytis),
  • brokuł (Brassica oleracea var. botrytis italica),
  • kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes),
  • jarmuż (Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica).

Warzywa kapustne należą do rodziny krzyżowych (Cruciferae). W ogródkach przydomowych najczęściej uprawiana jest kapusta głowiasta oraz kalafior.

Częścią jadalną tych warzyw są liście i łodygi (kapusty, brukselka, kalarepa, jarmuż) lub nierozwinięte kwiatostany – brokuł i kalafior.

Wymagania warzyw kapustnych

Warzywa kapustne nie mają wysokich wymagań cieplnych - optymalna temperatura do wzrostu wynosi 15 - 20°C. Są odporne na niskie temperatury - znoszą krótkotrwałe spadki temperatury poniżej 0°C. Dłuższe okresu chłodu mogą wywołać zjawisko pośpiechowatości - wydawanie kwiatów w pierwszym roku uprawy roślin dwuletnich (kapusta głowiasta biała i czerwona, kapusta włoska i brukselka).

Wymagania świetlne warzyw kapustnych są bardzo wysokie. Niedobór światła powoduje wybieganie roślin - nadmierne wydłużanie się części nadziemnej oraz utratę intensywnie zielonej barwy. Nadmiar światła i wysoka temperatura w okresie wykształcania się róż kalafiora, powodują ich żółknięcie.

Warzywa kapustne mają także wysokie wymagania pokarmowe - powinny być uprawiane w pierwszym roku po oborniku. Wymagają dodatkowo intensywnego nawożenia pogłównego nawozami mineralnymi. Najlepsze do uprawy warzyw kapustnych są gleby zwięzłe o wysokiej zawartości substancji organicznej i odczynie obojętnym (pH 6,2 - 7,0) lub lekko kwaśnym.

kapusta fot. Elena Escagedo - Pixabay.com

Warzywa kapustne mają wysokie wymagania wodne - potrzebują częstego podlewania. Gleba powinna być stale lekko wilgotna. Wahania wilgotności powodują pękanie główek kapust.

Płodozmian

Warzywa kapustne są dobrym przedplonem dla większości innych warzyw. Nie powinny być jednak uprawiane po sobie, ani po warzywach rzepowatych.

Warzywa kapustne - z siewu czy z rozsady?

Większość warzyw kapustnych uprawianych jest z rozsady produkowanej pod osłonami lub na rozsadniku. Rozsadę warzyw kapustnych można przygotować w domu.

Rozsadę kapusty głowiastej (białej, czerwonej, włoskiej), brokuła, kalafiora i kapusty pekińskiej należy założyć już w lutym.

Produkcja rozsady trwa 7 – 8 tygodni. W tym okresie roślinom należy zapewnić wysoką wilgotność oraz stałą temperaturę (18 - 20°C do wschodów, 14 - 18°C po wschodach w dzień, 12 - 14°C po wschodach w nocy oraz 10 - 12°C w końcowym etapie produkcji rozsady).

kapusta fot. 821292 - Pixabay.com

Gotową rozsadę można także kupić, należy jednak pamiętać aby nie kupować jej z niewiadomego źródła (np. na bazarach). Nie mamy wtedy pewności co do odmiany rośliny oraz jej zdrowotności. Nasiona do produkcji rozsady warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. W tym czasie w większości supermarketów typu Dom&Ogród rozpoczyna się już sezon na nasiona.

Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nie należy kupować nasion na wagę! Należy wybierać nasiona renomowanych producentów. Powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany są informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.

Pielęgnacja warzyw kapustnych

Pielęgnacja roślin kapustnych na miejscu stałym nie jest bardzo pracochłonna, gdyż dzięki ich dużym liściom rozwój chwastów jest ograniczony. Wymagają jednak częstego podlewania oraz nawożenia pogłównego.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Julio César García - Pixabay.com

Może to Cię zainteresuje...
Pokaż więcej (6)
Nowe treści
Porady na ten tydzień
Tydzień 8, Sentencja nr:5
Tydzień 8, Sentencja nr:5
Rośliny zimozielone i iglaste warto cieniować. Podczas pogodnych dni silne słońce wysusza bowiem rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwia uzupełnienie strat wody. Do cieniowania można użyć agrowłókniny. Podczas odwilży podlewajmy iglaki, szczególnie te, które rosną w pojemnikach
Tydzień 8, Sentencja nr:4
Tydzień 8, Sentencja nr:4
Jeśli wstawimy do wazonu z wodą gałązki wcześnie kwitnących krzewów (forsycja pośrednia, migdałek trójklapowy, pigwowiec pośredni) - zakwitną i staną się piękną dekoracją wnętrza
Przeczytaj także:
Tydzień 8, Sentencja nr:3
Tydzień 8, Sentencja nr:3
Dobry czas na zaplanowanie obsadzenia rabat i zakup nasion, nawozów czy narzędzi ogrodowych, które potrzebne będą w nadchodzącym sezonie
Tydzień 8, Sentencja nr:2
Tydzień 8, Sentencja nr:2
Możemy rozpocząć wysiewanie nasion warzyw na rozsadę (pomidor, por, bakłażan), jak również nasion roślin jednorocznych (lobelia, szałwia, tunbergia)
Tydzień 8, Sentencja nr:1
Tydzień 8, Sentencja nr:1
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu pamiętajmy, aby nie przysypywać trawnika. Ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni. Jeśli jednak w obrębie trawnika powstanie warstwa zamarzniętego śniegu, należy ją rozkruszyć
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu