Warzywa KAPUSTNE - gatunki i uprawa
Do warzyw kapustnych zalicza się 9 roślin z rodziny krzyżowych. W przydomowych warzywnikach najczęściej uprawia się kapustę białą głowiasta oraz kalafior. Dowiedz się, jakie są pozostałe gatunki w tej grupie warzyw oraz jak należy je pielęgnować.
Do warzyw kapustnych zaliczane są:
|
|
Warzywa kapustne należą do rodziny krzyżowych (Cruciferae). W ogródkach przydomowych najczęściej uprawiana jest kapusta głowiasta oraz kalafior.
Częścią jadalną tych warzyw są liście i łodygi (kapusty, brukselka, kalarepa, jarmuż) lub nierozwinięte kwiatostany – brokuł i kalafior.
Wymagania warzyw kapustnych
Warzywa kapustne nie mają wysokich wymagań cieplnych - optymalna temperatura do wzrostu wynosi 15 - 20°C. Są odporne na niskie temperatury - znoszą krótkotrwałe spadki temperatury poniżej 0°C. Dłuższe okresu chłodu mogą wywołać zjawisko pośpiechowatości - wydawanie kwiatów w pierwszym roku uprawy roślin dwuletnich (kapusta głowiasta biała i czerwona, kapusta włoska i brukselka).
Wymagania świetlne warzyw kapustnych są bardzo wysokie. Niedobór światła powoduje wybieganie roślin - nadmierne wydłużanie się części nadziemnej oraz utratę intensywnie zielonej barwy. Nadmiar światła i wysoka temperatura w okresie wykształcania się róż kalafiora, powodują ich żółknięcie.
Warzywa kapustne mają także wysokie wymagania pokarmowe - powinny być uprawiane w pierwszym roku po oborniku. Wymagają dodatkowo intensywnego nawożenia pogłównego nawozami mineralnymi. Najlepsze do uprawy warzyw kapustnych są gleby zwięzłe o wysokiej zawartości substancji organicznej i odczynie obojętnym (pH 6,2 - 7,0) lub lekko kwaśnym.
![]() |
Warzywa kapustne mają wysokie wymagania wodne - potrzebują częstego podlewania. Gleba powinna być stale lekko wilgotna. Wahania wilgotności powodują pękanie główek kapust.
Płodozmian
Warzywa kapustne są dobrym przedplonem dla większości innych warzyw. Nie powinny być jednak uprawiane po sobie, ani po warzywach rzepowatych.
Warzywa kapustne - z siewu czy z rozsady?
Większość warzyw kapustnych uprawianych jest z rozsady produkowanej pod osłonami lub na rozsadniku. Rozsadę warzyw kapustnych można przygotować w domu.
Rozsadę kapusty głowiastej (białej, czerwonej, włoskiej), brokuła, kalafiora i kapusty pekińskiej należy założyć już w lutym.
Produkcja rozsady trwa 7 – 8 tygodni. W tym okresie roślinom należy zapewnić wysoką wilgotność oraz stałą temperaturę (18 - 20°C do wschodów, 14 - 18°C po wschodach w dzień, 12 - 14°C po wschodach w nocy oraz 10 - 12°C w końcowym etapie produkcji rozsady).
![]() |
Gotową rozsadę można także kupić, należy jednak pamiętać aby nie kupować jej z niewiadomego źródła (np. na bazarach). Nie mamy wtedy pewności co do odmiany rośliny oraz jej zdrowotności. Nasiona do produkcji rozsady warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. W tym czasie w większości supermarketów typu Dom&Ogród rozpoczyna się już sezon na nasiona.
Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nie należy kupować nasion na wagę! Należy wybierać nasiona renomowanych producentów. Powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany są informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.
Pielęgnacja warzyw kapustnych
Pielęgnacja roślin kapustnych na miejscu stałym nie jest bardzo pracochłonna, gdyż dzięki ich dużym liściom rozwój chwastów jest ograniczony. Wymagają jednak częstego podlewania oraz nawożenia pogłównego.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Julio César García - Pixabay.com
Komentarze