Szpinak musztardowy / Komatsuna Brassica rapa perviridis

Szpinak musztardowy Komatsuna, fot. kariphoto - Depositphotos
Szpinak musztardowy / Komatsuna (Brassica rapa perviridis) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
Gleba: przepuszczalna, żyzna, próchniczna
Odczyn gleby: obojętna
Wysokość: 30-35 cm
Okres kwitnienia: VI, VII
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: pojemniki, roślina jadalna, rabaty

Szpinak musztardowy (Brassica rapa var. perviridis) nazywany też komatsuną lub kapustą japońską jest uprawną odmianą kapusty właściwej (Brassica rapa). Roślina najbardziej ceniona jest w Japonii i krajach Azjatyckich, ale bywa też uprawiana w wielu innych krajach świata.

Szpinak musztardowy to warzywo liściaste dorastające do ok. 30-35 cm. wys. Tworzy długie, odziomkowe liście, z białym, kruchym, długim, smukłym, mięsistym ogonkiem i szeroko-owalną lub jajowatą, miękką, dużą, ciemnozieloną lub bordowo-fioletową blaszką liściową. Liście zebrane są ponad ziemią w gęstą, zwartą rozetę (warzywo pokrojem przypomina chińską kapustę Pak Choi, z która jest spokrewnione).

Wczesnym latem roślina zakwita, wydając małe, żółte, pojedyncze, czteropłatkowe kwiaty, zebrane na szczytach dość wysokich, wzniesionych pędów w małe, luźne groniaste kwiatostany. Po przekwitnieniu kwiaty przekształcają się w zielone owocostany (strąki), wypełnione drobnymi, kulistymi, ciemnymi nasionami.

Wymagania i uprawa

Komatsuna w uprawie preferuje słoneczne stanowisko i próchniczą, żyzną, przepuszczalną, ale stale lekko wilgotną glebę. Jest rośliną dnia krótkiego (zakwita w czasie dnia długiego i nie lubi upałów), dlatego polecana jest jej wiosenna lub późnoletnia uprawa.

Komatsunę uprawia się z nasion sianych wprost do gruntu wczesną wiosną (III-IV) lub pod koniec lata (VIII-IX). Rośnie bardzo szybko, dlatego już po 4-5 tyg. od siewu można przeprowadzać pierwsze zbiory jej liści.

Zwykle dobrze znosi przymrozki, ale przed zapowiadanym, silniejszym ochłodzeniem, można na krótko okryć ją cienką, wiosenną włókniną.

Zastosowanie

Komatsunę zwykle uprawia się w gruncie, ale można też sadzić ją w dużych donicach na balkonach lub tarasach. Bardzo popularna jest także jej uprawa na kiełki.

Warzywo jest bardzo wartościowe, bogate w minerały (przede wszystkim wapń) i witaminy (głównie C). Wbrew swojej potocznej nazwie, nie ma jednak musztardowego, pikantnego smaku, ale delikatny, łagodny i słodkawy. Może być spożywane na surowo i dodawane do sałatek, surówek czy kanapek, ale też smażone, duszone, zapiekane i gotowane (np. w zupach).

Liście najlepiej zbierać jeszcze przed kwitnieniem roślin, gdyż wtedy są najsmaczniejsze. Liście z kwitnących roślin mają gorszy smak i są twardsze oraz goryczkowe. W czasie kwitnienia można natomiast wykorzystać kwiaty komatsuny, które są jadalne i mogą stanowić ciekawy dodatek do sałatek, surówek czy twarogów.

Odmiany

  • 'Malachai' – liście duże, błyszczące, ciemnozielone
  • 'Purple' – liście bordowo-fioletowe

Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia:  kariphoto, b8301stocker/Depositphotos

Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone! Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery