Jakie nasiona kiełki wybrać? Jak wyglądają? Co zawierają?
Kiełki to najmłodsza możliwa forma rośliny, która wyrasta z obecnego jeszcze w podłożu nasiona. Są bardzo bogate w substancje pokarmowe i prozdrowotne. Doskonale uzupełniają naszą codzienną dietę w niezbędne witaminy oraz mikro i makroelementy.
Siewki warzyw i podkiełkowane nasiona są parapetowym cudem w skali mikro. Nadają świeżego, soczystego smaku potrawom i przekąskom w czasie, gdy w ogrodzie nie ma zbyt wielu zielonych warzyw do zebrania. Każdy z wielu rodzajów kiełków ma swój oryginalny smak – od słodkawego po bardzo pikantny. Gotowe kiełki można kupić w sklepie spożywczym lub uprawiać samemu w kiełkownicy.
Fot. uwimages/Fotolia |
Kiełki brokułów
Jak smakują?
Kiełki brokuła (Brassica oleracea) są pikantne w smaku. Doskonale nadają się do kanapek i sałatek.
Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu i selenu. Posiadają również związek nazywany sulforafanem – zapobiega on powstawaniu komórek rakowych!
Nasiona brokuła mają jasną nóżkę i ciemnozielone listki. |
Kiełki brokuła mają jasną nóżkę i ciemnozielone listki. |
Kiełki buraka
Jak smakują?
Kiełki buraka (Beta vulgaris) są lekko ostre w smaku. Doskonale nadają się do sałatek, nadając im wspaniały czerwony kolor. Można je także wykorzystywać jako dekoracje do kanapek i grzanek.
Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C oraz wapnia, żelaza, magnezu, potasu, manganu, miedzi, kobaltu, rubidu i cezu. Zalecane są przy wzmacnianiu odporności i regulacji pracy organizmu.
Kłębki buraka to owocostany powstałe w wyniku zrośnięcia się torebki. W torebce znajduje się ciemne, spłaszczone nasionko. |
Kiełki buraka mają soczysty czerwony kolor. |
Kiełki cebuli
Jak smakują?
Kiełki cebuli (Allium cepa) są pikantne w smaku. Nadają się do kanapek, sałatek, do gorących dań warzywnych, tart i zapiekanek.
Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki. Działają bakteriobójczo i odkwaszająco na organizm.
Nasiona cebuli mają bardzo twardą, czarną skorupkę. |
Jasnozielone kiełki cebuli ze ściśle przylegającymi skorupkami. |
Kiełki fasoli
Jak smakują?
Kiełki fasoli mung (Vigna radiata) są chrupiące, o lekko słodkawym w smaku. Stosowane są w daniach kuchni azjatyckiej, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki. Obniżają poziom złego cholesterolu.
Nasiona fasoli mung są duże i soczyście zielone. |
Kiełki fasoli mung mają mięsistą białą nóżkę i zieloną "główkę". |
Kiełki kapusty
Jak smakują?
Kiełki kapusty (Brassica olerace) w smaku przypominają świeżą kapustę, jednak są od niej bardziej pikantne. Doskonale nadają się do sałatek.
Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki.
Nasiona kapusty przypominają nasiona brokuła. Obie rośliny są ze sobą bardzo blisko spokrewnione. |
Kiełki kapusty mają piękny lekko różowy kolor. |
Kiełki koniczyny
Jak smakują?
Kiełki koniczyny (Trifolium pratense) są łagodne w smaku. Nadają się do jedzenia z kanapkami, sałatkami, twarogiem i surówkami.
Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, siarki i sodu. Działają wzmacniająco na system nerwowy i poprawiają trawienie.
Nasiona koniczyny są bardzo drobne, o miodowym kolorze. |
Kiełki koniczyny są drobne i soczyście zielone. |
Kiełki lucerny
Jak smakują?
Kiełki lucerny (Medicago sativa) mają bardzo delikatny smak. Doskonale nadają się zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak i w chińskich potrawach z woka.
Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, sodu, miedzi, manganu, siarki i selenu. Są cennym źródłem fitoestrogenów (hormonów roślinnych), które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Zawierają również lecytynę.
Nasiona lucerny są drobne. Kształtem przypominają małe fasolki. |
Kiełki lucerny przypominają rzeżuchę, są jednak od niej o wiele bardziej łagodne. |
Kiełki pszenicy
Jak smakują?
Kiełki pszenicy (Triticum aestivum) są lekko chrupiące i słodkie w smaku. Są idealne do sałatek.
Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, jod, cynku, miedzi, manganu, selenu, siarki. Wpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Poprawiają stan i kolor skóry. Wzmacniają włosy i paznokcie.
Ziarniaki pszenicy są duże i złociste. |
Kiełki pszenicy mają duża główkę i białą nóżkę. |
Kiełki rzodkiewki
Jak smakują?
Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) mają ostry, pieprzny smak. Mogą zastępować szczypiorek. Dobrze komponują się z potrawami jajecznymi, sosami śmietanowymi i majonezowymi.
Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, miedzi, manganu, siarki. Poprawiają trawienie i apetyt oraz działają bakteriobójczo na przewód pokarmowy. Oczyszczają drogi oddechowe, poprawiają stan paznokci, skóry i włosów.
Nasiona rzodkiewki są niewielkie, barwy brązowej. |
Pikantne kiełki rzodkiewki. |
Kiełki rzeżuchy
Jak smakują?
Kiełki rzeżuchy (Lepidium sativum) mają ostry, wyrazisty smak. Surowe kiełki można spożywać na kanapkach, z twarożkiem lub pomidorami. Można je z powodzeniem dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa.
Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu. Pobudzają apetyt i trawienie. Wzmacniają skórę i paznokcie.
Nasiona rzeżuchy są najczęściej wysiewane na kiełki. |
Ciemnozielone kiełki rzeżuchy. |
Kiełki słonecznika
Jak smakują?
Kiełki słonecznika (Helianthus annuus) mają lekko orzechowy smak. Doskonale nadają się jako dodatek do sałatek i kanapek.
Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, D, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, miedzi, manganu, siarki, kobaltu, fluoru, jodu, sodu i krzemu. Dostarczają organizmowi rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są zalecane jako uzupełnienie diety ubogiej w mięso.
Nasiona słonecznika są bardzo rzadko wysiewane na kiełki |
Kiełki słonecznika są duże i długo rosną. |
Kiełki soczewicy
Jak smakują?
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) są delikatne w smaku. Nadają się zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak również na ciepło.
Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, boru, miedzi, manganu, siarki i sodu. Są lekkostrawne, wzmacniają organizm.
Nasiona soczewicy są duże i spłaszczone. |
Kiełki soczewicy bardzo pęcznieją pod wpływem wody. Nóżka kiełka jest biała, główka złocistozielona. |
Kiełki soi
Jak smakują?
Kiełki soi (Glycine max) są delikatne w smaku i lekko chrupiące. Doskonale nadają się do potraw z woka i z patelni.
Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, miedzi i manganu, siarki i sodu. Dodają energii i apetytu.
Nasiona soi są duże, przypominają małą fasolę. |
Kiełki soi są złociste. |
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia w tekście: www.kielki.info, zdjęcie tytułowe: Furian / Depositphotos oraz Stefan Schweihofer / Pixabay