Najlepsze nasiona na kiełki. Które zasmajują Ci najbardziej? Niektóre są bardzo pikantne!

Najlepsze nasiona na kiełki fot. Furian - Depositphotos

Najpopularniejsze nasiona na kiełki to: brokuł, burak, cebula, fasola mung, kapusta, koniczyna, lucerna, pszenica, rzodkiewka, rzeżucha, słonecznik, soczewica oraz soja. Można je dodawać do sałatek i kanapek albo chrupać przed telewizorem zamiast chipsów i paluszków.

Posłuchaj
00:00
152
Spis treści
Brokuł Burak Cebula Fasola mung Kapusta Koniczyna czerwona Lucerna, alfalfa Pszenica Rzodkiewka Rzeżucha, pieprzyca Słonecznik Soczewica Soja

Jakie nasiona kiełki wybrać? Jak wyglądają? Co zawierają?

Kiełki to najmłodsza możliwa forma rośliny, która wyrasta z obecnego jeszcze w podłożu nasiona. Są bardzo bogate w substancje pokarmowe i prozdrowotne. Doskonale uzupełniają naszą codzienną dietę w niezbędne witaminy oraz mikro i makroelementy.

Siewki warzyw i podkiełkowane nasiona są parapetowym cudem w skali mikro. Nadają świeżego, soczystego smaku potrawom i przekąskom w czasie, gdy w ogrodzie nie ma zbyt wielu zielonych warzyw do zebrania. Każdy z wielu rodzajów kiełków ma swój oryginalny smak – od słodkawego po bardzo pikantny. Gotowe kiełki można kupić w sklepie spożywczym lub uprawiać samemu w kiełkownicy.

Kiełkujące nasiona zwiększają swoją objętość i wartość odżywczą w ciągu kilku dni. Z tych samych ziarenek możesz wydobyć różne smaki, ponieważ z napęczniałych nasion zmieniają się w soczyste kiełki, a później w pęczki małych liści.

etapy kiełkowania nasion fot. uwimages - Fotolia.com
Fot. uwimages/Fotolia

Kiełki brokułów

Jak smakują?
Kiełki brokuła (Brassica oleracea) są pikantne w smaku. Doskonale nadają się do kanapek i sałatek.

Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu i selenu. Posiadają również związek nazywany sulforafanem – zapobiega on powstawaniu komórek rakowych!

Kiełki brokuła mają jasną nóżkę i ciemnozielone listki, fot. www.kielki.info

Nasiona brokuła mają jasną nóżkę i ciemnozielone listki.

Kiełki brokuła mają jasną nóżkę i ciemnozielone listki, fot. www.kielki.info

Kiełki brokuła mają jasną nóżkę i ciemnozielone listki.

Kiełki buraka

Jak smakują?
Kiełki buraka (Beta vulgaris) są lekko ostre w smaku. Doskonale nadają się do sałatek, nadając im wspaniały czerwony kolor. Można je także wykorzystywać jako dekoracje do kanapek i grzanek.

Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C oraz wapnia, żelaza, magnezu, potasu, manganu, miedzi, kobaltu, rubidu i cezu. Zalecane są przy wzmacnianiu odporności i regulacji pracy organizmu.

Kłębki buraka – owocostany powstałe w wyniku zrośnięcia się torebki. W torebce znajduje się ciemne, spłaszczone nasionko, fot. www.kielki.info

Kłębki buraka to owocostany powstałe w wyniku zrośnięcia się torebki. W torebce znajduje się ciemne, spłaszczone nasionko.

Kiełki buraka mają soczysty czerwony kolor, fot. www.kielki.info

Kiełki buraka mają soczysty czerwony kolor.

Kiełki cebuli

Jak smakują?
Kiełki cebuli (Allium cepa) są pikantne w smaku. Nadają się do kanapek, sałatek, do gorących dań warzywnych, tart i zapiekanek.

Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki. Działają bakteriobójczo i odkwaszająco na organizm.

Nasiona cebuli mają bardzo twardą, czarną skorupkę, fot. www.kielki.info

Nasiona cebuli mają bardzo twardą, czarną skorupkę.

Jasno zielone kiełki cebuli ze ściśle przylegającymi skorupkami, fot. www.kielki.info

Jasnozielone kiełki cebuli ze ściśle przylegającymi skorupkami.

Kiełki fasoli

Jak smakują?
Kiełki fasoli mung (Vigna radiata) są chrupiące, o lekko słodkawym w smaku. Stosowane są w daniach kuchni azjatyckiej, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki. Obniżają poziom złego cholesterolu.

Nasiona fasoli mung są duże i soczyście zielone.

Kiełki fasoli mung mają mięsistą białą nóżkę i zieloną „główkę”. Są często wykorzystywane w potrawach chińskiej kuchni, fot. www.kielki.info

Kiełki fasoli mung mają mięsistą białą nóżkę i zieloną "główkę".

Kiełki kapusty

Jak smakują?
Kiełki kapusty (Brassica olerace) w smaku przypominają świeżą kapustę, jednak są od niej bardziej pikantne. Doskonale nadają się do sałatek.

Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki.

Nasiona kapusty przypominają nasiona brokuła. Obie rośliny są ze sobą bardzo blisko spokrewnione, fot. www.kielki.info

Nasiona kapusty przypominają nasiona brokuła. Obie rośliny są ze sobą bardzo blisko spokrewnione.

Kiełki kapusty mają piękny lekko różowy kolor, fot. www.kielki.info

Kiełki kapusty mają piękny lekko różowy kolor.

Kiełki koniczyny

Jak smakują?
Kiełki koniczyny (Trifolium pratense) są łagodne w smaku. Nadają się do jedzenia z kanapkami, sałatkami, twarogiem i surówkami.

Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, siarki i sodu. Działają wzmacniająco na system nerwowy i poprawiają trawienie.

Nasiona koniczyny są bardzo drobne, o miodowym kolorze, fot. www.kielki.info

Nasiona koniczyny są bardzo drobne, o miodowym kolorze.

Kiełki koniczyny są drobne i soczyście zielone, fot. www.kielki.info

Kiełki koniczyny są drobne i soczyście zielone.

Kiełki lucerny

Jak smakują?
Kiełki lucerny (Medicago sativa) mają bardzo delikatny smak. Doskonale nadają się zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak i w chińskich potrawach z woka.

Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, sodu, miedzi, manganu, siarki i selenu. Są cennym źródłem fitoestrogenów (hormonów roślinnych), które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Zawierają również lecytynę.

Nasiona lucerny są drobne. Kształtem przypominają małe fasolki, fot. www.kielki.info

Nasiona lucerny są drobne. Kształtem przypominają małe fasolki.

Kiełki lucerny przypominają rzeżuchę, są jednak od niej o wiele bardziej łagodne w smaku, fot. www.kielki.info

Kiełki lucerny przypominają rzeżuchę, są jednak od niej o wiele bardziej łagodne.

Kiełki pszenicy

Jak smakują?
Kiełki pszenicy (Triticum aestivum) są lekko chrupiące i słodkie w smaku. Są idealne do sałatek.

Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, jod, cynku, miedzi, manganu, selenu, siarki. Wpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Poprawiają stan i kolor skóry. Wzmacniają włosy i paznokcie.

Ziarniaki pszenicy są duże i złociste.  fot. www.kielki.info

Ziarniaki pszenicy są duże i złociste.

Kiełki pszenicy mają duża główkę i białą nóżkę. fot. www.kielki.info

Kiełki pszenicy mają duża główkę i białą nóżkę.

Kiełki rzodkiewki

Jak smakują?
Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) mają ostry, pieprzny smak. Mogą zastępować szczypiorek. Dobrze komponują się z potrawami jajecznymi, sosami śmietanowymi i majonezowymi.

Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, miedzi, manganu, siarki. Poprawiają trawienie i apetyt oraz działają bakteriobójczo na przewód pokarmowy. Oczyszczają drogi oddechowe, poprawiają stan paznokci, skóry i włosów.

Nasiona rzodkiewki są niewielkie, barwy brązowej, fot. www.kielki.info

Nasiona rzodkiewki są niewielkie, barwy brązowej.

Pikantne kiełki rzodkiewki, fot. www.kielki.info

Pikantne kiełki rzodkiewki.

Kiełki rzeżuchy

Jak smakują?
Kiełki rzeżuchy (Lepidium sativum) mają ostry, wyrazisty smak. Surowe kiełki można spożywać na kanapkach, z twarożkiem lub pomidorami. Można je z powodzeniem dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa.

Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu. Pobudzają apetyt i trawienie. Wzmacniają skórę i paznokcie.

Nasiona rzeżuchy są najczęściej wysiewane na kiełki, fot. www.kielki.info

Nasiona rzeżuchy są najczęściej wysiewane na kiełki.

Ciemnozielone kiełki rzeżuchy, fot. www.kielki.info

Ciemnozielone kiełki rzeżuchy.

Kiełki słonecznika

Jak smakują?
Kiełki słonecznika (Helianthus annuus) mają lekko orzechowy smak. Doskonale nadają się jako dodatek do sałatek i kanapek.

Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, D, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, miedzi, manganu, siarki, kobaltu, fluoru, jodu, sodu i krzemu. Dostarczają organizmowi rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są zalecane jako uzupełnienie diety ubogiej w mięso.

Nasiona słonecznika rzadko są wysiewane na kiełki.  fot. www.kielki.info

Nasiona słonecznika są bardzo rzadko wysiewane na kiełki

Kiełki słonecznika są duże i długo rosną. fot. www.kielki.info

Kiełki słonecznika są duże i długo rosną.

Kiełki soczewicy

Jak smakują?
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) są delikatne w smaku. Nadają się zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak również na ciepło.

Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, boru, miedzi, manganu, siarki i sodu. Są lekkostrawne, wzmacniają organizm.

Nasiona soczewicy są duże i spłaszczone, fot. www.kielki.info

Nasiona soczewicy są duże i spłaszczone.

Nasiona soczewicy bardzo pęcznieją pod wpływem wody. Nóżka kiełka jest biała, a główka złocistozielona, fot. www.kielki.info

Kiełki soczewicy bardzo pęcznieją pod wpływem wody. Nóżka kiełka jest biała, główka złocistozielona.

Kiełki soi

Jak smakują?
Kiełki soi (Glycine max) są delikatne w smaku i lekko chrupiące. Doskonale nadają się do potraw z woka i z patelni.

Co zawierają?
Są źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, miedzi i manganu, siarki i sodu. Dodają energii i apetytu.

Nasiona soi są duże, przypominają małą fasolę, fot. www.kielki.info

Nasiona soi są duże, przypominają małą fasolę.

Kiełki soi są złociste, fot. www.kielki.info

Kiełki soi są złociste.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia w tekście: www.kielki.info, zdjęcie tytułowe: Furian / Depositphotos oraz Stefan Schweihofer / Pixabay

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Soczewica jadalna Lens culinaris

Lucerna siewna Medicago sativa

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Gość jakub
23-03-2021 12:04
warto
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści