Kapusta warzywna głowiasta Brassica oleracea var. capitata 

Kapusta warzywna głowiasta (Brassica oleracea var. capitata ) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
42
Gleba: piaszczysto-gliniasta, żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: żółte
Kwiatostan: grono
Pokrój: wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: do 30cm
Wilgotność: gleba wilgotna
Stanowisko: słońce, półcień
Zastosowanie: roślina jadalna

Kapusta warzywna głowiasta (Brassica oleracea var. capitata) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brasicaceae). Gatunek ten nie występuje w stanowisku naturalnym – jest jednak popularny w uprawie. Polska jest jednym z największych producentów kapusty. Warzywo zwykle dorasta do 30cm wysokości.

W pierwszym roku wytwarza zwartą głowę, którą okrywają grube, duże liście, w drugim tworzy pęd kwiatostanowy. Kwiaty są drobne, mają żółtą barwę i tworzą groniaste kwiatostany. Owocem kapusty jest łuszczyna. Kształt główki i wygląd liści są cechami odmianowymi.

Warunki uprawy kapusty

Kapusta głowiasta nie ma dużych wymagań dotyczących ciepła, ale najlepiej rośnie w temperaturze 15-20ºC. Temperatura nie powinna spadać poniżej 5°C, gdyż wtedy zostaje zahamowany wzrost.

Optymalne są stanowiska słoneczne i żyzne, próchniczne, piaszczysto-gliniaste podłoża zasobne w składniki pokarmowe. Gleba powinna również dobrze zatrzymywać wilgoć, jednak nadmiar wody (np.: w ciężkim podłożu) niekorzystnie wpływa na rozwój rośliny. Warzywo lubi nawożenie azotem.

Zwykle jest uprawiane z rozsady. Młode sadzonki są sadzone w gruncie od początku kwietnia (zbiór letni) po połowy czerwca (zbiór jesienny). Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie.

Zastosowanie kapusty

Warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, C, PP, witamin z grupy B, soli mineralnych (potas, wapń, magnez, żelazo), białek, węglowodanów oraz błonnika.

Spożywanie kapusty jest często zalecane przy dietach odchudzających. Sok z kapusty działa wzmacniająco na organizm.

Warzywo jest szczególnie popularne w kuchni polskiej, gdzie jest ważnym składnikiem tradycyjnych potraw – bigosu, gołąbków oraz kiszonki.

Polecamy
Świerk srebrny kłujący 'Misty Blue' - Sadzonka 25-30 cm
Świerk srebrny kłujący 'Misty Blue' - Sadzonka 25-30 cm
Tawuła Japońska - Golden Princess Złota - 6 szt. pakiet
Tawuła Japońska - Golden Princess Złota - 6 szt. pakiet
Jeżówka Apricot - sadzonka  30-50 cm
Jeżówka Apricot - sadzonka 30-50 cm
Dereń Biały 'Sibrica' – Sadzonka 40-50 cm
Dereń Biały 'Sibrica' – Sadzonka 40-50 cm

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Powiązane rośliny

Czerwona kapusta Brassica oleracea var. capitata f. rubra

Brukselka / Kapusta brukselska Brassica oleracea var. gemmifera

Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jak stworzyć zaczarowany ogród pełen światła, ruchu i niepowtarzalnego klimatu? Odkryj magię z Aurora Garden
Nowe rośliny tygodnia
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy