Logo
Logo

Kapusta warzywna głowiasta (Brassica oleracea var. capitata )

Kapusta warzywna głowiasta (Brassica oleracea var. capitata ) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: piaszczysto-gliniasta, próchniczna, żyzna
  • Kolor kwiatów: żółte
  • Kwiatostan: grono
  • Pokrój: wzniesiony
  • Przydatność do spożycia: liście
  • Wysokość: do 30cm
  • Wilgotność: gleba wilgotna
  • Stanowisko: półcień, słońce
  • Zastosowanie: roślina jadalna
  • Kapusta warzywna głowiasta (Brassica oleracea var. capitata) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brasicaceae). Gatunek ten nie występuje w stanowisku naturalnym – jest jednak popularny w uprawie. Polska jest jednym z największych producentów kapusty. Warzywo zwykle dorasta do 30cm wysokości.

    W pierwszym roku wytwarza zwartą głowę, którą okrywają grube, duże liście, w drugim tworzy pęd kwiatostanowy. Kwiaty są drobne, mają żółtą barwę i tworzą groniaste kwiatostany. Owocem kapusty jest łuszczyna. Kształt główki i wygląd liści są cechami odmianowymi.

    Warunki uprawy kapusty

    Kapusta głowiasta nie ma dużych wymagań dotyczących ciepła, ale najlepiej rośnie w temperaturze 15-20ºC. Temperatura nie powinna spadać poniżej 5°C, gdyż wtedy zostaje zahamowany wzrost.

    Optymalne są stanowiska słoneczne i żyzne, próchniczne, piaszczysto-gliniaste podłoża zasobne w składniki pokarmowe. Gleba powinna również dobrze zatrzymywać wilgoć, jednak nadmiar wody (np.: w ciężkim podłożu) niekorzystnie wpływa na rozwój rośliny. Warzywo lubi nawożenie azotem.

    Zwykle jest uprawiane z rozsady. Młode sadzonki są sadzone w gruncie od początku kwietnia (zbiór letni) po połowy czerwca (zbiór jesienny). Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie.

    Zastosowanie kapusty

    Warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, C, PP, witamin z grupy B, soli mineralnych (potas, wapń, magnez, żelazo), białek, węglowodanów oraz błonnika.

    Spożywanie kapusty jest często zalecane przy dietach odchudzających. Sok z kapusty działa wzmacniająco na organizm.

    Warzywo jest szczególnie popularne w kuchni polskiej, gdzie jest ważnym składnikiem tradycyjnych potraw – bigosu, gołąbków oraz kiszonki.

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (8)
    Powiązane rośliny

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl