Kapusta warzywna głowiasta Brassica oleracea var. capitata 

Kapusta warzywna głowiasta (Brassica oleracea var. capitata ) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
42
Gleba: piaszczysto-gliniasta, żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: żółte
Kwiatostan: grono
Pokrój: wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: do 30cm
Wilgotność: gleba wilgotna
Stanowisko: słońce, półcień
Zastosowanie: roślina jadalna

Kapusta warzywna głowiasta (Brassica oleracea var. capitata) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brasicaceae). Gatunek ten nie występuje w stanowisku naturalnym – jest jednak popularny w uprawie. Polska jest jednym z największych producentów kapusty. Warzywo zwykle dorasta do 30cm wysokości.

W pierwszym roku wytwarza zwartą głowę, którą okrywają grube, duże liście, w drugim tworzy pęd kwiatostanowy. Kwiaty są drobne, mają żółtą barwę i tworzą groniaste kwiatostany. Owocem kapusty jest łuszczyna. Kształt główki i wygląd liści są cechami odmianowymi.

Warunki uprawy kapusty

Kapusta głowiasta nie ma dużych wymagań dotyczących ciepła, ale najlepiej rośnie w temperaturze 15-20ºC. Temperatura nie powinna spadać poniżej 5°C, gdyż wtedy zostaje zahamowany wzrost.

Optymalne są stanowiska słoneczne i żyzne, próchniczne, piaszczysto-gliniaste podłoża zasobne w składniki pokarmowe. Gleba powinna również dobrze zatrzymywać wilgoć, jednak nadmiar wody (np.: w ciężkim podłożu) niekorzystnie wpływa na rozwój rośliny. Warzywo lubi nawożenie azotem.

Zwykle jest uprawiane z rozsady. Młode sadzonki są sadzone w gruncie od początku kwietnia (zbiór letni) po połowy czerwca (zbiór jesienny). Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie.

Zastosowanie kapusty

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, C, PP, witamin z grupy B, soli mineralnych (potas, wapń, magnez, żelazo), białek, węglowodanów oraz błonnika.

Spożywanie kapusty jest często zalecane przy dietach odchudzających. Sok z kapusty działa wzmacniająco na organizm.

Warzywo jest szczególnie popularne w kuchni polskiej, gdzie jest ważnym składnikiem tradycyjnych potraw – bigosu, gołąbków oraz kiszonki.


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Czerwona kapusta Brassica oleracea var. capitata f. rubra

Brukselka / Kapusta brukselska Brassica oleracea var. gemmifera

To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści