Kapusta warzywna głowiasta Brassica oleracea var. capitata 

Kapusta warzywna głowiasta (Brassica oleracea var. capitata ) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
42
Gleba: piaszczysto-gliniasta, żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: żółte
Kwiatostan: grono
Pokrój: wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: do 30cm
Wilgotność: gleba wilgotna
Stanowisko: słońce, półcień
Zastosowanie: roślina jadalna

Kapusta warzywna głowiasta (Brassica oleracea var. capitata) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brasicaceae). Gatunek ten nie występuje w stanowisku naturalnym – jest jednak popularny w uprawie. Polska jest jednym z największych producentów kapusty. Warzywo zwykle dorasta do 30cm wysokości.

W pierwszym roku wytwarza zwartą głowę, którą okrywają grube, duże liście, w drugim tworzy pęd kwiatostanowy. Kwiaty są drobne, mają żółtą barwę i tworzą groniaste kwiatostany. Owocem kapusty jest łuszczyna. Kształt główki i wygląd liści są cechami odmianowymi.

Warunki uprawy kapusty

Kapusta głowiasta nie ma dużych wymagań dotyczących ciepła, ale najlepiej rośnie w temperaturze 15-20ºC. Temperatura nie powinna spadać poniżej 5°C, gdyż wtedy zostaje zahamowany wzrost.

Optymalne są stanowiska słoneczne i żyzne, próchniczne, piaszczysto-gliniaste podłoża zasobne w składniki pokarmowe. Gleba powinna również dobrze zatrzymywać wilgoć, jednak nadmiar wody (np.: w ciężkim podłożu) niekorzystnie wpływa na rozwój rośliny. Warzywo lubi nawożenie azotem.

Zwykle jest uprawiane z rozsady. Młode sadzonki są sadzone w gruncie od początku kwietnia (zbiór letni) po połowy czerwca (zbiór jesienny). Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie.

Zastosowanie kapusty

Warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, C, PP, witamin z grupy B, soli mineralnych (potas, wapń, magnez, żelazo), białek, węglowodanów oraz błonnika.

Spożywanie kapusty jest często zalecane przy dietach odchudzających. Sok z kapusty działa wzmacniająco na organizm.

Warzywo jest szczególnie popularne w kuchni polskiej, gdzie jest ważnym składnikiem tradycyjnych potraw – bigosu, gołąbków oraz kiszonki.

Obserwuj
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Czerwona kapusta Brassica oleracea var. capitata f. rubra

Brukselka / Kapusta brukselska Brassica oleracea var. gemmifera

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści