Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) należy do rodziny kapustowanych (Brassicaceae) i grupy warzyw rzepowatych. Jest to odmiana rzodkwi nie występująca obecnie w środowisku naturalnym, ale uprawiana w wielu krajach świata.

Roślina osiąga wysokość do 60 cm, ale najważniejsza jest jej podziemna, jadalna część – silnie zgrubiały korzeń, wewnątrz biały, na zewnątrz – biały, żółty, czerwony lub fioletowy.

Lirowate liście są ułożone skrętolegle. Rzodkiewka może zakwitać – tworzy mało dekoracyjne, groniaste kwiatostany o barwie białej. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia.

Warunki uprawy rzodkiewki

Rzodkiewka preferuje stanowiska słoneczne (w cieniu korzenie nie uformują się odpowiednio) i żyzne przepuszczalne, podłoża.

Jest to gatunek o bardzo krótkim okresie wegetatywnym – dlatego nadaje się zarówno jako przedplon dla innych warzyw jak i poplon. Uprawa rzodkiewki od siewu po zbiór korzeni trwa około miesiąca. Nasiona kiełkują już w temp. 3-4°C i znoszą małe przymrozki, dlatego rzodkiewka jest pierwszym z warzyw, jakie można siać w ogrodzie czy na polu.

Podwójne zastosowanie: roślina lecznicza i kulinarna

Rzodkiewka to znana i ceniona roślina lecznicza oraz kulinarna. Spożywanie korzenia jest polecane w chorobach wątroby i dróg żółciowych. Korzeń zawiera znaczną ilość witaminy C, kwasów organicznych i glikozydów.

W kuchni warzywo najczęściej stosuje się do sałatek, surówek oraz kanapek. Rzodkiewka jest znana jako roślina jadalna od kilku tysiącleci. Warzywo uprawiano ją już w I wieku n.e. w starożytnym Egipcie.

Polecane odmiany rzodkiewki:

  • Kuliste – ‘Carmen’, ‘Gracja’, ‘Karminowa’, ‘Krakowianka’, ‘Krasa’,
  • Półdługie – ‘Saxa, Warta, Afrodyta,
  • Odmiany do uprawy latem: Jutrzenka, Pasja

fot. Jeno Szabo - Pixabay