Logo
Logo

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus)

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: żyzna, przepuszczalna
  • Kolor kwiatów: białe
  • Kwiatostan: grono
  • Kwiaty: pojedyncze
  • Pokrój: wzniesiony, kępy
  • Przydatność do spożycia: korzenie
  • Wysokość: 10-60cm
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: roślina lecznicza, roślina jadalna
  • Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) należy do rodziny kapustowanych (Brassicaceae) i grupy warzyw rzepowatych. Jest to odmiana rzodkwi nie występująca obecnie w środowisku naturalnym, ale uprawiana w wielu krajach świata.

    Roślina osiąga wysokość do 60 cm, ale najważniejsza jest jej podziemna, jadalna część – silnie zgrubiały korzeń, wewnątrz biały, na zewnątrz – biały, żółty, czerwony lub fioletowy.

    Lirowate liście są ułożone skrętolegle. Rzodkiewka może zakwitać – tworzy mało dekoracyjne, groniaste kwiatostany o barwie białej. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia.

    Warunki uprawy rzodkiewki

    Rzodkiewka preferuje stanowiska słoneczne (w cieniu korzenie nie uformują się odpowiednio) i żyzne przepuszczalne, podłoża.

    Jest to gatunek o bardzo krótkim okresie wegetatywnym – dlatego nadaje się zarówno jako przedplon dla innych warzyw jak i poplon. Uprawa rzodkiewki od siewu po zbiór korzeni trwa około miesiąca. Nasiona kiełkują już w temp. 3-4°C i znoszą małe przymrozki, dlatego rzodkiewka jest pierwszym z warzyw, jakie można siać w ogrodzie czy na polu.

    Podwójne zastosowanie: roślina lecznicza i kulinarna

    Jak Leroy Merlin urządził nasz mały ogród marzeń? Recenzja i test produktów
    Przeczytaj także
    Jak Leroy Merlin urządził nasz mały ogród marzeń? Recenzja i test produktów

    Rzodkiewka to znana i ceniona roślina lecznicza oraz kulinarna. Spożywanie korzenia jest polecane w chorobach wątroby i dróg żółciowych. Korzeń zawiera znaczną ilość witaminy C, kwasów organicznych i glikozydów.

    W kuchni warzywo najczęściej stosuje się do sałatek, surówek oraz kanapek. Rzodkiewka jest znana jako roślina jadalna od kilku tysiącleci. Warzywo uprawiano ją już w I wieku n.e. w starożytnym Egipcie.

    Polecane odmiany rzodkiewki:

    • Kuliste – ‘Carmen’, ‘Gracja’, ‘Karminowa’, ‘Krakowianka’, ‘Krasa’,
    • Półdługie – ‘Saxa, Warta, Afrodyta,
    • Odmiany do uprawy latem: Jutrzenka, Pasja

    fot. Jeno Szabo - Pixabay

    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (7)