Rzodkiewka Raphanus sativus var. sativus

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
21
Gleba: przepuszczalna, żyzna
Kolor kwiatów: białe
Kwiatostan: grono
Kwiaty: pojedyncze
Pokrój: kępy, wzniesiony
Przydatność do spożycia: korzenie
Wysokość: 10-60cm
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina lecznicza, roślina jadalna

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) należy do rodziny kapustowanych (Brassicaceae) i grupy warzyw rzepowatych. Jest to odmiana rzodkwi nie występująca obecnie w środowisku naturalnym, ale uprawiana w wielu krajach świata.

Roślina osiąga wysokość do 60 cm, ale najważniejsza jest jej podziemna, jadalna część – silnie zgrubiały korzeń, wewnątrz biały, na zewnątrz – biały, żółty, czerwony lub fioletowy.

Lirowate liście są ułożone skrętolegle. Rzodkiewka może zakwitać – tworzy mało dekoracyjne, groniaste kwiatostany o barwie białej. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia.

Warunki uprawy rzodkiewki

Rzodkiewka preferuje stanowiska słoneczne (w cieniu korzenie nie uformują się odpowiednio) i żyzne przepuszczalne, podłoża.

Jest to gatunek o bardzo krótkim okresie wegetatywnym – dlatego nadaje się zarówno jako przedplon dla innych warzyw jak i poplon. Uprawa rzodkiewki od siewu po zbiór korzeni trwa około miesiąca. Nasiona kiełkują już w temp. 3-4°C i znoszą małe przymrozki, dlatego rzodkiewka jest pierwszym z warzyw, jakie można siać w ogrodzie czy na polu.

Podwójne zastosowanie: roślina lecznicza i kulinarna

Nie przegap! ▶ Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone. Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025

Rzodkiewka to znana i ceniona roślina lecznicza oraz kulinarna. Spożywanie korzenia jest polecane w chorobach wątroby i dróg żółciowych. Korzeń zawiera znaczną ilość witaminy C, kwasów organicznych i glikozydów.

W kuchni warzywo najczęściej stosuje się do sałatek, surówek oraz kanapek. Rzodkiewka jest znana jako roślina jadalna od kilku tysiącleci. Warzywo uprawiano ją już w I wieku n.e. w starożytnym Egipcie.

Polecane odmiany rzodkiewki:

  • Kuliste – ‘Carmen’, ‘Gracja’, ‘Karminowa’, ‘Krakowianka’, ‘Krasa’,
  • Półdługie – ‘Saxa, Warta, Afrodyta,
  • Odmiany do uprawy latem: Jutrzenka, Pasja

fot. Jeno Szabo - Pixabay


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Powiązane artykuły
Nowe rośliny tygodnia
Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone! Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery