Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
19
Do góry

Faszerowana rzodkiew

Biała rzodkiew, często mylona w rzepą, jest bardzo delikatnym warzywem. Można robić z niej surówki, jeść po pokrojeniu w kostkę lub dusić na maśle. Ciekawie smakuje w połączeniu z zieloną brukselką. Poznaj nasz przepis na faszerowaną rzodkiew.

Rzodkiew zwyczajna (Raphanus sativus) to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Ma wiele różnych odmian, wśród których najbardziej popularna jest rzodkiewka. Duże wartości odżywcze ma jednak również rzodkiew biała i czarna. W ogrodzie uprawa rzodkwi jest dość wymagająca. Roślina potrzebuje głęboko uprawionej, żyznej gleby. Rzodkiew najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku. Aby uzyskać smaczne warzywa nie można zaniedbać regularnego nawadniania roślin.

Odmiana biała ma smak znacznie łagodniejszy niż pozostałe, a w połączeniu z brukselką i marchewką wygląda efektownie. To potrawa godna polecenia wegetarianom.

Co zawiera biała rzodkiew

  • witaminy (C, PP, z grupy B);
  • błonnik;
  • kwas foliowy;
  • minerały (wapń, fosfor magnez, żelazo, potas, sód);
  • białka;
  • węglowodany.

Faszerowana rzodkiew krok po kroku

Fot. Barbara Walicka

Przepis na faszerowaną rzodkiew

  • Obraną rzodkiew przekroić wzdłuż i wydrążyć tak, aby powstały łódeczki.
  • Łódeczki obgotować w lekko osolonym wrzątku.
  • Część napełnić połówkami ugotowanych brukselek, a część marchwią startą na grubszych oczkach i uduszoną na maśle.
  • Polać oliwą i wstawić do piekarnika na 20 minut.
  • Podawać ze zrumienioną tartą bułką.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Komentarze

To Cię zainteresuje
Powiązane rośliny
Rośliny cebulowe
Temat miesiąca
Rośliny cebulowe
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 42, Sentencja nr:6
Tydzień 42, Sentencja nr:6
Najlepszym okresem na sadzenie drzew owocowych jest jesień (od pierwszych dni października do pierwszych przymrozków). Przed nastaniem zimy drzewka zdążą zregenerować uszkodzony system korzeniowy.
Tydzień 42, Sentencja nr:5
Tydzień 42, Sentencja nr:5
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłm chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
Tydzień 42, Sentencja nr:4
Tydzień 42, Sentencja nr:4
Krzewy róż warto teraz zasilić. Wierzchnią warstwę ziemi przemieszajmy z przefermentowanym obornikiem. Róże pienne należy zabezpieczyć przed nadchodzącą zimą. W tym celu przygina się je do ziemi i obsypuje ziemią.
Tydzień 42, Sentencja nr:2
Tydzień 42, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Twoja strona ogrodu