Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
19
Do góry

Faszerowana rzodkiew

Biała rzodkiew, często mylona w rzepą, jest bardzo delikatnym warzywem. Można robić z niej surówki, jeść po pokrojeniu w kostkę lub dusić na maśle. Ciekawie smakuje w połączeniu z zieloną brukselką.

Rzodkiew zwyczajna (Raphanus sativus) to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Ma wiele różnych odmian, wśród których najbardziej popularna jest rzodkiewka. Duże wartości odżywcze ma jednak również rzodkiew biała i czarna. W ogrodzie uprawa rzodkwi jest dość wymagająca. Roślina potrzebuje głęboko uprawionej, żyznej gleby. Rzodkiew najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku. Aby uzyskać smaczne warzywa nie można zaniedbać regularnego nawadniania roślin.

Odmiana biała ma smak znacznie łagodniejszy niż pozostałe, a w połączeniu z brukselką i marchewką wygląda efektownie. To potrawa godna polecenia wegetarianom.

Co zawiera biała rzodkiew

  • witaminy (C, PP, z grupy B);
  • błonnik;
  • kwas foliowy;
  • minerały (wapń, fosfor magnez, żelazo, potas, sód);
  • białka;
  • węglowodany.

Faszerowana rzodkiew krok po kroku

Fot. Barbara Walicka

Przepis na faszerowaną rzodkiew

  • Obraną rzodkiew przekroić wzdłuż i wydrążyć tak, aby powstały łódeczki.
  • Łódeczki obgotować w lekko osolonym wrzątku.
  • Część napełnić połówkami ugotowanych brukselek, a część marchwią startą na grubszych oczkach i uduszoną na maśle.
  • Polać oliwą i wstawić do piekarnika na 20 minut.
  • Podawać ze zrumienioną tartą bułką.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Komentarze

To Cię zainteresuje
Powiązane rośliny
Nowe treści
Wieści z branży

 

Remont ogrodu
Temat miesiąca
Remont ogrodu
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 34, Sentencja nr:6
Tydzień 34, Sentencja nr:6
Czyścimy kwiaty balkonowe w skrzynkach i donicach, aby przedłużyć ich kwitnienie. Usuwamy uschnięte liście i przekwitnięte kwiatostany. Podlewamy i nawozimy rośliny regularnie.
Tydzień 34, Sentencja nr:5
Tydzień 34, Sentencja nr:5
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 34, Sentencja nr:3
Tydzień 34, Sentencja nr:3
Pod koniec miesiąca po raz ostatni przycinamy krzewy (glicynia, jaśminowiec, żylistek) i krzewinki, które zakończyły już kwitnienie, aby ich pędy zdążyły zdrewnieć przed zimą.
Tydzień 34, Sentencja nr:2
Tydzień 34, Sentencja nr:2
Z tegorocznych pędów krzewów iglastych (cyprysiki, jałowce, żywotniki) pobieramy sadzonki. W tym celu trzeba oderwać końcówki pędów o długości 6-10 cm (powinny one obejmować piętkę, czyli fragment starszego pędu). Po zanurzeniu sadzonki w ukorzeniaczu umieszcza się ją w doniczce z torfem.
Tydzień 34, Sentencja nr:1
Tydzień 34, Sentencja nr:1
W przypadku obniżenia się poziomu wody w stawie i braku prognozy na opady uzupełnijmy jej niedobór. Zmącenia wody unikniemy stawiając na dnie stawu wiadro z umieszczoną w nim końcówką węża ogrodowego.
Twoja strona ogrodu