Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
19
Do góry

Faszerowana rzodkiew

Biała rzodkiew, często mylona w rzepą, jest bardzo delikatnym warzywem. Można robić z niej surówki, jeść po pokrojeniu w kostkę lub dusić na maśle. Ciekawie smakuje w połączeniu z zieloną brukselką. Poznaj nasz przepis na faszerowaną rzodkiew.

Rzodkiew zwyczajna (Raphanus sativus) to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Ma wiele różnych odmian, wśród których najbardziej popularna jest rzodkiewka. Duże wartości odżywcze ma jednak również rzodkiew biała i czarna. W ogrodzie uprawa rzodkwi jest dość wymagająca. Roślina potrzebuje głęboko uprawionej, żyznej gleby. Rzodkiew najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku. Aby uzyskać smaczne warzywa nie można zaniedbać regularnego nawadniania roślin.

Odmiana biała ma smak znacznie łagodniejszy niż pozostałe, a w połączeniu z brukselką i marchewką wygląda efektownie. To potrawa godna polecenia wegetarianom.

Co zawiera biała rzodkiew

  • witaminy (C, PP, z grupy B);
  • błonnik;
  • kwas foliowy;
  • minerały (wapń, fosfor magnez, żelazo, potas, sód);
  • białka;
  • węglowodany.

Faszerowana rzodkiew krok po kroku

Fot. Barbara Walicka

Przepis na faszerowaną rzodkiew

  • Obraną rzodkiew przekroić wzdłuż i wydrążyć tak, aby powstały łódeczki.
  • Łódeczki obgotować w lekko osolonym wrzątku.
  • Część napełnić połówkami ugotowanych brukselek, a część marchwią startą na grubszych oczkach i uduszoną na maśle.
  • Polać oliwą i wstawić do piekarnika na 20 minut.
  • Podawać ze zrumienioną tartą bułką.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Pomysły na ogród
Na czasie
Pomysły na ogród
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Rośliny cebulowe (przede wszystkim przebiśniegi i krokusy), które posadziliśmy we wrześniu, pojawiają się spod śniegu. Wystarczy jeden lub dwa cieplejsze dni, aby ukazały się ich piękne kwiaty.
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu pamiętajmy, aby nie przysypywać trawnika. Ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni. Jeśli jednak w obrębie trawnika powstanie warstwa zamarzniętego śniegu, należy ją rozkruszyć.
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Podczas pogodnych dni silne słońce wysusza rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwia uzupełnienie strat wody. Powinniśmy je wtedy cieniować. Podczas odwilży podlewajmy iglaki, szczególnie te, które rosną w pojemnikach.
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Niektóre byliny rosnące na rabatach (złocienie, omiegi, ostróżki, rudbekie, liliowce, rozchodniki czy funkie) można rozmnożyć przez podział kęp. Dzięki temu nie tylko rozmnożymy, ale też odmłodzimy rośliny.
Tydzień 9, Sentencja nr:1
Tydzień 9, Sentencja nr:1
W marcu możemy wysiewać do doniczek i inspektów nasiona ogrodowych roślin jednorocznych oraz warzyw (wczesne odmiany kapusty, sałaty, rzodkiewki, kopru, marchwi). W ogrodzie można siać warzywa wytrzymałe na zimno: rzodkiew, koper, cebulę, groch (należy przykryć je włókniną).
Twoja strona ogrodu