Logo
Logo
19
Do góry

Faszerowana rzodkiew

Biała rzodkiew, często mylona w rzepą, jest bardzo delikatnym warzywem. Można robić z niej surówki, jeść po pokrojeniu w kostkę lub dusić na maśle. Ciekawie smakuje w połączeniu z zieloną brukselką.

Rzodkiew zwyczajna (Raphanus sativus) to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Ma wiele różnych odmian, wśród których najbardziej popularna jest rzodkiewka. Duże wartości odżywcze ma jednak również rzodkiew biała i czarna. W ogrodzie uprawa rzodkwi jest dość wymagająca. Roślina potrzebuje głęboko uprawionej, żyznej gleby. Rzodkiew najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku. Aby uzyskać smaczne warzywa nie można zaniedbać regularnego nawadniania roślin.

Odmiana biała ma smak znacznie łagodniejszy niż pozostałe, a w połączeniu z brukselką i marchewką wygląda efektownie. To potrawa godna polecenia wegetarianom.

Co zawiera biała rzodkiew

  • witaminy (C, PP, z grupy B);
  • błonnik;
  • kwas foliowy;
  • minerały (wapń, fosfor magnez, żelazo, potas, sód);
  • białka;
  • węglowodany.

Faszerowana rzodkiew krok po kroku

Fot. Barbara Walicka

Przepis na faszerowaną rzodkiew

  • Obraną rzodkiew przekroić wzdłuż i wydrążyć tak, aby powstały łódeczki.
  • Łódeczki obgotować w lekko osolonym wrzątku.
  • Część napełnić połówkami ugotowanych brukselek, a część marchwią startą na grubszych oczkach i uduszoną na maśle.
  • Polać oliwą i wstawić do piekarnika na 20 minut.
  • Podawać ze zrumienioną tartą bułką.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Powiązane rośliny
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu