Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
29
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Faszerowana rzodkiew – nadziana warzywami. Spróbuj!

Biała rzodkiew, często mylona w rzepą, jest bardzo delikatnym warzywem. Można robić z niej surówki, jeść po pokrojeniu w kostkę lub dusić na maśle. Ciekawie smakuje w połączeniu z zieloną brukselką. Poznaj nasz przepis na faszerowaną rzodkiew.

 

Rzodkiew zwyczajna (Raphanus sativus) to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Ma wiele różnych odmian, wśród których najbardziej popularna jest rzodkiewka. Duże wartości odżywcze ma jednak również rzodkiew biała i czarna. W ogrodzie uprawa rzodkwi jest dość wymagająca. Roślina potrzebuje głęboko uprawionej, żyznej gleby. Rzodkiew najlepiej rośnie na słonecznym stanowisku. Aby uzyskać smaczne warzywa nie można zaniedbać regularnego nawadniania roślin.

Odmiana biała ma smak znacznie łagodniejszy niż pozostałe, a w połączeniu z brukselką i marchewką wygląda efektownie. To potrawa godna polecenia wegetarianom.

Co zawiera biała rzodkiew

  • witaminy (C, PP, z grupy B);
  • błonnik;
  • kwas foliowy;
  • minerały (wapń, fosfor magnez, żelazo, potas, sód);
  • białka;
  • węglowodany.

Faszerowana rzodkiew krok po kroku

Fot. Barbara Walicka

Przepis na faszerowaną rzodkiew

  • Obraną rzodkiew przekroić wzdłuż i wydrążyć tak, aby powstały łódeczki.
  • Łódeczki obgotować w lekko osolonym wrzątku.
  • Część napełnić połówkami ugotowanych brukselek, a część marchwią startą na grubszych oczkach i uduszoną na maśle.
  • Polać oliwą i wstawić do piekarnika na 20 minut.
  • Podawać ze zrumienioną tartą bułką.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Powiązane rośliny
Nowe treści
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu