Rzodkiew czarna (Raphanus sativus var. niger) to jednoroczna roślina należąca do rodziny kapustowanych (Brassicaceae) i grupy warzyw rzepowatych. Jest to kultywar rzodkiewki, charakteryzujący się zgrubiałym korzeniem o nietypowej czarnej barwie. Dorasta zwykle do 70cm. Wytwarza rozetę lirolistnych liści. Kwitnie na liliowo, drobne kwiaty są zebrane w grona. Owocem jest łuszczyna.

Warunki uprawy rzodkwi czarnej

Rzodkiew czarna ma podobne wymagania jak rzodkiewka. Lubi stanowiska słoneczne, ale może rosnąć również w półcieniu.

Dobre pod uprawę są gleby żyzne i przepuszczalne.

Warzywo ma krótki okres wegetacyjny, dlatego może być uprawiany zarówno jako przedplon jak i poplon.

Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy podlewanie oraz odchwaszczanie.

Zastosowanie - roślina jadalna i lecznicza

Rzodkiew czarna nadaje ostrego smaku sałatkom i surówkom. Zawiera dużą ilość soli mineralnych. Szczególnie cenny jest korzeń ze zbiorów jesiennych.

Roślina działa korzystnie na organizm przy schorzeniach wątroby, problemach z wydzielaniem żółci, przewlekłych chorobach nerek i pęcherza moczowego.

Sok z czarnej rzodkwi działa wzmacniająco na organizm. Nie należy jednak spożywać go w dużej ilości i na czczo, gdyż wtedy mogą wystąpić skutki uboczne – np.: wymioty. Sok stosowany zewnętrznie wybiela skórę, usuwa piegi, leczy łupież i działa wzmacniająco na włosy.

fot. Zyance (źródło: www.wikipedia.org)