Najlepsze warzywa przedplonowe, o krótkim okresie wegetacji
Pytanie czytelnika: Chcę założyć warzywnik na działce. Podczas przeglądania stron internetowych natknęłam się na pojęcie "przedplon". Co to znaczy i czy muszę go wprowadzić w swoim warzywniku?
Warzywnik należy zaplanować tak, aby był zagospodarowany od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Takie działanie ma nie tylko uzasadnienie ekonomiczne (dana powierzchnia jest wykorzystana maksymalnie, co daje duży plon), ale także ogranicza zachwaszczenie i zapobiega erozji gleby.
Dlatego rośliny uprawia jest jako:
- przedplon,
- plon właściwy,
- oraz poplon.
W pierwszym przypadku (na przedplon) należy wybierać gatunki mało wrażliwe na niskie temperatury i jednocześnie charakteryzujące się krótkim okresem wegetacji.
Na warzywa przedplonowe w szczególności dobrze nadaje się sałata, rzodkiewka, kalarepa, szpinak. Dobrym przedplonem (warto je wprowadzać na danym zagonie raz na kilka lat) są także rośliny na nawóz zielony.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: David Mark/Pixabay
Komentarze