Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2022
48
Okazje

Najlepsze warzywa przedplonowe, o krótkim okresie wegetacji

Przedplon to bardzo ważny element w uprawach przemysłowych, ale jest też bardzo korzystny i warty stosowania w naszych przydomowych warzywnikach. Zaplanowanie tego, co będzie się dziać w ogródku warzywnym przez cały sezon sprawi, że ziemia będzie w naturalny sposób przygotowana na wysiewy. Dowiedz się, czym są warzywa przedplonowe!

 

Warzywnik powinno się zaplanować tak, aby był zagospodarowany przez cały sezon wegetacyjny – od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Takie działanie ma nie tylko uzasadnienie ekonomiczne (dana powierzchnia jest maksymalnie wykorzystana), ale także ogranicza zachwaszczenie i zapobiega erozji gleby.

Rośliny w warzywniku uprawia się zatem na trzy sposoby, zależnie od celu, jaki chcemy osiągnąć, czyli:

  • na przedplon,
  • na plon właściwy,
  • oraz na poplon.

Co to przedplon i dlaczego wybieramy warzywa o krótkim okresie wegetacji?

Przedplon to nic innego jak nazwa roślin, które uprawia się w miejscu, w którym będą uprawiane kolejne rośliny. W przypadku warzyw, są to gatunki, które będziemy mogli wysiać wczesną wiosną (np. w marcu). 

Na przedplon należy wybierać gatunki mało wrażliwe na niskie temperatury, jednocześnie charakteryzujące się krótkim okresem wegetacji oraz nie należące do tej samej rodziny, co warzywa uprawiane później.

Jakie gatunki warzyw są najlepsze na przedplon?

Dobry przedplon będą również stanowić wszelkie warzywa i inne rośliny, z których korzystamy jako zielony nawóz.


Tekst: Katarzyna Jeziorska,
zdjęcie tytułowe: David Mark/Pixabay

 

Dowiedz się więcej



To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Ważne tematy


Komentarze

NEWSLETTER
Porady ogrodnicze na Twój email!
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
Twoja strona ogrodu