Logo
Logo
28
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Najlepsze warzywa przedplonowe, o krótkim okresie wegetacji

Pytanie czytelnika: Chcę założyć warzywnik na działce. Podczas przeglądania stron internetowych natknęłam się na pojęcie "przedplon". Co to znaczy i czy muszę go wprowadzić w swoim warzywniku?

Warzywnik należy zaplanować tak, aby był zagospodarowany od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Takie działanie ma nie tylko uzasadnienie ekonomiczne (dana powierzchnia jest wykorzystana maksymalnie, co daje duży plon), ale także ogranicza zachwaszczenie i zapobiega erozji gleby.

Dlatego rośliny uprawia jest jako:

  • przedplon,
  • plon właściwy,
  • oraz poplon.

W pierwszym przypadku (na przedplon) należy wybierać gatunki mało wrażliwe na niskie temperatury i jednocześnie charakteryzujące się krótkim okresem wegetacji.

Przy wybieraniu warzyw na przedplon należy pamiętać, aby nie uprawiać w następstwie po sobie warzyw należących do tej samej rodziny.

Na warzywa przedplonowe w szczególności dobrze nadaje się sałata, rzodkiewka, kalarepa, szpinak. Dobrym przedplonem (warto je wprowadzać na danym zagonie raz na kilka lat) są także rośliny na nawóz zielony.


Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: David Mark/Pixabay

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu