Warzywnik powinno się zaplanować tak, aby był zagospodarowany przez cały sezon wegetacyjny – od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Takie działanie ma nie tylko uzasadnienie ekonomiczne (dana powierzchnia jest maksymalnie wykorzystana), ale także ogranicza zachwaszczenie i zapobiega erozji gleby.
Rośliny w warzywniku uprawia się zatem na trzy sposoby, zależnie od celu, jaki chcemy osiągnąć, czyli:
- na przedplon,
- na plon właściwy,
- oraz na poplon.
Co to przedplon i dlaczego wybieramy warzywa o krótkim okresie wegetacji?
Przedplon to nic innego jak nazwa roślin, które uprawia się w miejscu, w którym będą uprawiane kolejne rośliny. W przypadku warzyw, są to gatunki, które będziemy mogli wysiać wczesną wiosną (np. w marcu).
Na przedplon należy wybierać gatunki mało wrażliwe na niskie temperatury, jednocześnie charakteryzujące się krótkim okresem wegetacji oraz nie należące do tej samej rodziny, co warzywa uprawiane później.
Jakie gatunki warzyw są najlepsze na przedplon?
Tekst: Katarzyna Jeziorska,
zdjęcie tytułowe: David Mark / Pixabay