Wymagania glebowe warzyw są tak samo różne jak cała, wielka grupa tych roślin. Jest jednak kilka wspólnych aspektów, o których powinniśmy pamiętać.
- Gleba powinna być żyzna – zasobna w składniki pokarmowe.
- Piaszczysto-gliniasta – przepuszczalna, ale dobrze trzymającą wilgoć!
- Zasobna w próchnicę – o dobrej strukturze.
- Odpowiednio napowietrzona – głęboko przekopana, co jest ważne dla rozwoju systemu korzeniowego.
- Odczyn podłoża powinien być lekko kwaśny (pH 6-6,5) – to odpowiada wymaganiom większości gatunków.
Im lepsze podłoże, tym mniejsze ryzyko chorób i mniejsza potrzeba nawożenia. Podczas przygotowania podłoża trzeba usunąć wszystkie chwasty, bo one także lubią żyzną ziemię, a rosną znacznie szybciej od warzyw i jeśli zbytnio się rozrosną, mogą zagłuszyć nasze uprawy.
Warto także pamiętać o przestrzeganiu zasad płodozmianu, bo niektóre warzywa nie lubią sąsiedztwa innych lub źle rosną w glebie, gdzie w roku poprzedzającym znajdowały się inne gatunki.
- STRĄCZKOWE (fasola, groch, bób)
- CEBULOWE (cebula, czosnek, szczypiorek, por)
- PSIANKOWATE (pomidor, papryka, bakłażan, ziemniak)
- RZEPOWATE (rzodkiewka, rzodkiew, rzepa)
- LIŚCIOWE (sałaty, cykoria, pietruszka i seler naciowy, koperek, szczaw, roszponka, rykola, szpinak)
- KAPUSTNE (kapusty, brukselka, brukuły, kalafior, kalarepa, jarmuż)
- KORZENIOWE (marchew, pietruszka, seler, burak)
- DYNIOWATE (ogórek, dynia, cukinia, kabaczek, patison, melon, arbuz)
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytyłowe: Irina_kukuts/Pixabay