Jakie wymagania glebowe mają warzywa?
Warzywa to bardzo liczna i niezwykle zróżnicowana grupa roślin. W zależności od szybkości wzrostu, plonowania, cyklu życiowego oraz pochodzenia, mają często bardzo odmienne wymagania glebowe. Istnieje jednak kilka cech, które lubią wszystkie warzywa.
Wymagania glebowe warzyw są tak samo różne jak cała, wielka grupa tych roślin. Jest jednak kilka wspólnych aspektów, o których powinniśmy pamiętać.
- Gleba powinna być żyzna – zasobna w składniki pokarmowe.
- Piaszczysto-gliniasta – przepuszczalna, ale dobrze trzymającą wilgoć!
- Zasobna w próchnicę – o dobrej strukturze.
- Odpowiednio napowietrzona – głęboko przekopana, co jest ważne dla rozwoju systemu korzeniowego.
- Odczyn podłoża powinien być lekko kwaśny (pH 6-6,5) – to odpowiada wymaganiom większości gatunków.
Im lepsze podłoże, tym mniejsze ryzyko chorób i mniejsza potrzeba nawożenia. Podczas przygotowania podłoża trzeba usunąć wszystkie chwasty, bo one także lubią żyzną ziemię, a rosną znacznie szybciej od warzyw i jeśli zbytnio się rozrosną, mogą zagłuszyć nasze uprawy.
Warto także pamiętać o przestrzeganiu zasad płodozmianu, bo niektóre warzywa nie lubią sąsiedztwa innych lub źle rosną w glebie, gdzie w roku poprzedzającym znajdowały się inne gatunki.
- STRĄCZKOWE (fasola, groch, bób)
- CEBULOWE (cebula, czosnek, szczypiorek, por)
- PSIANKOWATE (pomidor, papryka, bakłażan, ziemniak)
- RZEPOWATE (rzodkiewka, rzodkiew, rzepa)
- LIŚCIOWE (sałaty, cykoria, pietruszka i seler naciowy, koperek, szczaw, roszponka, rykola, szpinak)
- KAPUSTNE (kapusty, brukselka, brukuły, kalafior, kalarepa, jarmuż)
- KORZENIOWE (marchew, pietruszka, seler, burak)
- DYNIOWATE (ogórek, dynia, cukinia, kabaczek, patison, melon, arbuz)
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytyłowe: Irina_kukuts/Pixabay
Komentarze