Co wybrać?
Do najłatwiejszych w uprawie warzyw należą min. rzodkiewki, sałata i koperek (posiadają krótki okres wegetacji, a wiec można uprawiać je jako przedplon i poplon), a także fasola szparagowa, szczypiorek (cebula siedmiolatka), pietruszka naciowa i cukinia.
Jak uprawiać?
Wszystkie wyżej wymienione warzywa rosną szybko i zwykle nie sprawiają kłopotów, ale jeśli mają dobrze się rozwijać, należy przeznaczyć dla nich słoneczne stanowisko oraz żyzną, próchniczą, przepuszczalną i stale lekko wilgotną glebę. Nie możemy też uprawiać ich w miejscu zajmowanym wcześniej przez inne rośliny z tej samej rodziny, gdyż wtedy wzrasta ryzyko rozwoju chorób i szkodników.
Stanowisko pod uprawę warzyw należy też dobrze przygotować, odchwaszczając podłoże i użyźniając glebę dobrze rozłożonym kompostem (na tydzień przed sadzeniem lub siewem roślin). Bez odpowiedniej wiedzy innego zasilania lepiej nie stosować, gdyż nawozy sztuczne można łatwo przedawkować, doprowadzając do poważnego uszkodzenia siewek.
Uprawa warzyw na podwyższonych grządkach, czyli drewnianych skrzyniach wypełnionych podłożem, to doskonały pomysł dla miejskich ogrodników oraz dla wszystkich tych, którzy chcą uzyskać większe plony przy mniejszym nakładzie pracy. |
Krok po kroku
Naszą przygodę z uprawą warzyw najlepiej rozpocząć od rzodkiewki, której zgrubiałe, mięsiste korzenie mają wspaniały smak i mnóstwo witamin. Jej nasiona wysiewa się wprost do gruntu wczesną wiosną (pocz. III) lub pod koniec lata (VIII-IX), a korzenie zbiera w miarę dorastania. Rzodkiewka jest rośliną dnia długiego i kiedy ilość światła przekroczy 14 godzin na dobę, zamiast zgrubiałych korzeni wyda kwiaty, dlatego najlepiej uprawiać ją właśnie wiosną lub jesienią (z wyjątkiem odmian do uprawy letniej). Niestety, rzodkiewka często pada też ofiarą śmietki kapuścianej, która niszczy jej korzenie, dlatego po wysiewach warto przykryć zagony cienką włókniną, która ochroni rośliny przed nalotem owadów i uniemożliwi im złożenie jaj.
Podobny cykl rozwojowy i wymagania do rzodkiewki ma również sałata (roślina dnia długiego o krótkim okresie wegetacji), którą jednak zwykle uprawia się z rozsady, a nie siewu wprost do gruntu. Mało kłopotliwym w uprawie warzywem jest też koper, którego nasiona można wysiewać wprost do gruntu sukcesywnie przez cały sezon. Trzeba tylko pamiętać, że do prawidłowego wzrostu i rozwoju, potrzebuje stale lekko wilgotnego podłoża.
W przydomowym ogródku, warto też posadzić warzywa o nieco dłuższym okresie wegetacji takie jak np. fasola szparagowa czy cukinia. Trzeba tylko pamiętać, że oba są wrażliwe na przymrozki, dlatego należy wysiewać je dopiero po 15 maja, umieszczając nasiona w podłożu punktowo (cukinię można też uprawiać z rozsady). Wybierając do uprawy cukinię, musimy zapewnić roślinie sporo miejsca, gdyż tworzy duże, rozłożyste liście. Mniej przestrzeni zajmuje karłowa fasola szparagowa, którą można siać sukcesywnie w odstępach ok. 3 tygodni, dzięki czemu przez cały sezon będzie nas raczyła smacznymi strąkami.
Na uwagę zasługuje także szczypiorek (cebula siedmiolatka) i pietruszka naciowa (nasiona długo kiełkują), których nasiona wysiewa się wczesną wiosną w żyzną, przepuszczalną, stale lekko wilgotną glebę (siedmiolatkę można uprawiać też z rozsady), a liście zbiera sukcesywnie, w miarę dorastania.
Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia tytułowe: Alexander Raths / Dreamstime oraz ernschie / Pixabay