Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
43
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Warzywa łatwe w uprawie

Żadne warzywa nie będą smakowały nam lepiej, niż te z własnego ogródka. Jeśli jednak nie mamy zbyt dużego doświadczenia ogrodniczego, na początek wybierzmy warzywa łatwe w uprawie.

Co wybrać?

Do najłatwiejszych w uprawie warzyw należą min. rzodkiewki, sałata i koperek (posiadają krótki okres wegetacji, a wiec można uprawiać je jako przedplon i poplon), a także fasola szparagowa, szczypiorek (cebula siedmiolatka), pietruszka naciowa i cukinia.

Jak uprawiać?

Wszystkie rosną szybko i zwykle nie sprawiają kłopotów, ale jeśli mają dobrze się rozwijać, należy przeznaczyć dla nich słoneczne stanowisko oraz żyzną, próchniczą, przepuszczalną i stale lekko wilgotną glebę. Nie możemy też uprawiać ich w miejscu zajmowanym wcześniej przez inne rośliny z tej samej rodziny, gdyż wtedy wzrasta ryzyko rozwoju chorób i szkodników. Stanowisko pod uprawę warzyw należy też dobrze przygotować, odchwaszczając podłoże i użyźniając glebę dobrze rozłożonym kompostem (na tydzień przed sadzeniem lub siewem roślin). Bez odpowiedniej wiedzy innego zasilania lepiej nie stosować, gdyż nawozy sztuczne można łatwo przedawkować, doprowadzając do poważnego uszkodzenia siewek.

prosty warzywnik fot. savoieleysse - Fotolia.com
Fot. savoieleysse - Fotolia.com

Uprawa warzyw na podwyższonych grządkach, czyli drewnianych skrzyniach wypełnionych podłożem, to doskonały pomysł dla miejskich ogrodników oraz dla wszystkich tych, którzy chcą uzyskać większe plony przy mniejszym nakładzie pracy. Dowiedz się więcej


Krok po kroku

Naszą przygodę z uprawą warzyw najlepiej rozpocząć od rzodkiewki, której zgrubiałe, mięsiste korzenie mają wspaniały smak i mnóstwo witamin. Jej nasiona wysiewa się wprost do gruntu wczesną wiosną (pocz. III) lub pod koniec lata (VIII-IX), a korzenie zbiera w miarę dorastania. Rzodkiewka jest rośliną dnia długiego i kiedy ilość światła przekroczy 14 godzin na dobę, zamiast zgrubiałych korzeni wyda kwiaty, dlatego najlepiej uprawiać ją właśnie wiosną lub jesienią (z wyjątkiem odmian do uprawy letniej). Niestety, rzodkiewka często pada też ofiarą śmietki kapuścianej, która niszczy jej korzenie, dlatego po wysiewach warto przykryć zagony cienką włókniną, która ochroni rośliny przed nalotem owadów i uniemożliwi im złożenie jaj.

Podobny cykl rozwojowy i wymagania do rzodkiewki ma również sałata (roślina dnia długiego o krótkim okresie wegetacji), którą jednak zwykle uprawia się z rozsady, a nie siewu wprost do gruntu. Mało kłopotliwym w uprawie warzywem jest też koper, którego nasiona można wysiewać wprost do gruntu sukcesywnie przez cały sezon. Trzeba tylko pamiętać, że do prawidłowego wzrostu i rozwoju, potrzebuje stale lekko wilgotnego podłoża, inaczej jego nasiona nie wzejdą, siewki wyschną, a rośliny padną ofiarą mszyc.

Dowiedz się więcej o uprawie warzyw i innych roślin jadalnych


W przydomowym ogródku, warto też posadzić warzywa o nieco dłuższym okresie wegetacji takie jak np. fasola szparagowa czy cukinia. Trzeba tylko pamiętać, że oba są wrażliwe na przymrozki, dlatego należy wysiewać je dopiero po 15 V, umieszczając nasiona w podłożu punktowo (cukinię można też uprawiać z rozsady). Wybierając do uprawy cukinię, musimy zapewnić roślinie sporo miejsca, gdyż tworzy duże, rozłożyste liście. Mniej przestrzeni zajmuje karłowa fasola szparagowa, którą można siać sukcesywnie w odstępach ok. 3 tygodni, dzięki czemu przez cały sezon będzie nas raczyła smacznymi strąkami.

Na uwagę zasługuje także szczypiorek (cebula siedmiolatka) i pietruszka naciowa (nasiona długo kiełkują), których nasiona wysiewa się wczesną wiosną w żyzną, przepuszczalną, stale lekko wilgotną glebę (siedmiolatkę można uprawiać też z rozsady), a liście zbiera sukcesywnie, w miarę dorastania.


Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcie tytułowe: ernschie - Pixabay.com


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (21)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Zimowa ochrona
Temat miesiąca
Zimowa ochrona
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Jeśli chcemy, aby taras dobrze wyglądał w przyszłym sezonie, powinniśmy go zabezpieczyć przed zimą (zależnie od drewna, np. olejem zabezpieczającym).
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Warto wstrzymać się z usunięciem niektórych bylin aż do wiosny – suche pędy pozwolą przezimować pożytecznym owadom, nasiona roślin stanowić będą zimową spiżarnię dla ptaków.
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Tydzień 46, Sentencja nr:2
Tydzień 46, Sentencja nr:2
W temperaturze 8˚C ryby zapadają w sen zimowy, należy więc ograniczyć ich karmienie. Jeśli powierzchnia oczka wynosi co najmniej 6 m², a jego głębokość 1,5 m, ryby można pozostawić na zimę w zbiorniku.
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Z trawnika należy usuwać opadające liście, w przeciwnym razie mogą powodować gnicie murawy w okresie zimy i powstawanie łysych placów. Dobrze wyschnięte liście można użyć do okrywania na zimę roślin.
Twoja strona ogrodu