Sałata siewna (Lactuca sativa) to roślina jednoroczna należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). Gatunek ten nie występuje w środowisku naturalnym (chyba, że zdziczałe formy), ale jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie, w tym w Polsce.

Roślina wraz długim pędem kwiatostanowym dorasta do ok. 150cm wysokości, jednak główną i jadalną częścią jest rozeta liści, których kształt, wielkość i barwa zależą od odmiany.
Roślina wytwarza mocny, palowy, ale rozgałęziony korzeń.

Uprawa sałaty siewnej

Ze względu na krótki okres wegetacyjny sałatę często uprawia się jako przedplon (można oczywiście również jako poplon).

Warzywo lubi słoneczne stanowiska i żyzną, próchniczą glebę bogatą w składniki pokarmowe. Ze względu na bogactwo odmian można ją uprawiać wiosną, latem, jesienią lub jako warzywo ozime. Najczęściej sałatę uprawia się z rozsady.

Zobacz jak przygotować rozsadę warzyw.

Zastosowanie sałaty

Sałata w kuchni służy przede wszystkim jako dodatek do potraw. Z powodzeniem nadaje się do sałatek, kanapek oraz jako ozdoba potraw. Młode liście zawierają białko, cukry, prowitaminę A, witaminy z grupy B, C, E, PP, K oraz sole mineralne (głównie potas i magnez).

Spożywanie sałaty wpływa korzystnie na procesy trawienne. Nadaje się do spożycia przed kwitnieniem.

Popularne odmiany sałaty

  • sałata masłowa: Majka, Maryna, Mira, Bona
  • sałata liściowa: Luiza, Nika, Lobi
  • sałata kędzierzawa dębolistna: Dubagold, Extase, Grenadine