Sałata rzymska Lactuca sativa var. romana

Salata rzymska Lactuca sativa var romana mloda
Sałata rzymska (Lactuca sativa var. romana) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
25
Gleba: żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: żółte
Kwiatostan: koszyczek kwiatowy
Kwiaty: pojedyncze, drobne
Odczyn gleby: lekko kwaśna, obojętna
Owoce: niełupka
Pokrój: wzniesiony, wąski, zwarty
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: 100-150 cm (z pędem kwiatostanowym))
Okres kwitnienia: VIII
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba wilgotna, gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina jadalna
Spis treści
Opis rośliny Wymagania i uprawa Pielęgnacja Zastosowanie Polecane odmiany

Sałata rzymska (Lactuca sativa var. romana), nazywana również sałatą długolistną, należy do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jest to odmiana botaniczna sałaty siewnej różniąca się jednak kształtem główki i wyglądem liści.

Wygląd rośliny

Sałata rzymska jak i pozostałe sałaty siewne, jest uprawiana w wielu krajach, w tym w Polsce. Roślina osiąga do 15-20 cm, a jeśli pozwolimy jej wytworzyć pęd kwiatostanowy nawet do 150 cm wysokości. Tworzy wydłużone liście składające się w zwarte główki. Są one pofalowane, kruche mają mocny i wyraźny, biały nerw środkowy.

Roślina kwitnie w drugiej połowie lata. Jej kwiaty są drobne, jasno-żółte i zebrane w małe koszyczki kwiatowe, a te z kolei w baldachy. Owocami są drobne niełupki.

Sałata rzymska wytwarza korzeń palowy z wieloma korzonkami bocznymi.

Wymagania i uprawa

To warzywo o krótkim okresie wegetatywnym, z powodzeniem więc nadaje się zarówno jako przedplon jak i poplon. Wymagania sałaty rzymskiej nie różnią się od gatunku (sałaty siewnej) – roślina lubi słoneczne stanowiska oraz żyzne, próchniczne i zasobne gleby o pH zbliżonym do obojętnego.

Przy zbiorze wiosennym powinna być uprawiana z rozsady (w tunelu lub szklarni). Po wschodach kiełki powinno się przerzedzić – optymalnie na 1 metrze bieżącym nie powinno rosnąć więcej niż 5 roślin.

Pielęgnacja

Sałatę należy systematycznie odchwaszczaćpodlewać, gdyż do zdrowego rozwoju liści potrzebuje odpowiedniej ilości wilgoci. Przed sianiem lub wysadzeniem warto zasilić glebę nawozami mineralnymi lub organicznymi.

Zastosowanie

Liście sałaty rzymskiej mają soczysty delikatny smak z lekką goryczką. Nadają się do przyrządzania sałatek i jako dodatek po innych potraw (np. serów, jaj). Jest to warzywo bogate w składniki pokarmowe – sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor) i witaminy (C, PP, witaminy z grupy B).

Polecane odmiany

  • Liwia
  • Romora
  • Xanadu
  • Krwistoczerwona Zimowa

Zdjęcia: geografika, karandaev / AdobeStock, Wikimedia Commons

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Więcej na ten temat
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści