Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
4
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Warzywa na sałatki: sałata, rukola i roszponka

Sałata, rukola i roszponka to najbardziej popularne warzywa na sałatki. W sklepach można kupić ich gotowe mieszanki, ale znacznie więcej frajdy i satysfakcji sprawi zrobienie "zielonych przekąsek" z własnych warzyw, które możemy w sposób łatwy i szybki uprawiać zarówno we własnym ogrodzie lub na balkonie.

Sałata, rukola i roszponka: warzywa na "sałatki"

Warzywa liściowe na dobre już zadomowiły się na naszych stołach. Jadamy je coraz częściej i chętniej, bo są smaczne i niskokaloryczne. Najlepiej znana i lubiana jest "poczciwa" sałata siewna (Lactuca sativa), a najpopularniejszą odmianą jest sałata głowiasta (inaczej masłowa lub krucha-lodowa). Mniej znane i rzadziej uprawiane ale równie pyszne to sałata rzymska (Lactuca sativa var. romana) i sałata dębolistna (Lactuca sativa var. crispa).

Coraz większą popularność zdobywają dwa inne warzywa liściowe, które sałatami wcale nie są – pierwsze, to rukola siewna (Eruca vesicaria), którą możemy też znaleźć pod nazwą rokietta siewna. Należy ona do rodziny kapustowatych, więc bliżej ma do kapusty niż sałaty. Drugą rośliną braną za "małą sałatę" jest roszponka warzywna (Valerianella locusta), zwana roszpunką, która należy do rodziny kozłkowatych (jest spokrewniona m.in. z kozłkiem lekarskim – rośliną o działaniu uspokajającym).

Warzywa na sałatki. Uprawa sałaty, rukoli i roszponki
Fot. Ana Batista/SXC

Sałata

Warzywa na sałatki. Uprawa sałaty, rukoli i roszponki
Fot. Linda Pannekoek/SXC

Rukola

Warzywa na sałatki. Uprawa sałaty, rukoli i roszponki
Fot. Dinkum/Wikimedia Commons

Roszponka


Uprawa i pielęgnacja sałaty, rukoli i roszponki

Pomimo różnic botanicznych sałatę głowiastą, rukolę i roszponkę uprawiamy bardzo podobnie. Mogą rosnąć w warzywniku tuż obok siebie. Najlepsze są gleby gliniasto-piaszczyste, żyzne – dobrze nawożone obornikiem lub kompostem. Nie lubią jedynie ziemi piaszczystej i suchej.

Mogą rosnąć w miejscu słonecznym lub półcienistym. W początkowym okresie uprawy potrzebują jednak sporo światła. Ale im są większe, tym korzystniejszy dla nich półcień. Warto pamiętać o ich regularnym podlewaniu bo susza powoduje, że ich liście stają się gorzkie. Jednocześnie warzywa te mają tendencję do szybkiego gnicia – przy ich pielęgnacji zwracajmy szczególną uwagę na wilgotność podłoża.

Sałatę, rukolę i roszponkę można także uprawiać w doniczkach na balkonie lub na kuchennym parapecie. W przypadku uprawy doniczkowej odpowiednie będzie podłoże uniwersalne do warzyw. Pozostałe wymagania pozostają bez zmian.


Fot. congerdesign/Pixabay

Kiedy wysiewać sałatę, rukolę i roszponkę?

Sałatę, rukolę i roszponkę uprawia się głównie z siewu bezpośrednio do gruntu. Nasiona kupowane w sklepach powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany znajdują się informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.

  • Nasiona sałaty wysiewa się do gruntu od wczesnej wiosny do późnego lata (jest ona najmniej wrażliwa na niskie temperatury).
  • Nasiona rukoli siejemy już od maja do końca sierpni.
  • Nasiona roszponki (podobnie jak rukoli) wysiewamy w lipcu lub sierpniu wytworzy plon na późny zbiór w listopadzie.

Wszystkie te rośliny mają krótki okres wegetacji i pierwsze liście można zbierać już po 6-8 tygodniach. Nasiona warto wysiewać sukcesywne w małych ilościach – dzięki temu plony zbieramy stopniowo, unikając tzw. "klęski urodzaju".


Rozsada przyspiesza zbiory

Aby przyspieszyć uprawę sałat można przygotować rozsadę w warunkach domowych już w lutym lub marcu. Nasiona wysiewamy do płytkich pojemników, przykrywamy je cienką warstwą ziemi i delikatnie podlewamy.

Pojemniki ustawiamy na parapecie okiennym, tak aby rośliny miały dostęp do światła i ciepła. Gdy siewki wykształcą pierwsze listki przesadzamy je do pojemników o średnicy ok. 5 cm, a gdy nadejdzie odpowiednia pora wysadzamy na miejsce stałe do warzywnika lub uprawiamy w dużych donicach na balkonie lub tarasie.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: b minnick/Pixabay

roszponka (Valerianella locusta)

Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Powiązane rośliny
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Gdy zima zaczyna się za oknami na naszych parapetach w dalszym ciągu kwitną niektóre rośliny. Należy je systematycznie podlewać.
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Poinsecję można kupić już na początku grudnia – będzie wtedy przez kilka tygodni przypominać nam o zbliżających się Świętach.
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Pamiętajmy, aby przed zimą wyczyścić i zakonserwować narzędzia ogrodnicze. Metalowe części warto zabezpieczyć smarem lub preparatem do konserwacji metalu. Narzędzia wygodnie jest przechowywać na specjalnych wieszakach lub stojakach. Miejsce to powinno być zabezpieczone przed wilgocią.
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Krzewy zimozielone warto osłonić na zimę siatkami cieniującymi, które nie przepuszczają promieniowania UV i chronią przed wiatrem. Cieniowanie jest bardzo istotnym zabiegiem, ponieważ z powierzchni liści podczas silnego nasłonecznienia wyparowuje woda, a każda zamarznięta warstwa uniemożliwia roślinie uzupełnianie jej braku.
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Podlewajmy zimozielone krzewy. Jest to bardzo ważne, ponieważ także zimą przez ich liście odparowuje woda, co naraża rośliny na uschnięcie (pamiętajmy jednak, by nie podlewać roślin ogrodowych podczas mrozów).
Twoja strona ogrodu