Rokietta siewna (Eruca vesicaria subsp. sativa) to roślina często nazywana rukolą, należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). W środowisku naturalnym można ją spotkać na kilku kontynentach, ale najbardziej kojarzona jest z basenem Morza Śródziemnego. W Polsce ten gatunek jest powszechnie uprawiany jako warzywo w ogródkach przydomowych.
Wygląd rukoli
Rokietta siewna to roślina jednoroczna, która dorasta do 50-75 cm i tworzy gęste kępy odziomkowych, lirowatych, pierzastodzielnych liści. Są one lekko owłosione.
Rokietta siewna kwitnie od czerwca. Kwiaty są drobne, niepozorne zebrane w szczytowe kwiatostany o barwie białej lub jasnoróżowej.
Ma dość delikatny i płytki system korzeniowy (gdy systematycznie usuwamy jej kwiatostany, może stać się on mocniejszy).
Wymagania i uprawa rukoli
Rokietta siewna to bardzo łatwa w uprawie roślina dnia krótkiego. Dobrze rośnie na stanowiskach w lekkim półcieniu ale poradzi sobie również na słońcu. Ziemia dla rukoli powinna być żyzna, torfowa i zasobna w składniki pokarmowe.
Rukolę rozmnaża się z nasion, które można wysiewać wprost do gruntu już pod koniec marca i w kwietniu. Drugim terminem jest październik, wtedy roślina wykiełkuje wczesną wiosną kolejnego roku stając się cenną nowalijką. Rokietta siewna daje duży samosiew.
W uprawie najlepiej zachować odstępy między rzędami 15 cm i między roślinami ok. 6 cm.
Zbiór liści rukoli możemy dokonać już po 6 tygodniach od wysiewu, gdy osiągają ok. 12 cm długości.
Pielęgnacja rukoli
Do ważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie oraz podlewanie (w suchych warunkach liście stają się gorzkie!). Rukoli nie trzeba nawozić w trakcie wegetacji, ale dobrze reaguje na nawozy naturalne.
Gdy roślina zaczyna wytwarzać kwiatostany, usuwa się je. Wtedy rukola wypuszcza kolejne liście i nie traci walorów smakowych.
Szkodniki i choroby rukoli
Wśród szkodników rukoli trzeba wymienić pchełki ziemne, a czasem też ślimaki (choć wybierają one rukolę w ostateczności). Wśród chorób zdarzają się mączniak rzekomy i kiła kapusty.
Zastosowanie rukoli
Rukolę można uprawiać zarówno w gruncie jak i w donicach na balkonach czy tarasach. Z powodzeniem można ją wysiewać wśród innych warzyw (np. marchwią, cebulą itd.). Ze względu na krótki okres wegetacyjny rukola nadaje się do uprawy jako przedplon lub poplon.
Jest ceniona ze względu na młode liście o lekko piekącym smaku. To warzywo szczególnie popularne w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do sałatek, surówek, zup, sosów, kanapek, serów i owoców morza. Zmielone, suche liście dodaje się do potraw jako przyprawę (i coraz częściej w taki sposób wykorzystywane są nasiona rukoli).
Liście zawierają znaczną ilość witaminy C, soli mineralnych (cynk i żelazo) oraz białek.
Z nasion rokietty siewnej produkuje się olej.
Polecane odmiany rukoli
- 'Speedy' – lekko pikantny, mocno orzechowy smak; zbiory już po 4 tyg.
- 'Ruca' – zbiory po ok. 5 tyg. po wysiewie
Gdzie kupić rukolę?
Nasiona rokiety siewnej można kupić w większości sklepów i supermarketów oferujących nasiona. Szczególnie duży wybór znajdziemy na wiosnę, kiedy rusza sezon wegetacyjny roślin. Wśród sklepów internetowych, przez które zamówimy rukolę, można wymienić:
Zdjęcia: Michał/AtlasRoślin/CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons; Ulrike Leone, Karolina Grabowska/Pixabay