Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
2
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Warzywa LIŚCIOWE - gatunki i uprawa

Najpopularniejszymi warzywami liściowymi są sałata głowiasta i szpinak warzywny. W tej grupie jest jednak jeszcze 10 ciekawych warzyw liściowych. Dowiedz się, jakie to gatunki oraz jakie mają wymagania?

Do warzyw liściowych zaliczane są różne rośliny z wielu rodzin. Są to przede wszystkim rośliny z rodziny złożonych (Compositae):

  • sałata głowiasta (Lactuca sativa var. capitata),
  • sałata rzymska (Lactuca sativa),
  • sałata łodygowa (Lactuca sativa var. augustana),
  • cykoria sałatowa (Cichorium intybus),
  • cykoria endywia (Cichorium endivia).

Są to również rośliny z rodziny baldaszkowatych (Umbelliferae):

  • pietruszka naciowa (Petroselinum sativum),
  • koper włoski (fenkuł) (Foeniculum capillaceum),
  • seler zwyczajny odmiana naciowa (Apium graveolens var. dulce),

oraz innych rodzin:

  • szczaw zwyczajny (Rheum rhabarbarum) - rodzina rdestowate (Polygonaceae),
  • roszponka (Valerianella locusta) - rodzina kozłkowatych (Valerianaceae),
  • szpinak nowozelandzki (Tetragonia tetragonioides) - rodzina pryszczyrnicowate (Aizoacea),
  • szpinak warzywny (Spinacia oleracea) - rodzina komosowate (Chenopodiaceae).

Warzywa liściowe są bardzo niejednolitą grupą. Należy do niej wiele roślin z różnych rodzin. Największe znaczenie w uprawie przydomowej ma sałata głowiasta i szpinak warzywny - te rośliny spotykane są w większości ogródków warzywnych.

Coraz częściej pojawia się także sałata rzymska. Pietruszka naciowa oraz seler naciowy uprawiane są przede wszystkim jako rośliny przyprawowe - gdyż ich spożycie jest niewielkie.

Coraz większą popularność z roku na rok zdobywa szpinak nowozelandzki (Trętwian czterorożny) - z uwagi na bardzo łatwą uprawę na każdej glebie w ogrodzie. Uprawa szczawiu zwyczajnego jest bardzo rzadka. Znacznie częściej szczaw zbiera się z pobliskiej łąki.

Częścią jadalną warzyw liściowych są liście.

Wymagania warzyw liściowych


Wymagania cieplne warzyw liściowych są niewielkie. Znoszą spadki temperatur nawet do - 5°C. Optymalna temperatura do wzrostu to 12 - 14°C. Długotrwałe spadki temperatury mogą powodować rozluźnienie główek sałaty i zniekształcenie liści.

Wymagania świetlne tych roślin są wysokie. Warzywa liściowe są roślinami dnia długiego. Tworzą dużą masę zielonych liści.  Ich uprawę należy prowadzić na stanowiskach słonecznych. W przypadku zacienienia, liście szybko stają się długie i jasnozielone, a główki rozluźnione.

Wymagania wodne warzyw liściowych są wysokie, gdyż rośliny te maja płytki system korzeniowy i tworzą dużą masę zielonych liści. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu, tak aby gleba była stale lekko wilgotna. Niedobory wody wpływają na twardnienie blaszek liściowych oraz utratę ich walorów smakowych.

Dobre wyniki w uprawie tych warzyw można uzyskać na glebach zasobnych w składniki pokarmowe, wilgotnych oraz przepuszczalnych, z dużą ilością materii organicznej. Liście wymagają do prawidłowego wzrostu przede wszystkim azotu, jednak wysoki poziom nawożenia tym pierwiastkiem przyczynia się do obniżenia ich zdrowotności - w wyniku gromadzenia się azotanów. Szczególnie dużo azotanów gromadzą sałata, szpinak i seler liściowy, dlatego też nawożenie azotem powinno być racjonalne.

sałata

Płodozmian

Warzywa liściowe z reguły nie są traktowane jako główny zbiór. Mają krótki okres wegetacji, więc z powodzeniem można je uprawiać jako przedplony dla pomidorów, ogórków, późnych odmian roślin kapustnych lub poplon po ziemniakach, cebuli zwyczajnej, porze, fasoli karłowej lub wczesnych odmianach roślin kapustnych. Można je także uprawiać współrzędnie z innymi gatunkami warzyw.

Warzywa liściowe - z siewu czy z rozsady?


Ze względu na krótki okres wegetacji warzyw liściowych oraz ich wytrzymałość na okresowe spadki temperatur, rośliny te uprawia się głównie z siewu bezpośrednio do gruntu. Nasiona warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. W tym czasie w większości supermarketów typu Dom&Ogród rozpoczyna się sezon na nasiona. Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nie należy kupować nasion na wagę! Należy wybierać nasiona renomowanych producentów. Powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany znajdują się informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.

sałata

Można także przyspieszyć uprawę sałaty przygotowując rozsadę w warunkach domowych już w lutym lub marcu. Całkowity czas produkcji rozsady trwa 5 tygodni. W tym czasie sałacie należy zapewnić wysoka wilgotność oraz stałą temperaturę około 16 - 18°C. Na miejsce stałe rozsadę można wysadzać już w kwietniu.

Pielęgnacja warzyw liściowych

Ze względu na płytki system korzeniowy warzywa liściowe wymagają częstej pielęgnacji, przede wszystkim podlewania i nawożenia. Należy także odchwaszczać grządki, gdyż szybko rosnące chwasty będą zabierać warzywom wodę z podłoża.

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: PMAnguita - Pixabay.com


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Gdy zima zaczyna się za oknami na naszych parapetach w dalszym ciągu kwitną niektóre rośliny. Należy je systematycznie podlewać.
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Poinsecję można kupić już na początku grudnia – będzie wtedy przez kilka tygodni przypominać nam o zbliżających się Świętach.
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Pamiętajmy, aby przed zimą wyczyścić i zakonserwować narzędzia ogrodnicze. Metalowe części warto zabezpieczyć smarem lub preparatem do konserwacji metalu. Narzędzia wygodnie jest przechowywać na specjalnych wieszakach lub stojakach. Miejsce to powinno być zabezpieczone przed wilgocią.
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Krzewy zimozielone warto osłonić na zimę siatkami cieniującymi, które nie przepuszczają promieniowania UV i chronią przed wiatrem. Cieniowanie jest bardzo istotnym zabiegiem, ponieważ z powierzchni liści podczas silnego nasłonecznienia wyparowuje woda, a każda zamarznięta warstwa uniemożliwia roślinie uzupełnianie jej braku.
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Podlewajmy zimozielone krzewy. Jest to bardzo ważne, ponieważ także zimą przez ich liście odparowuje woda, co naraża rośliny na uschnięcie (pamiętajmy jednak, by nie podlewać roślin ogrodowych podczas mrozów).
Twoja strona ogrodu