Endywia Cichorium endivia

Endywia (Cichorium endivia) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
15
Gleba: lekka
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: od 1 do 1,5 m
Wilgotność: gleba umiarkowanie sucha
Stanowisko: słońce, półcień
Zastosowanie: ogrody przydomowe, roślina lecznicza

Cykoria endywia to roślina jednoroczna lub dwuletnia, osiągającą do 1,5 m wysokości, należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). Endywia znana była już w starożytnym Egipcie, gdzie uprawiano ją i spożywano jako warzywo oraz roślinę leczniczą. Do Europy trafiła dopiero w XVI wieku, początkowo jako środek na artretyzm i choroby oczu.

Roślina ma pokój wzniesiony, lekko rozłożysty. Jej łodyga zawiera sok mleczny, a na jej szczycie lub w kątach liści powstają niebieskie kwiatostany - koszyczki. Cykoria endywia tworzy dwa rodzaje liści: dolne są pierzaste i długie, górne mają jajowaty kształt.

Roślina lubi lekkie, średnio zwięzłe i łatwo schnące gleby. Preferuje miejsca słoneczne, ale dobrze rośnie również w półcieniu. Nie poleca się sadzić ją w podłożu zbyt bogatym w azot, gdyż może to prowadzić do nadmiernego wzrostu. Znosi lekkie przymrozki, ale najlepiej rozwija się w temp.: 10-20°C. Z kolei uprawiana w zbyt wysokiej temp. wytwarza liście o gorszym, gorzkim smaku.

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści



Można ją siać jako poplon w połowie lata na zbiór jesienny. Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest systematyczne pielenie  oraz bielenie przed zbiorem, które nadaje endywii delikatniejszego smaku. Warzywa na 2-3 tygodnie przed zbiorem należy zasłonić nieprzepuszczającymi światło materiałami lub pojemnikami na ok. 10 dni.

Warzywo jest bogatym źródłem soli mineralnych (m.in. żelaza i potasu), witaminy A, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. W kuchni jest przyrządzana jako pożywniejszy substytut sałaty. Jest dobra na dolegliwości trawienne, pobudza apetyt.



Polecane odmiany:

  • Salad King - odporna odmiana o postrzępionych liściach;
  • Green Curled Ruffec - dobrze reaguje na bielenie, jest odporna na niskie temperatury;
  • Sanda - odmianę cechuje szybki wzrost.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Więcej na ten temat
To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści