Szpinak Spinacia oleracea 

Szpinak (Spinacia oleracea ) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
45
Gleba: żyzna
Kolor kwiatów: białe
Pokrój: wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: 30-60cm
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: półcień
Zastosowanie: roślina jadalna

Szpinak (spinacia oleracea) to roślina jednoroczna należąca do rodziny szarłatowatych (Amaranthaceae). Warzywo pochodzi z Azji, ale jest uprawiane w wielu krajach świata, w tym w Polsce. Szpinak rośnie dwupiennie wytwarzając jajowate lub strzałkowate liście. Częścią podziemną jest korzeń palowy osiągający głębokość nawet do 150-180cm. Kwiaty są dwupienne: męskie są zebrane w kłosy, żeńskie rosną pojedynczo w kątach liści.

Warunki uprawy szpinaku

Szpinak najlepiej rośnie w chłodniejszym klimacie – jest tolerancyjny na niskie temperatury. Nasiona kiełkują już w temp.: 3-4°C.

Dobrze rośnie na stanowiskach lekko zacienionych i żyznych, szybko nagrzewających się podłożach o odczynie obojętnym.

Gatunek ma krótki okres wegetacji dlatego często jest uprawiany jako przedplon lub poplon.

Roślina dobrze reaguje na nawozy organiczne. W czasie nawożenia należy pamiętać również, że szpinak jest wrażliwy na niedobór manganu.

Warzywo na zbiór wiosenny sieje się w marcu a na zbiór jesienny – na przełomie października i listopada. W przypadku odmian zimujących w gruncie – warto je okryć na zimę, np.: agrowłókniną.

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Zastosowanie szpinaku

Częścią jadalną szpinaku są liście (warzywo liściowe), zawierające dużą ilość witaminy C i soli mineralnych (głównie żelaza, oprócz tego wapń, potas, sód, magnez, cynk). Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego większych ilości liści nie powinny spożywać osoby starsze oraz osoby ze schorzeniami nerek i wątroby.

W kuchni szpinak jest podawany zarówno jako dodatek do potraw jak i główne danie. Warto przyrządzać go z makaronem, serami i mięsem.

Popularne odmiany

  • ‘Monnopa’, ‘Norman’, ‘Uniwersal’

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Więcej na ten temat
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści