Logo
Logo

Leśny mech – pyszne ciasto ze szpinakiem!

Czy widział ktoś kiedyś dziecko z apetytem zajadające szpinak? Tak! Taki widok znają wszyscy ci, którzy serwowali już ciasto Leśny Mech – przepyszny, wiosenny wypiek, do którego używa się rozdrobnionego szpinaku. Dzięki zawartości tego warzywa, ciasto to jest nie tylko intensywnie zielone, ale również zdrowsze!

Leśny Mech to klasyczny przekładaniec: biszkoptowe blaty rozdzielone są lekkim kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki 36% z niewielkim dodatkiem cukru. Swój przepiękny kolor ciasto zawdzięcza dodatkowi rozdrobnionego szpinaku. Można pomyśleć: warzywo w słodkim cieście? Tak! Szpinak w tym deserze jest słabo wyczuwalny, natomiast jest go sporo – na jedną blachę wykorzystujemy całe opakowanie popularnej zielonej mrożonki.

Szpinak w cieście, to nietypowy dodatek bogatego źródła składników odżywczych – m.in. witamin i soli mineralnych, w tym beta-karotenu i luteiny – znanych silnych przeciwutleniaczy. Liście szpinaku zawierają dodatkowo witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Warzywo to zawiera też kwas szczawiowy, który niekorzystnie wpływa na nasz organizm, chyba że zaserwujemy je z dodatkiem nabiału. Krem na bazie śmietanki i serka jest więc tu jak najbardziej wskazany…

Po upieczeniu zielonego biszkoptu, przecina się go na dwa lub trzy blaty i przekłada wcześniej przygotowanym kremem. Można również dodać warstwę orzeźwiającej marmolady – np. porzeczkowej czy wiśniowej. Dodatkowo odcina się wierzch ciasta i robi z niego grudki, które udają mech (analogicznie jak w innym popularnym cieście – Kopcu Kreta). W klasycznej wersji posypuje się całość pestkami granatu, ale spokojnie można zastąpić je innymi owocami – np. borówkami amerykańskimi, a nawet – by było jeszcze bardziej "leśnie" – jagodami lub malinami.

Ciasto to znakomicie też sprawdzi się w formie zielonych muffinek, idealnych na urodzinowe przyjęcia dla dziecka. Będą nie tylko pyszne, zrobią także na gościach wizualne wrażenie. Dzięki swojej konsystencji może być tortem urodzinowym – bez problemu wbijemy w nie nawet kilkadziesiąt świeczek! Lekki, aksamitny krem nadaje ciastu elegancji i sprawia, że wypiek ten znakomicie sprawdzi się podczas innych uroczystości rodzinnych, a także wiosenno-letnich przyjęć w ogrodzie.

Przepis na ciasto Leśny Mech

Składniki

  • 450g mrożonego szpinaku lub świeżego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • garść owoców leśnych


Przygotowanie ciasta

  1. Szpinak (mrożony najpierw rozmrażamy na sitku), blendujemy na jednolity mus. Ocieplone jajka zalewamy bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawiamy na kilkanaście minut.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.
  3. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewamy cienkim strumieniem olej.
  4. Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników w jednolitą masę.
  5. Oddzielnie przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  6. Przesypujemy do ubitych jajek i miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  7. Masę wylewamy do formy o średnicy 24 cm (dno wykładamy papierem) pieczemy przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.


Przygotowanie kremu

  1. Do misy miksera wkładamy mocno schłodzony mascarpone oraz śmietankę, dodajemy cukier puder i wanilię.
  2. Ubijamy przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.

Podanie i dekoracja

  1. Ciasto przekrawamy na 2 części.
  2. Dolną kładziemy na paterze lub na talerzu. Wykładamy krem mascarpone.
  3. Przykrywamy górną częścią. Dekorujemy owocami.

Smacznego!

Tekst i zdjęcia: Mlekpol

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (10)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl